Kétszer annyi kalória van benne, mint a cukorban, mégis fogyasztjuk: így gátolja az alkohol a fogyást

Így járul hozzá az alkohol az elhízáshoz.

GettyImages-827050898

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt már sokan tudják, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás nem tesz jót az egészségnek, de az üres pluszkalóriák - amiket ezek az italok tartalmaznak - nagyon könnyen hízáshoz is vezethetnek.

Amíg egy teáskanál cukor, amiből megközelítőleg 4 gramm 16 kalóriát tartalmaz, addig egy gramm alkoholban általában 7, de az erősebb párlatokban annál több kalória van. Ezenfelül az italok nagy része, üres kalória, semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaz a szervezet számára. 

Így gátolja az alkohol a fogyást

Amellett, hogy egy finom koktél elfogyasztásával nemcsak a színtiszta alkohol kalóriatartalmával kell számolni, de más összetevőivel is, például a gyümölcslevekben, szirupokban levő cukortartalommal, nem véletlen, hogy a gyakori italozás látványos hízást eredményez, de ennek nem csak a magas kalóriatartalom az oka.

GettyImages-1186695324

Az alkohol a gyomorból és a vékonybélből jut a véráramba, onnan pedig a máj szűri ki, és dolgozza fel. A szerv az alkohol egy részét ecetsavvá alakítja át, és ezt használja a szervezet zsír helyett elsődleges energiaforrásként, azaz az előzőleg bevitt táplálékok a has körül raktározódnak el. A máj óránként mindössze egy unciával, azaz 29 milliliterrel birkózik meg, úgyhogy egy alkoholos ital kiürülési ideje több órára is nyúlhat. 

Az utóbbi évtizedekben számos kutatás kimutatta, hogy a túlzott alkoholfogyasztás bizonyítottan kapcsolatba hozható a hízással. Azok a középkorú férfiak, akik bizonyos napokon több alkoholt ittak, mint amennyit alapjáraton szoktak, és a teljes napi energiafogyasztásuk 75%-át nyerték alkoholból, 70%-kal volt magasabb az elhízás kockázata náluk, mint azoknál, akik azokon a bizonyos napokon a napi energiafogyasztásuk 24%-át nyerték az italokból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alkohol mindezek mellett kiüríti a szervezet glikogénraktárait, emiatt farkaséhesen kel fel az ember, és szénhidrátokban gazdag, cukrosabb ételeket kíván, de bezavar a hormonháztartásba is, ami befolyásolja az éhséghormon szintjét is. Az alkoholfogyasztás blokkolja a fehérjeszintézist is, így sokkal kevesebb proteint épít be az izmokba.

Melyik alkohol hizlal a legkevésbé?

Alkalomadtán egy pohár bor, egy pohár pezsgő persze nem okoz komoly problémát, de mivel a röviditaloknak és likőröknek a kalóriatartalma igen magas is lehet, ezeket fontos beleszámolni a fogyókúrába, ahogy a nagyobb mennyiségű bort is. Mutatjuk, ezekből fogyasztva mennyi pluszkalóriát juttatsz a szervezetedbe.

GettyImages-547044592
  • 2 dl fehérbor: 164 kcal
  • 2 dl vörösbor: 170 kcal
  • 2 dl pezsgő: 130 kcal
  • Egy korsó világos sör: 205 kcal
  • Egy feles vodka: 100 kcal
  • Egy deci whisky: 250 kcal
  • Egy feles tequila: 60 kcal
  • Egy deci likőr: 330 kcal
  • Egy Piña Colada koktél: 350 kcal.

A zsírmáj kialakulásának 4 jele és megoldása

A zsírmáj kialakulásának két legfontosabb tényezője a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás, de inzulinrezisztencia, magas vérnyomás, más emésztőszervi betegségek miatti felszívódási problémák és helytelen életvitel is okozhatja a májsejtekben fölöslegesen felhalmozódott és raktározódott zsírsejteket.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük