Kétszer annyi kalória van benne, mint a cukorban, mégis fogyasztjuk: így gátolja az alkohol a fogyást

Így járul hozzá az alkohol az elhízáshoz.

GettyImages-827050898
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt már sokan tudják, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás nem tesz jót az egészségnek, de az üres pluszkalóriák - amiket ezek az italok tartalmaznak - nagyon könnyen hízáshoz is vezethetnek.

Amíg egy teáskanál cukor, amiből megközelítőleg 4 gramm 16 kalóriát tartalmaz, addig egy gramm alkoholban általában 7, de az erősebb párlatokban annál több kalória van. Ezenfelül az italok nagy része, üres kalória, semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaz a szervezet számára. 

Így gátolja az alkohol a fogyást

Amellett, hogy egy finom koktél elfogyasztásával nemcsak a színtiszta alkohol kalóriatartalmával kell számolni, de más összetevőivel is, például a gyümölcslevekben, szirupokban levő cukortartalommal, nem véletlen, hogy a gyakori italozás látványos hízást eredményez, de ennek nem csak a magas kalóriatartalom az oka.

GettyImages-1186695324

Az alkohol a gyomorból és a vékonybélből jut a véráramba, onnan pedig a máj szűri ki, és dolgozza fel. A szerv az alkohol egy részét ecetsavvá alakítja át, és ezt használja a szervezet zsír helyett elsődleges energiaforrásként, azaz az előzőleg bevitt táplálékok a has körül raktározódnak el. A máj óránként mindössze egy unciával, azaz 29 milliliterrel birkózik meg, úgyhogy egy alkoholos ital kiürülési ideje több órára is nyúlhat. 

Az utóbbi évtizedekben számos kutatás kimutatta, hogy a túlzott alkoholfogyasztás bizonyítottan kapcsolatba hozható a hízással. Azok a középkorú férfiak, akik bizonyos napokon több alkoholt ittak, mint amennyit alapjáraton szoktak, és a teljes napi energiafogyasztásuk 75%-át nyerték alkoholból, 70%-kal volt magasabb az elhízás kockázata náluk, mint azoknál, akik azokon a bizonyos napokon a napi energiafogyasztásuk 24%-át nyerték az italokból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alkohol mindezek mellett kiüríti a szervezet glikogénraktárait, emiatt farkaséhesen kel fel az ember, és szénhidrátokban gazdag, cukrosabb ételeket kíván, de bezavar a hormonháztartásba is, ami befolyásolja az éhséghormon szintjét is. Az alkoholfogyasztás blokkolja a fehérjeszintézist is, így sokkal kevesebb proteint épít be az izmokba.

Melyik alkohol hizlal a legkevésbé?

Alkalomadtán egy pohár bor, egy pohár pezsgő persze nem okoz komoly problémát, de mivel a röviditaloknak és likőröknek a kalóriatartalma igen magas is lehet, ezeket fontos beleszámolni a fogyókúrába, ahogy a nagyobb mennyiségű bort is. Mutatjuk, ezekből fogyasztva mennyi pluszkalóriát juttatsz a szervezetedbe.

GettyImages-547044592
  • 2 dl fehérbor: 164 kcal
  • 2 dl vörösbor: 170 kcal
  • 2 dl pezsgő: 130 kcal
  • Egy korsó világos sör: 205 kcal
  • Egy feles vodka: 100 kcal
  • Egy deci whisky: 250 kcal
  • Egy feles tequila: 60 kcal
  • Egy deci likőr: 330 kcal
  • Egy Piña Colada koktél: 350 kcal.

A zsírmáj kialakulásának 4 jele és megoldása

A zsírmáj kialakulásának két legfontosabb tényezője a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás, de inzulinrezisztencia, magas vérnyomás, más emésztőszervi betegségek miatti felszívódási problémák és helytelen életvitel is okozhatja a májsejtekben fölöslegesen felhalmozódott és raktározódott zsírsejteket.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük