Ezért nem fogysz egy dekát sem: a zsírmáj kialakulásának 4 jele és megoldása
A zsírmáj nem csak a túl magas alkoholfogyasztástól alakulhat ki.

GettyImages-899359330
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A máj az egyik legösszetettebb szervünk, amelynek legfontosabb feladata a méreganyagok kiválasztása és lebontása, nélkülözhetetlen a megfelelő anyagcsere-folyamatok működéséhez - többek között a szénhidrát-anyagcserében a vércukor szinten tartásához -, szerepet vállal a fehérjeszintézisben, és itt termelődik a koleszterin is.

Sokan úgy gondolják, a májbetegségek kialakulásában a túlzott alkoholfogyasztás játszik fontos szerepet, pedig a zsírmájra az elhízás éppúgy veszélyt jelent. A Mayo Clinic cikke szerint bizonyos esetekben még veszélyesebb is, mint az alkoholfogyasztás, és az amerikai lakosság egynegyedét érinti. Mivel Magyarországon mintegy kétszázötvenezer súlyosan elhízott ember él, őket is fenyegeti a zsírmáj kialakulásának veszélye, amely a helytelen anyagcsere-folyamatok miatt a fogyókúrát is szabotálhatja.

A zsírmáj kialakulása

A zsírmáj kialakulásának két legfontosabb tényezője a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás, de inzulinrezisztencia, magas vérnyomás, más emésztőszervi betegségek miatti felszívódási problémák és helytelen életvitel is okozhatja a májsejtekben fölöslegesen felhalmozódott és raktározódott zsírsejteket.

GettyImages-1086728346

Zsírmáj akkor alakul ki, amikor nem működik hatékonyan a zsíranyagcsere és a trigliceridek – olyan vérzsírok, amelyek a vérereket elzáró lerakódásokat segítik elő -, a májban rakódnak le, veszélyes állapotot, például májzsugorodást idéz elő, végső esetben pedig májtranszplantációra is sor kerülhet.

A zsírmáj kialakulásának jelei

A zsírmáj megléte általában nem okoz panaszt, de vannak jelek, amelyek a meglétéről és súlyosságáról tanúskodnak.

  • A bőr vagy/és a szemfehérje sárgasága,
  • általános fizikális vizsgálat során a máj tapintható megnagyobbodása,
  • étvágytalanság és gyengeség,
  • jobb bordaív alatti fájdalom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Visszafordítható a folyamat?

A gyógyulás szempontjából a legfontosabb a kiváltó okokat kezelni, de fontos tényező az életmódváltás is. Zsír- és fűszerszegény diéta bevezetésével a magas triglicerid- és koleszterinszint mérsékelhető. Jó megoldás például a mediterrán diéta, amely javasolja a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és a hal fogyasztását. Túlsúly esetén fontos csökkenteni a napi kalóriamennyiséget, egyénre szabottan kiszámolni a szükséges kalóriadeficitet, és bevezetni a rendszeres fizikai aktivitást, és akkor is kitartani, ha a fogyás mértéke nem olyan, mint amit várunk.

GettyImages-1212873744

Ha a máj jól regenerálódik, a megfelelő anyagcsere-működésével a trigliceridek is kiürülnek a májsejtekből. Ekkor a máj már képes 100%-osan ellátni a feladatát, és segítenia fogja a fogyást is.

Hasi zsír négy fajtája

Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő táplálkozással egyszerűen csökkentheted a hasi zsír mennyiségét a testedben.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük