Az alacsony vérnyomás vagy hipotónia akkor áll fenn, ha a vérnyomás értékek tartósan 90/60 Hgmm alatt vannak. Mivel a legtöbbet épp a kóros magas vérnyomás szövődményeiről lehet hallani, sokan nem veszik elég komolyan ezt az állapotot, pedig szintén súlyos következménye lehet.
A gyakori fejfájás, melyet legtöbbször szédülés is kísérhet, az alacsony vérnyomás leggyakoribb tünete, mivel ilyenkor kevesebb vér áramlik az agyba is. Emellé társulhat homályos látás, koncentrációs nehézség, kótyagosság, émelygés, hányás és gyengeségérzet, melyek figyelmen kívül hagyása akár ájuláshoz is vezethet.
Az alacsony vérnyomás megemelése
A vérnyomás átmeneti csökkenése mögött általában a hirtelen pozícióváltás áll, de vérszegénység, dehidratáció, szigorú diéta, az endokrin rendszer zavara, allergiás reakció, vérveszteség, szívbetegség, alacsony vércukorszint, gyógyszerek, fertőzés, stressz, pajzsmirigyzavar vagy a túlzásba vitt edzések is okozhatják, illetve várandósság alatt is előfordulhat az állapot.
Bizonyos ételek fogyasztása segíthet stabilizálni az értékeket, hiszen természetes módon emelik meg és stabilizálják a vérnyomás szintjét. Érdemes rendszeresen mérni a vérnyomást, és figyelni, milyen ételekre hogyan reagál a szervezet - nem múló tünetek esetén feltétlenül konzultálni kell a háziorvossal vagy a kezelőorvossal.

A mazsola olyan értékes anyagokat tartalmaz, amik elősegítik a véráramlást. Igen magas a vas- és B-vitamin-tartalma, amik segítenek a vörösvérsejtek termelődésében is. 10-20 szem mazsolát érdemes éjszakára vízben áztatni, majd joghurtba vagy reggeli müzlibe keverve megenni, de önmagában is fogyasztható.
Fotó: Getty Images Hungary

A B12-vitamin pótlása az egyik legfontosabb teendő alacsony vérnyomás esetén. Ennek hiánya vérszegénységhez vezethet, ami fokozza a kellemetlen tüneteket. A tojás, a teljes kiőrlésű gabonák, a máj, a halak és a tejtermékek tartalmazzák a legtöbbet ebből a vitaminból.
Fotó: bit245 / Getty Images Hungary

Hasonló hatással bír a B9-vitamin, azaz a
folsav a szív-érrendszer működésére, mint a B12-vitamin, a vörösvérsejtek előállítását serkenti. Többek között a spárgában, különböző hüvelyesekben és a brokkoliban található meg nagy mennyiségben.
Fotó: yulka3ice / Getty Images Hungary

5-6 szem mandulát áztass be éjszakára, és reggel passzírozd össze, majd vízzel felöntve főzd egyneművé. Ha mindennap ezt iszod, elkerülheted a vérnyomás ingadozását, de a bolti mandulatej vagy a nyers mandula is jótékony hatással bír.
Fotó: Andrew1Norton / Getty Images Hungary

Az édesgyökér akár extrém alacsony vérnyomás esetén is mankóként szolgálhat. A benne levő glicirrizin vegyület a mellékvese hormontermelésére hat, közvetve emeli a vérnyomást is. 1-1,5 teáskanálnyi szárított gyökeret forrásban lévő vízbe kell dobni, majd 15 percig állni hagyni. Kapszulaként is kapható, de a medvecukor alapanyaga is ez.
Fotó: spafra / Getty Images Hungary

Alacsony vérnyomásra javasolt a kerti izsóp fogyasztása is teaként vagy fűszerként. A növény gyulladáscsökkentő, és némi köhögéscsillapító hatással is bír, segíti az emésztést. Illóolajokat, flavonoidokat, cser- és keserűanyagokat tartalmaz. Ízesítőként burgonyás ételekhez, húsokhoz, zöldségekhez, de még gyümölcssalátákhoz is használható.
Fotó: Solstizia / Getty Images Hungary

Szakértők szerint minimum két liter víz fogyasztása ajánlott mindenki számára. Ennek betartására alacsony vérnyomás esetén külön oda kell figyelni, mivel a dehidratáció fokozza a kellemetlen tüneteket.
Fotó: Getty Images Hungary

A magas koffeintartalmú ételek és italok is segítenek a vérnyomás emelésében, ennek legegyszerűbb módja a kávé vagy fekete tea fogyasztása. A koffein növeli a pulzusszámot is.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)