Szédülés, gyakori fejfájás az első tünet: a legfontosabb élelmiszerek alacsony vérnyomás esetére
Az alacsony vérnyomás kellemetlen tüneteit megfelelő étkezéssel és folyadékbevitellel is lehet enyhíteni.

GettyImages-998337352
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alacsony vérnyomás vagy hipotónia akkor áll fenn, ha a vérnyomás értékek tartósan 90/60 Hgmm alatt vannak. Mivel a legtöbbet épp a kóros magas vérnyomás szövődményeiről lehet hallani, sokan nem veszik elég komolyan ezt az állapotot, pedig szintén súlyos következménye lehet.

A gyakori fejfájás, melyet legtöbbször szédülés is kísérhet, az alacsony vérnyomás leggyakoribb tünete, mivel ilyenkor kevesebb vér áramlik az agyba is. Emellé társulhat homályos látás, koncentrációs nehézség, kótyagosság, émelygés, hányás és gyengeségérzet, melyek figyelmen kívül hagyása akár ájuláshoz is vezethet.

Az alacsony vérnyomás megemelése

A vérnyomás átmeneti csökkenése mögött általában a hirtelen pozícióváltás áll, de vérszegénység, dehidratáció, szigorú diéta, az endokrin rendszer zavara, allergiás reakció, vérveszteség, szívbetegség, alacsony vércukorszint, gyógyszerek, fertőzés, stressz, pajzsmirigyzavar vagy a túlzásba vitt edzések is okozhatják, illetve várandósság alatt is előfordulhat az állapot.

Bizonyos ételek fogyasztása segíthet stabilizálni az értékeket, hiszen természetes módon emelik meg és stabilizálják a vérnyomás szintjét. Érdemes rendszeresen mérni a vérnyomást, és figyelni, milyen ételekre hogyan reagál a szervezet - nem múló tünetek esetén feltétlenül konzultálni kell a háziorvossal vagy a kezelőorvossal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük