Hogy kell helyesen vérnyomást mérni? A 4 legfontosabb szabály
Dr. Kapocsi Judit PhD érkockázat-specialista beavat az otthoni vérnyomásmérés rejtelmeibe.

vernyomasmero-telefon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok állapot, betegség esetén fontos az otthoni, rendszeres vérnyomás-ellenőrzés. Ehhez viszont ismerni kell a korrekt mérés szabályait.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája az alábbiakban ezeket mutatja be. 

A vérnyomásmérés alapvető szabályai

A jól beállított vérnyomást elég heti két-három alkalommal mérni, de, ha panasz jelentkezik, vagy éppen gyógyszeres beállítás folyik, és van mód a mérésre, akkor naponta akár két-három mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak.

A mérés előtt pár percet tölts nyugalomban, sőt, az előző fél órában már ne dohányozz - magas vérnyomás esetén ez egyébként is fontos -, ne kávézz, ne végezz megerőltető mozgást!

Mérés közben támaszd meg a hátat és az alkart! Amennyiben nem támasztod meg a hátad, vagy ülve mérsz, a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mint akkor, ha feküdnél. Viszont, ha keresztbe teszed a lábad, az a szisztolés értéket növelheti meg.

Az első mérés után várj egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérd meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, egy-két perc múlva mérj ismét. Mind a három értéket és a pulzusszámot is jegyezd fel.

Minél vastagabb a kar, annál szélesebb mandzsetta kell 

Már a vérnyomásmérő kiválasztásánál figyelj a mandzsetta méretére. Sokan alábecsülik a karuk körfogatát, és kicsi mandzsettát választanak. Vastagabb kar esetén nagyobb nyomásra van szükség az artéria összenyomásához, így, ha kicsi a mandzsetta, ez megtévesztően magas eredményeket hozhat, a szisztolés vérnyomás emiatt akár 20 Hgmm-rel is magasabb lehet.

A legtöbb készülék mandzsettáján feltüntetik, milyen méretű karkörfogatra ajánlott, ezért vásárlás előtt érdemes lemérni a kart a könyök fölött, és az eladótól is segítséget lehet kérni a választáshoz. A mandzsettát a könyökhajlat fölött egy-két centivel kell felhelyezni. Ennél jóval nehezebb a csuklós készülék felhelyezése, hiszen itt nagyon fontos a kar pozíciója. Ezek a készülékek ráadásul nagy szórást mutatnak a mért értékekben, nem igazán ajánlottak otthoni kontrollra.

Otthoni mérésre az automata gép ajánlott 

Számos orvosi rendelőben találkozhatunk higanyos készülékekkel, melyek működtetéséhez szükséges a gyakorlat és a képzettség, mert hallgatózni is tudnia kell a használónak - ezért önmérésre csak nehézkesen használhatók. Otthoni használatra a félautomata, illetve automata, felkaros vérnyomásmérők a legpraktikusabbak.

A félautomata vérnyomásmérő abban különbözik az automata vérnyomásmérőtől, hogy mérés során egy pumpa segítségével tudjuk felfújni a mandzsettát, míg automata készülék esetén bekapcsolás után egy gomb megnyomásával indítható a mérés.

Az automata vérnyomásmérők alapvetően áramlást mérnek, és abból számolnak vérnyomásértékeket, melyek bizonyos számítások miatt kismértékben pontatlanok lehetnek. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni például ritmuszavarok esetén. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A magas vérnyomást kezelni kell 

- Normális vérnyomásnak tekintjük, ha az első - szisztolés - érték 120-129 Hgmm között van, míg a második - diasztolés - érték 80-84 Hgmm - ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.

- Amennyiben többszöri mérés alkalmával is 140/90 Hgmm-es vérnyomásértéket rögzítünk, akkor már magas vérnyomásról beszélünk, és ilyen esetben mindenképpen kardiológushoz kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és a súlyos szövődmények - például szívelégtelenség, szívinfarktus, stroke - megelőzése miatt. 

Akupresszúrával a magas vérnyomás ellen

A következő képeken megmutatjuk, hol vannak a testeden azok az akupresszúrás pontok, melyek megnyomásával csökkenthető a magas vérnyomás. Persze ez csupán kiegészítő módszer, nem helyettesítheti sem az orvosi kontrollt, sem a gyógyszeres kezelést.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük