Mi számít magas vérnyomásnak? Komoly változás történt az értékekben
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének érdekében változtattak.

vérnyomás (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért emelték a magas vérnyomással diagnosztizáltak számát 75 millióról 103 millióra az amerikai szakmai szervezetek? Miért kell az idősebbeknél is azokat az értékeket megcélozni, mint a fiatalabbaknál? Miért olyan fontos az életmód a magas vérnyomás kezelésében?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás- és érkockázat-specialistája, valamint dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

14 év után történt változás az irányelvekben

Jelentősen megváltozott a magas vérnyomás fogalmára és kezelésére vonatkozó irányelv az American Heart Association és az American College of Cardiology, a két legjelentősebb amerikai szakmai szervezet szerint. Az új protokoll szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire.

Megnő a magasvérnyomás-betegek száma

A 65 éven felüliek háromnegyede eszerint magasvérnyomás-betegnek fog számítani. A 20-44 év közötti férfiak 30%-a, a nők 19%-a kerül ebbe a kategóriába, a 45-54 év közötti férfiak 50%-a, a nők 44%-a, illetve az 55-64 év közötti férfiak 70%-a, a nők 63%-a tekintendő ezután magasvérnyomás-betegnek. Korábban a 65 éven aluliaknál a 140-es szisztolés - felső - értéktől számították a magas vérnyomást. A szakértők szerint ezzel a csökkentéssel jelentősen csökkenthető a 65 éven felülieknél a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség, illetve a szív-és érrendszeri okok miatt bekövetkező halálozás kockázata.

Az alacsonyabb érték kisebb kockázatot jelent

Az amerikai National Institutes of Health elvégzett egy Systolic Blood Pressure Intervention Trial nevű kutatást. Ebben ötvenéves és annál idősebb, magas vérnyomással élő személyeket vizsgáltak, akik legalább egy másik rizikófaktorral is rendelkeztek a szívbetegségek szempontjából. Az eredmények azt mutatták, hogy ha 120-as szisztolés értéket céloztak meg a kezeléssel, közel egyharmadával csökkent a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a stroke és az akut koronária szindróma kockázata. A kardiovaszkuláris ok miatt bekövetkező halálozási kockázat is negyedével lett kisebb.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vérnyomás beállítása összetett feladat

A vérnyomás beállítása idősebb embereknél összetett kérdés, hiszen a vérnyomás az idősödéssel gyakran emelkedik. Az is előfordulhat, hogy egy aktív, kiegyensúlyozott életmódot folytató hetvenes egészségesebb, és jobb értékeket produkál, mint egy inaktív, túlsúlyos, dohányzó ötvenes. Éppen ezért talán az a megoldás, ha a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítják. Valójában csak a személyre szabott kezelés és a rendszeres kontroll hozhat valódi, tartós eredményt.

A helyes életmód gyógyító hatású

A magas vérnyomás nemcsak a megelőzhető halálozások vezető oka, de az agyműködésre is kihat. A magas értékek és a nem kielégítő véráramlás növelik az agyi betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke-ét, az Alzheimer-betegségét és a kognitív károsodásét. 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában elsődlegesen életmódkezeléssel kell próbálkozni. Ennél magasabb vérnyomásnál is szükséges az életmódkezelés, de esetleg már a gyógyszeres kezelés mellett. Az életmódkezelés maga a mozgásterápiára és a táplálkozási iránymutatásra épül, és minden esetben személyre szabott. 

Ezt is szeretjük