Hogy kell vérnyomást mérni? Lehet, hogy régóta rosszul csinálod
Sokan úgy hiszik, hogy az egyszerű és megszokott mozdulattal a helyes értéket kapják.

vérnyomás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos vérnyomásprobléma esetén fontos az otthoni és rendszeres vérnyomásmérés. Ehhez azonban ismerni kell a készülékeket, a mérés lépéseit és az értékhatárokat. Ha jól van beállítva a vérnyomás, akkor heti két-három mérés elegendő. 

Ám ha panasz jelentkezik, vagy éppen gyógyszeres beállítás alatt áll a páciens, akkor naponta akár két-három mérés is hasznos lehet. Az eredményeket ajánlott egy naplóban vezetni, ami nagyon hasznos segítség az orvosnak. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája a helyes mérésről beszélt. 

Ilyen a helyes vérnyomásmérés

A mérés előtt pár percet tölts nyugalomban, és az előző fél órában már ne dohányozz.  Magas vérnyomás esetén a dohányzás elhagyása feltétlenül indokolt. Ne kávézz, illetve végezz megerőltető mozgást. Mérés közben támaszd meg a hátat és az alkart. Ha ez nem történik meg, vagy ülve végzed a mérést, a diasztolés vérnyomás körülbelül 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mint ha feküdnél. Ha keresztbe teszed a lábaidat, az a szisztolés értéket növelheti meg.

Az első mérés után várj egy-másfél percet, és ugyanazon a karon és pozícióban mérd meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, egy-két perc múlva mérj ismét. Mind a három értéket és a pulzusszámot is jegyezd fel. 

A mandzsettát pontosan kell megválasztani

Sokan alábecsülik a karuk körfogatát, és kicsi mandzsettát választanak. Vastagabb kar esetén nagyobb nyomásra van szükség az artéria összenyomásához. Ha kicsi a mandzsetta, az megtévesztően magas eredményeket hozhat, és a szisztolés vérnyomás emiatt akár 20 Hgmm-rel is magasabb lehet. A mandzsettát a szív magasságában kell felhelyezni, nagyjából a könyökhajlat fölött van egy-két centiméterrel. Ennél jóval nehezebb a csuklós készülék felhelyezése, mert itt nagyon fontos a kar pozíciója.

Fontos a megfelelő készülék

Otthoni használatra a félautomata vagy automata felkaros vérnyomásmérők a legjobbak. A félautomata vérnyomásmérő abban különbözik az automatától, hogy mérés során egy pumpa segítségével lehet felfújni a mandzsettát, míg automata készülék esetén bekapcsolás után egy gomb megnyomásával indítható a mérés. Az automata készülékek alapvetően áramlást mérnek, és abból számolnak vérnyomásértékeket, melyek bizonyos számítások miatt kismértékben pontatlanok lehetnek. Ezt figyelembe kell venni ritmuszavarok esetén. 

Mikor kell orvoshoz fordulni? 

Normális vérnyomásnak tekinthető, ha az első, vagyis szisztolés érték 120-129 Hgmm közt van, míg a második, vagyis a diasztolés érték 80-84 Hgmm. Amennyiben többszöri mérés alkalmával is 140/90 Hgmm-es vérnyomásérték jön ki, akkor már magas vérnyomásról van szó. Ilyenkor szakértőhöz kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és a súlyos szövődmények, mint például szívelégtelenség, szívinfarktus és stroke megelőzése miatt.

Ezt is szeretjük