A savanyúság is megemelheti a vérnyomást: 8 étel, amivel nagyon kell vigyázni

Olyan ételek is ártalmasak a szívre és az érrendszerre, melyekre nem is gondoltál volna.

savanyúság
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, és a már kialakult betegség kezelésében is döntő fontosságú az életmód.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája a vérnyomást emelő élelmiszertípusokra hívta fel a figyelmet.

Fontos a magas értékek csökkentése

A magas vérnyomás kezelésével elkerülhetőek a komoly szövődmények is. A betegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is fontos betartani. Az életmódnak önmagában is gyógyító hatása van, kutatások bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása a vérnyomás csökkenését eredményezi. Az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása is kedvező a vérnyomás értékeire.

Hasznos a DASH-diéta, melynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs-, zöldség-, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehérhús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a testsúlycsökkentés a leghatékonyabb. 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere-problémák és az ízületi panaszok, illetve nő az energiaszint.

Az élelmiszerek sótartalma árt

Néhány élelmiszer akadályozza a vérnyomás csökkenését, elsősorban a magas sótartalom miatt. A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást, így hozzájárul a stroke, az érelmeszesedés és a szív- és vesebetegség kockázatának növeléséhez. 

A sóbevitel 5 g/nap alá történő csökkentése - ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg - a stroke kockázatát 23%-kal, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját pedig 17%-kal csökkenti. A magasvérnyomás-betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja ezt, olyan háromszorosan.

Az egészséges étkezés az első lépés minden szervi baj, betegség vagy kórkép kezeléséhez. Még jobb, ha azok az ételek erős antioxidánsok is egyben. 

A 10 legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: olcsók, és egész évben kaphatók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezeket az ételeket javasolt kerülni

Felvágottak és mirelit pizzák 

A felvágottak és a szalámik nátriumbombák, mert gyakran sóval vagy nátrium-nitrittel kezeltek. Különösen a füstölt, pácolt húsoknak és az úgynevezett löncshúsoknak magas a sótartalma. Sok pizzának van magas sótartalma: amelyiken felvágott, sós sajt és paradicsomkészítmény a feltét, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők. Ezekhez több sót adnak, hogy felolvasztás után is megőrizzék az ízüket. Egy 300 grammos pizzában akár 3,9 gramm só is lehet.   

A cikk az ajánló után folytatódik

Savanyúság, zacskós leves, paradicsomkészítmények

A tartósítás maga sok sót igényel, ugyanis ez az anyag tovább tartja ehetően a tartósított élelmiszereket. Így egy gyárilag savanyított uborka kész nátriumraktár lehet, és meglepően sok sót tartalmazhat például a savanyított erős paprika, hiszen 100 grammjában 3,3 gramm só is lehet.  

A zacskós levesek jellemzően magas nátriumtartalmúak. Van olyan brokkolikrémleves, melynek 100 grammjában 13,7 gramm só van, egy gombakrémleves pedig 11,7 grammot tartalmaz.

A feldolgozott paradicsomkészítmények kifejezetten kerülendők magasvérnyomás-betegség esetén, ugyanis a konzerv, a tésztaszósz vagy a paradicsomlé is magas sótartalommal bír. 100 grammnyi paradicsomos tésztaszószalap akár 11,9 gramm sót is magában foglalhat.

Vörös hús, csirkebőr és készételek

A magas vérnyomással élőknek a són kívül ajánlatos kerülniük a telített és transz-zsírsavakat is. Ez bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tenni. A transz-zsírokkal történő eljárás a hidrogénezés, ami növeli az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Ez főleg az előrecsomagolt és készételeknél fordul elő. 

Ezt is szeretjük