9 természetes módszer a vérnyomás szabályozására: akkor alkalmazd, ha neked alacsony
Van, akinél csak felálláskor jelentkezik, de az ellen is lehet tenni.

vérnyomás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban elsősorban a magas vérnyomásról beszélnek, ha keringési rendellenesség kerül szóba. Bár valóban több egészségügyi kockázattal jár a hipertónia, ám az alacsony vérnyomás is okozhat problémákat.

Bár leginkább a magas vérnyomásról lehet tudni, hogy kockázatos és kezelendő állapot, az alacsony vérnyomás is okozhat gondokat. Dr. Kapocsi Judit, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája az esetleges tünetekről és a kezelés szükségességéről beszélt.

Van, akinél csak felállásnál jelentkezik

A normál vérnyomás 120/80 plusz-mínusz 20 Hgmm, és ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, vagyis hipotóniának. A kórosan alacsony vérnyomásnál, például 90/60 mellett a betegnek jellemzően már panaszai vannak.

Fotó: Getty Images Hungary

Ilyen a megszédülés, hányinger, koncentrációs nehézség, az elmosódó látás és a hidegrázás. Sok embernél csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek, ez a poszturális, vagyis testhelyzettől függő hipotónia. Ilyenkor a felállástól annyira leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet.

Természetes vérnyomásemelő módszerek

A legtöbb embernek nincs szüksége orvosi kezelésre az alacsony vérnyomása miatt. Nekik is érdemes azonban ismerniük néhány módszert, amely megemelheti a vérnyomást.

  • Válassz sós ízeket: a sóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást, így a magasvérnyomás-betegeknél kerülendő sós fogások alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe.
  • Kerüld az alkoholos italokat: bár a jelentős mennyiségű ital éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akik alacsony vérnyomással élnek, megfontoltan igyanak.
  • Beszélj a gyógyszerelésről az orvossal: bizonyos gyógyszerek, mint például egyes antidepresszánsok és vízhajtók lejjebb vihetik a vérnyomást, ezért ezekről mindig tájékoztasd a kardiológust.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • Keresztezd a lábadat: ez az ülési pozíció enyhén emeli a vérnyomást, ezért is nem szabad vérnyomásméréskor így ülni. Szédülés és gyengeség esetén viszont beválhat.
  • Igyál rendszeresen vizet: a megfelelő vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így fontos rendszeresen kortyolni, még ha nem is érzel szomjúságot.
  • Egyél gyakrabban kevesebbet: a gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomásesést, ugyanakkor főként idős magasvérnyomás-betegeknél előfordul az evés utáni vérnyomáscsökkenés. Nekik étkezés után ajánlatos lefeküdni.
  • Viselj kompressziós zoknit: ezek a zoknik némileg csökkentik a lábszárakban keringő vér mennyiségét, így az máshová áramolhat.
  • Óvakodj a hirtelen pozícióváltásoktól: a helyzetváltozásra bekövetkező hipotónia egyik lehetséges oka a baroreflex, vagyis a vérnyomást szabályozó mechanizmus érzékenységének csökkenése.
  • Ne tartózkodj sokáig meleg vízben: a meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még alacsonyabbá teszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben is csak rövid ideig ajánlott ülni.

Ilyenkor kell orvoshoz fordulni

Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, javasolt kivizsgáltatni, mert a hasonló tünetek mögött számos ok lehet. Ilyen egy rosszul összeállított diéta, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek vagy fertőzések.

A kivizsgálásnál kiderülhet, hogy csak alkatilag jelentkezik az alacsony vérnyomás, ami nem igényel gyógyszeres kezelést. Az is előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is.

Szíverősítő teák

Ingadozó vérnyomás, alkalmanként rendetlenkedő szívritmus esetén is érdemes a gyógyszerek előtt vagy mellett a szíverősítő teákat fogyasztani. Komolyabb és hosszabb ideje fennálló panaszok esetén azonban mindig kezelőorvossal ajánlott egyeztetni, a teák ugyanis semmiképp sem váltják ki a gyógyszeres kezelést, ha arra van szükség! Galériánkban megismerheted a leghatékonyabb szívvédő gyógyteákat.

Ezt is szeretjük