Melyik gabonában van kevés szénhidrát? Ezeket edd fehér tészta és rizs helyett!
Ismerd meg azokat a gabonaféléket, amelyek alacsony szénhidráttartalmúak, és helyettesíthetik a fehér tésztát és a rizst!
A szénhidrátbevitel csökkentése fontos lehet azok számára, akik szeretnének egészségesebben étkezni vagy leadni néhány kilót. Bár a gabonák gyakran magas szénhidráttartalmúak, több olyan gabonaféle létezik, amelyek alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkeznek, így kiváló alternatívái lehetnek a fehér tésztának és a rizsnek.
Alacsony szénhidráttartalmú gabonák
Az egyik ilyen a zab, mely rendkívül tápláló, és gazdag élelmi rostokban, különösen a béta-glükán nevű rostfajtában, amely csökkenti a koleszterinszintet. 100 gramm fogyasztásra kész, puhított zab körülbelül 23 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz, így mérsékelt szénhidráttartalma miatt kiváló választás lehet a mindennapi étrendben. Nagyon finom reggeli turmixokat lehet belőle készíteni - erre korábbi cikkünkben is adtunk tippeket.
Bár a quinoa technikailag álgabona, gyakran gabonaként használják. Ez az élelmiszer rendkívül gazdag antioxidánsokban és teljes értékű fehérjében, ami azt jelenti, hogy tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. 100 gramm főtt quinoa körülbelül 34 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz, így mérsékelt szénhidráttartalmú étrendbe is beilleszthető. Reggeli, ebéd és vacsora is készülhet quinoából, mégpedig ilyen módon.
A bulgur ugyancsak egy sokoldalúan felhasználható gabona, amely igazából tört búza. 100 gramm főtt bulgur körülbelül 26 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz, emellett kiváló mangán-, vas-, magnézium- és B-vitamin-forrás. Könnyen elkészíthető, és számos ételhez adható hozzá, például salátákhoz vagy köretekhez - további tippeket itt találsz.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A köles egy ősi gabonaféle, amely magas antioxidáns- és rosttartalommal bír. 100 gramm főtt köles 39 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz, de magas tápanyagtartalmának köszönhetően mégis érdemes időnként beilleszteni az étrendbe. Ha kíváncsi vagy, milyen finom ételeket lehet kölesből csinálni, korábbi cikkünket is ajánljuk.
A kuszkusz egy feldolgozott gabonatermék, amelyet általában durumbúzából vagy szemolina lisztből készítenek. 100 gramm főtt kuszkusz 35 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz, és gazdag szelénben, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez.
A vadrizs alacsonyabb szénhidráttartalmú, mint a hagyományos rizsfajták, és antioxidánsokban is bővelkedik. 100 gramm főtt vadrizs 32 gramm nettó szénhidrátot és emellett cinket, B6-vitamint és folsavat is jelentős mennyiségben tartalmaz. Ha kíváncsi vagy, melyik a legegészségesebb rizsfajta, kattints ide!
A tönkölybúza, más néven alakor, egy ősi gabonaféle, amely magas rosttartalommal bír. 100 gramm főtt tönkölybúza 43,5 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor gazdag niacinban, magnéziumban, cinkben és mangánban, ami miatt fogyasztása jótékonyan hat az egészségre.
Ezek a gabonafélék mind kiváló alternatívák lehetnek a fehér tészta és rizs helyett, ha valaki szeretné csökkenteni a szénhidrátbevitelt tápláló és változatos étrend mellett.
7 isteni finom alacsony szénhidráttartalmú élelmiszertípus: az egészséget is rendbe teszik
A szénhidrátszegény étrendet követők számára szolgálhat mankóként ez az összeállítás.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- reggeli
- egészséges étkezés