Csökkentik az éhséget, kitisztítják a bélrendszert: 10 étel nagyon magas rosttartalommal

A rostoknak számos jótékony hatása van, ami a diétát is segíti.

GettyImages-1160233750
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészség megőrzésének alapvető feltétele főként a helyes táplálkozásban és a rendszeres testmozgásban rejlik. Ahhoz, hogy a szervezet és az emésztés kiegyensúlyozottan működjön, nemcsak fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra, de vitaminokra, ásványi anyagokra, valamint élelmi rostokra is szüksége van.

Élelmi rostoknak a táplálékban lévő, emészthetetlen, növényi eredetű, összetett szénhidrátokat, más néven poliszacharidokat nevezzük. Az emésztőcsatornában levő enzimek nem képesek megemészteni őket, így érintetlenül hagyják a tápcsatornában, mégis számos jótékony hatásuk van.

A rostok szerepe

Két csoportját különböztetjük meg: vannak vízben oldódó és vízben nem oldódó rostok. Mindkét rosttípusnál elmondható, hogy a szénhidrát- és zsíranyagcsere működését befolyásolják olyan módon, hogy az emésztőrendszerben a víz mellett megkötik a koleszterint, az epesavakat, valamint a baktériumok által termelt méreganyagokat is, zselés állaguk révén pedig hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásának lassításához, így segítenek a normál vércukorszint fenntartásában és a teltségérzet kialakításában. A rostok révén a béltartalom térfogata is jelentősen megnövekszik, és mivel a táplálékok áthaladási ideje csökken, megakadályozzák a székrekedést, és abban is segítenek, hogy hamarabb ürüljenek ki a szervezetből.

Az oldható rostok közül a legismertebb a pektin, ezt különböző zöldségek és gyümölcsök, valamint a zabkorpa és zabpehely tartalmazza, az oldhatatlan rostok közé tartozik a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin, amely megtalálható az olajos magvakban, gabonafélékben, hüvelyesekben is.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük