Jó tesz az agyműködésnek, és még finom is - Ettől az élelmiszertől 60 felett is friss maradsz
Valószínűleg a te hűtődben is megtalálható, mégsem tudsz erről a kedvező hatásáról.
Ezt az élelmiszert az emberek nagy része naponta, hetente fogyasztja. Sokak valósággal függői, hiszen kazeintartalma hatással van az agy függőséget irányító területeire, így fogyasztása a morfinhoz hasonló boldogságérzetet ad.
Ez az étel tele van zsírral, és kalóriákban sem szűkölködik. Azonban ha ötven-hatvan év felett vagy, bátran eheted, hiszen egy új kutatásban kapcsolatot fedeztek fel az élelmiszer rendszeres fogyasztása és a jobb kognitív képességek között.
Ettől az élelmiszertől 60 felett is friss maradsz
Az Alzheimer-kór globálisan rengeteg idős embert érint, ezért a különböző étkezés- és életmódbeli tényezők hatása kiemelkedő jelentőséggel bír. Egy folyóiratban közzétett tanulmány szerint összefüggés lehet a rendszeres sajtfogyasztás és a jobb kognitív egészség között az idősek körében. A különböző tejtermékek - különösen a sajt és a tej - jótékony hatása régóta a kutatások középpontját képezi.
Idősek sajtfogyasztási szokásait figyelték
A kutatás 1516 főt számláló, 65 éves és annál idősebb résztvevő adatait elemezte. Az alanyokat részletes felméréseknek vetették alá, amelyek során az étkezési szokásaikat figyelték meg, különös tekintettel a sajtfogyasztásra. Ezt követően egy 30 pontos, kognitív funkciókat mérő tesztet végeztek el, ami a tájékozódást, figyelmet, memóriát, nyelvet és vizuális-térbeli képességeket vizsgálta. A 23-as vagy annál alacsonyabb pontszámot alacsonyabb kognitív funkcióra utaló értéknek minősítették.
Az adatok elemzése során olyan változókat vettek figyelembe, mint az életkor, a fizikai aktivitás és az általános táplálkozási szokások. Az eredmények kimutatták, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknél a sajt az étrend egyik alapját képezi, kisebb valószínűséggel regisztráltak 23-as vagy annál alacsonyabb pontszámot a teszten.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A résztvevők eredményei alapján kiderült, hogy a sajtfogyasztás fordítottan arányos a kognitív funkciók csökkenésével, még több zavaró tényező bevonása után is. A kutatók szerint azonban a jövőben több nagyszabású elemzésre van szükség az ok-okozati összefüggés megerősítéséhez.
Még több agyserkentő ételért kattints tovább!
Minden ember életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érzi, nehezére esik a koncentráció, pedig szüksége lenne a tiszta fejre és a friss gondolatokra. Sokan ilyenkor a kávéra és az energiaitalokra esküsznek, pedig vannak egészségesebb opciók is, amelyek segítenek az agy felpörgetésében.
Javítják a koncentrációt, serkentik az agyműködést: 8 étel és ital, ami segíti a gondolkodást
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)