Folyamatos fogyás éhezés nélkül: a 80/20-as szabály hosszú távon tartható étrend

Ha nem szereted számolgatni a kalóriákat, mégis fogynál, ez az étrend megfelelő lehet számodra.

GettyImages-1084344284 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azok közé tartozol, akik szeretnének pár kilótól megszabadulni, de nehezedre esik, vagy nincs időd számolgatni a kalóriákat és a makrotápanyagokat, a 80/20-as diéta működőképes lehet számodra.

A rohamszerű fogyókúrák és csodadiéták velejárója a jojóeffektus, hiszen amint abbahagyod a drasztikus diétát, azonnal visszajönnek a leadott pluszkilók, néha még több is, mint amennyi lement. A 80/20-as diéta más, hiszen nem kell sanyargatnod és kiéheztetned a szervezetedet, mivel egyáltalán nem kell nélkülöznöd semmilyen ételt.

A 80/20-as étrend titka

 80/20-as étrend lényegében azt jelenti, hogy az étkezések 80%-a egészséges hozzávalókból álljon, a maradék 20%-ában pedig megengedett a bűnözés, így nem kell kétségbeesni, ha megkívánsz pár kocka csokit vagy egy szelet süteményt. 

GettyImages-1140366488

Egyszerűnek hangzik, ugyanakkor nem minden diétázó számára jelent megoldást. Hiszen azzal, hogy megengedett a nassolás, sokan áteshetnek a ló túlsó oldalára. Az étrend akkor működik jól, ha valaki már egészségesen étkezik, és a rendszeres testmozgásról sem feledkezik meg, hiszen ezáltal sikerül egyensúlyba hozni az extra kalóriákat, amelyeket a 20%-os napokban fogyasztasz. Amennyiben elmarad a testmozgás, valamint eltolódik az egészséges ételek és a nassolnivalók aránya, abban a pillanatban zátonyra fut a próbálkozás. Persze a legjobb ilyenkor, ha egészséges alternatívákat választasz, például egy zacskó chipsz helyett olajos magvakat vagy zöldségchipszet ropogtatsz. 

A megfelelő arányok betartása mellett még két fontos dolog van, amitől az étrend jól működhet. Ez pedig a mértékletesség és az adagokra való odafigyelés. A helyes mennyiségekre egy fogyókúra során különösen fontos odafigyelni, hiszen a fogyáshoz kalóriadeficitet kell teremteni, és a szabály betartása ugyanúgy önuralmat kíván, mert ez sem jelenti azt, hogy az ember korlátlanul tömheti magába a csokit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan működik a gyakorlatban?

Az, hogy hogyan osztod fel a 80/20-as arányt, tőled függ. Remek opció, ha mondjuk a hétköznapokon a 80%-os szabályt követed, és egészségesen étkezel, hétvégén pedig lazítasz. A 20% nagyjából másfél napnak felel meg, ebben az időintervallumban bűnözhetsz: például megihatsz egy pohár sört vagy egy-két pohár bort a barátokkal, esetleg ehetsz egy rántott húst, desszertnek pedig egy szelet süteményt. Ha azonban túlzásba viszed a "szabadnapokon" a bűnözést, a pluszkilók gyarapodni fognak, így csak akkor állj neki, ha valóban mértéket tudsz tartani.

Milyen ételeket fogyaszthatsz?

Ahogy azt már fentebb is említettük, az étkezések 80%-a egészséges, diétás ételekből álljon, például teljes kiőrlésű gabonákból, fehérjében gazdag élelmiszerekből, sovány fehér húsokból, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből, rostokban gazdag gyümölcsökből és zöldségekből. 

GettyImages-1141254125

Lehetőség szerint kerüld a transzzsírokat, a cukrokat és a finomított szénhidrátokat, de akkor sem történik nagy baj, ha alkalomadtán megkívánsz egy szelet fehér kenyeret, de ez már a 20%-ba tartozzon bele.

Porciókontroll

Fontos, hogy az ember - különösen egy fogyókúra során - diétás adagokat fogyasszon, hiszen így jelentősen csökkenthető a kalóriamennyiség. Például a lapostányér helyett érdemes kistányérra váltanod. Általánosságban az az ideális, ha a tányérnak nagyjából a felét a körítés, például saláta teszi ki, egynegyedét foglalják el a jó minőségű fehérjék, a maradék egynegyedét pedig az összetett szénhidrátok. A zsíroknak egy evőkanálnyi hely jusson. 

2020 legnépszerűbb diétái

A dietetikusok még mindig a mediterrán vagy skandináv diéta mellett teszik le a voksukat, de bőven akadnak olyan, tartóst fogyást ígérő étrendek, amelyek már a sztárokat is meggyőzték. Az alábbiakban ilyenekből válogattunk.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük