3 mérgező étel, amit egészségesnek hiszünk

A veszély a legváratlanabb helyről fenyeget: azok a táplálékok is károsak lehetnek, amiket éppen egészséged megóvása érdekében fogyasztasz!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reformkonyha számos egészséges élelmiszert forradalmasított. Azonban valóban annyira jótékonyak ezek a táplálékok, mint azt hisszük? Nem is gondolnád, hogy a tej, amit gyomorégés ellen iszol, valójában növeli a gyomorsavat, a szója pedig annyi hormont tartalmaz, hogy akár fogamzásgátlót sem kell szedned mellette. Ismerd meg az egészségesnek hitt ételek másik arcát!

Szója

Az állati eredetű káros anyagokat a modern étkezési divat egyre inkább kiszorítja táplálkozásunkból. Ezzel párhuzamosan azonban megjelent a szója, ami igen változatos formában, szinte már napi szinten megtalálható táplálékainkban. A növényt nagy mennyiségben alkalmazzák húspótlóként, illetve zsírszegény tej előállítására, pedig nem véletlen, hogy keleten csak egészen kis mennyiségben, ínyenc finomságként fogyasztják.

A szójabab ugyanis rengeteg olyan méreganyagot tartalmaz, ami akár szervezeted létfontosságú funkcióit is károsíthatja!

Az egészségesnek hitt növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják szervezetedben a fehérje-lebontó enzimek termelődését, illetve akár vérrög képződéséhez is vezethetnek. Ezek a méreganyagok még főzéssel sem közömbösíthetőek teljes mértékben, ráadásul a hasnyálmirigy mellett a pajzsmirigy működését is erőteljesen képesek gátolni. A nagy mennyiségű szójafogyasztás tehát könnyen vezethet emésztési panaszok, illetve pajzsmirigy-alulműködés kialakulásához, aminek köszönhetően a gyomor- és a pajzsmirigy-rák kockázatát is megnöveli. Emellett azonban igen magas arányban tartalmazza a kis mértékben jótékony izoflavonoidokat, amelyek ösztrogéntermelő hatása ekkora mennyiségben fogamzásgátló hatást fejthet ki.

Édesítőszerek

A cukor hizlal, és egészségtelen. De mi a helyzet az édesítőszerekkel? Az aszpartám-botrány kirobbanásának köszönhetően fény derült a titokra, miszerint az édesítőszerek nagy mennyiségben fogyasztva súlyosan károsíthatják az idegrendszert.

Az aszpartámot egy gyógyszergyártó cég fejlesztette ki fekély elleni szerként, azonban a tablettának súlyos mellékhatásai lettek. Ezt a botrányt még el tudta simítani a cég, és a rendkívül édes adalékanyagot továbbadta az élelmiszeriparnak, ahol azóta is nagy mennyiségben alkalmazzák. A gyártók azzal védekeznek, hogy a vegyület kis mennyiségben nem káros, azonban mi az, ami ma nem tartalmaz édesítőszert? Ha nem vigyázol tehát, a diéta akár halálos is lehet, ugyanis a kalóriaszegény cukorpótló az idegrendszert károsítva akár rosszindulatú daganatok keletkezéséhez is vezethet.

Tej

A tejről azt gondolnánk, hogy magas kalciumtartalma véd a csontritkulás ellen, valamint magas vitamintartalma révén óvja egészségünket. A legújabb kutatások szerint azonban a tejfogyasztásnak több hátránya van, mint előnye: cukorbetegség kialakulásához vezethet, növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát, és súlyos gyomorpanaszokat okozhat! Ezen kívül az is tévhitnek bizonyult, hogy a friss tehéntej egészségesebb, mint a káros adalékanyagokat tartalmazó, pasztőrözött, tartósított bolti változat. A dús, frissen fejt tejben ugyanis számos olyan kórokozó található, ami súlyos bélgyulladást okozhat, de a tehéntejtől akár a szarvasmarha betegségeit is elkaphatod.

Emellett az inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli, mivel olyan állati fehérjéket tartalmaz, amelyek ellen a szervezet védekezésül fehérjebontó anyagokat termel, melyek hasonló szerkezetű vegyületek semlegesítésére vannak kódolva, mint az inzulin, így szervezeted önmaga pusztítja el a vércukor szintjét szabályozó létfontosságú anyagot.

A feltételezésekkel ellentétben a tej magas kalciumtartalma sem hasznosítható szervezeted számára, mivel olyan, állati fehérjével dúsított közegben található, amiből nem tudja kivonni azt. Ezzel ellentétben viszont a fehérjék lebontása során gyomrodban savas kémhatás keletkezik, ami egyrészt súlyosan károsíthatja nyálkahártyádat, másrészt pedig a lebontáshoz szervezeted a csontokból von el kalciumot. Az állati eredetű kalciumforrás helyett fogyassz inkább zöldségeket és gyümölcsöket, melyeknek hasznos anyagait szervezeted nagy hatásfokkal tudja hasznosítani.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük