A legjobb házi lecsó a nagyi receptje szerint - Ezt télen is szívesen eszed majd

Télen is juthat finom házi lecsó az asztalra, ha még mostanában elteszed friss zöldségekből.

Házi lecsó télire
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha még a meleg hónapokban elvégzed a befőzést, télire sem kell hiányolnod a friss házi lecsót. Legjobb, ha tartósítószer-mentesen készíted. Mindig a legjobb minőségű, legszebb paprikát, paradicsomot válaszd erre a célra. Az így eltett lecsót télen csak fel kell bontani és megmelegíteni, esetleg tetszés szerint ízesíteni kolbásszal, tojással: ki hogy szereti.

Az itt megadott mennyiség hat üveg befőttre lesz elegendő.

Házi lecsó télire

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 3 kg paprika
  • 1.5 kg paradicsom
  • 1 dl olaj
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 0.5 kg hagyma
Recept idők

Elkészítés:

Mielőtt nekiállsz a befőzésnek, csírátlanítsd az üvegeket. Ezt a legegyszerűbb mosogatógépben végezni. Ha nincs mosogatógéped, állítsd a tiszta üvegeket forrásban lévő vízzel teli lábosba, hogy a víz teljesen ellepje őket. Forrald őket öt percig, majd fogóval szedd ki, és konyharuhára borítva a napon hagyd megszáradni őket. 

A hagymát vágd cikkekre, és olajon kezdd el üvegesre párolni. Közben a paprikát és a paradicsomot tisztítsd meg és szeleteld fel. A félig puha hagymára dobd rá a paprikát, sózd meg, keverd össze, és lefedve párold őket tovább együtt. Néhány perc múlva add hozzá a paradicsomot, szórd meg cukorral, és főzd őket nagyjából húsz percig. A megfőtt lecsót kanalazd a befőttesüvegekbe. Csavard rájuk szorosan a fedőt, fejjel lefelé tartsd őket öt percig, majd visszafordítva helyezd száraz dunsztba: egy dobozt vagy a szoba egy sarkát alaposan béleld ki pokrócokkal, takarókkal, és ezekbe bugyoláld a teli üvegeket. Takard is le őket, és ebben a melegben hagyd, hogy két-három nap alatt szoba-hőmérsékletűre hűljenek. Ekkor helyezd el őket egymás mellett a kamra polcán.

A nyár a befőzések ideje: a rumos meggybefőtt egyszerűen utolérhetetlen csemege.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük