A latinul nemes egyszerűséggel csak Asparagus officinalisnak hívott zöldségből temérdek finomságot készíthetsz. Ha éppen egy krémlevest szeretnél, készítsd spárgából, ha egy finom főzelékre vágysz, az alapanyag spárga kell, hogy legyen, ha valami zamatos előételt készítenél a grillezéshez, egyértelműen a baconbe tekert spárgát kell választanod, és ha lazachoz, netán marhához keresel igazán finom köretet, nyilván a spárga lesz a megoldás. Ha pedig valaki az asztalnál nem kitörő lelkesedéssel fogadja a spárga jelenlétét, mondd meg, hogy a zöldség nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, zsírt viszont alig, kalóriában szegény és értékes aminosavakban gazdag - így már biztosan örülni fog neki.

Baconbe tekert spárga
A pillanatok alatt összeállítható és pár perc alatt megsüthető ízletes előétel az egyik legalkalmasabb fogás arra, hogy valakivel megszerettesd ezt a finom zöldséget. A ropogósra sült bacon alatt istenien omlós és zamatos lesz a spárga, igazi ízorgiát eredményeznek a szájban. Így készítsd: a zöldséget tíz perc alatt főzd kicsit puhára enyhén sós vízben, majd tekerd jó sok baconbe, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre.

Spárgakrémleves
Mint a legtöbb zöldségből, a spárgából is isteni finom és egészséges krémlevest főzhetsz még akkor is, ha életedben először látsz tűzhelyet vagy lábast. A kész levest pirított kenyérkockákkal vagy baconszeletekkel dobhatod fel.

Spárgás tagliatelle
A fogkeményre főzött szélesmetéltnek is jól áll a friss spárga, főleg néhány másik zöldség társaságában. Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb fogást keresve sem találnál, főzd ki a tésztát, pirítsd meg a zöldségeket, majd keverd össze az egészet, és fogyaszd egészséggel! Ha egy kis húst is tennél bele, a zöldségekkel együtt piríts némi csirkemellet kockákra vágva, isteni lesz!

Különleges spárgás rizottó
Egy nagy tál laktató rizottó is spárgával lesz a legfinomabb. Ha sikerült eltalálni a rizs állagát, nagy baj már nem lehet, add hozzá a számodra szimpatikus méretűre darabolt spárgát, keverd át párszor, és már eheted is. Tápláló és egészséges fogás lesz ez, ami ráadásul nem is hizlal.

Spárgafőzelék
A spárgafőzelék valószínűleg az a fogás, amivel kiskorodban bármilyen távolságra el tudtak kergetni, de jó esetben ma már a kedvenceid közt szerepel. Ha még nem szeretted meg, és ha lehet, kerülöd a spárgát, itt az idő, hogy elkészítsd belőle ezt a főzeléket, és egyszer s mindenkorra megkedveled ezt a zöldséget.

Omlós lazac fűszeres vajjal és spárgával
Ez az a fogás, amit az orvosok és a dietetikusok mindenkinek kötelezővé tennének, ha lehetne. A lazac dúskál omega-3 zsírsavban, és a fehérjetartalma is magas, a spárgában pedig megvan szinte minden, ami csak a szervezetednek szükséges lehet. Ráadásul ezt az ételt borzasztó egyszerűen és gyorsan összedobhatod, az íze pedig mennyei.

Omlós marhaszelet spárgával
Ha sikerült a piacon jó minőségű marhahúsra szert tenned, készítsd el belőle ezt az isteni finomságot! Sütéskor, illetve fűszerezéskor figyelj arra, hogy a marha jellegzetes íze megmaradjon - tehát ne fűszerezd agyon -, és a zöldségeket se főzd pépesre, így egy igazán zamatos és omlós vacsorában lesz részed.
Zöldség zöldség hátán
Ha szereted a vitamindús, ress zöldségeket, süsd meg őket fűszeres és laktató egytálételnek, vagyis rakottasnak!
7 könnyen elkészíthető rakottas
Nézegess képeket!
Elolvasom