4 eredeti olasz pizza receptje
Ha ennél valami finomat az unalmas hétköznapokon, kóstolj meg egy igazi olasz pizzát. Még Olaszországba se kell elmenned, elég, ha kimész a konyhába.
Pizzatészta - alaprecept
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 1 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál só
Az élesztőt futtasd fel a langyos, cukros tejben. A lisztet szitáld bele egy tálba, a közepébe öntsd bele az élesztős tejet.
Ezt a környező liszttel keverd össze, majd a többi liszttel takard be. Takard le, és meleg helyen keleszd kétszeresére. Negyed óra után add hozzá a sót és a vizet, majd jól keverd el.
A tésztát párszor csapkodd a deszkához, és formázz cipót belőle. Szórd meg liszttel, takard le, és keleszd egy óra hosszat. Terítsd szét a kiolajozott tepsiben, sütőformában, és készíts neki kis peremet. Kend be paradicsomszósszal, és ezután ráteheted a különböző feltéteket.
Paradicsomszósz
Hozzávalók:
- 50 dkg paradicsom
- 2 teáskanál oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- őrölt feketebors
- só
Hámozd meg a paradicsomot, szedd ki a magját, és kockázd fel, majd párold lassú tűzön 15 percig. Keverd hozzá a sűrített paradicsomot, az olajat, a zúzott fokhagymát, végül a fűszereket.
Pizza Margherita
Hozzávalók:
-
70 dkg paradicsom
-
30 dkg mozzarella
-
4 evőkanál pecorino vagy parmezán
-
egy kis csomó bazsalikom
-
5 evőkanál olívaolaj
-
só
-
őrölt feketebors
Szeleteld fel a paradicsomokat, és oszd el a pizzaalapon. Egy villával kissé nyomkodd szét őket, úgy, hogy hagyj 1-2 centis peremet a pizza szélén. A felszeletelt mozzarellát fektesd a paradicsomokra, majd sózd és borsozd meg. Tedd be az előmelegített sütőbe, és a középső rácson úgy 15 perc alatt süsd készre. Akkor vedd ki, és szórd meg a pecorinóval és a bazsalikomlevelekkel. Öntözd meg olívaolajjal, és süsd még 10 percig.
Pizza Verde
Hozzávalók:
-
10 dkg mozzarella
-
5 szardellafilé
-
egy marék petrezselyemzöld
-
1 evőkanál kapribogyó
-
2 gerezd fokhagyma
-
só
-
őrölt feketebors
-
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
-
10 rukkola-levél
A mozzarellákat lecsepegtetés és felszeletelés után tedd szitára, és ököllel nyomkodd ki belőlük a maradék nedvességet is. Helyezd rá a kihúzott tésztára, és hagyj egy 1,5-2 centis peremet. Szórd rá az összevágott kaprit és petrezselyemzöldet, a szardellafilét, végül a zúzott fokhagymát. Sózd és borsozd meg, majd öntözd meg az olajjal. A középső sütősínen süsd készre, és a rukkola-levelekkel megszórva tálald.
Milánói pizza
Hozzávalók:
-
15 dkg sonka
-
20 dkg vargánya
-
1 fej hagyma
-
10 dkg parmezán sajt
-
olaj
-
paradicsom
-
só
-
bors
-
kakukkfű
Vágd finomra a hagymát, fonnyaszd meg egy kevés olajban, és add hozzá a metéltre vágott sonkát és vargányát. Pirítsd le, majd ízesítsd sóval, borssal és kakukkfűvel. Add hozzá a ledarált friss paradicsomot, és jól forrald ki. A ragut terítsd a tésztára, szórd meg a reszelt parmezán sajttal, és süsd meg a sütőben.
Pizza Orgia
Hozzávalók:
-
5 dkg téliszalámi
-
5 dkg csípős szalámi
-
5 dkg füstölt kolbász
-
10 dkg gépsonka
-
2 merőkanálnyi paradicsommártás
Miután a tésztát megkented a paradicsommártással, fektesd rá a sonkaszeleteket. Oszd el a tetején a vékony szeletekre vágott kolbászt és a szalámikat. Sózni nem kell. A sütő középső sínébe tolva süsd meg. Ízlés szerint sajttal is megszórhatod.
OLVASD EL EZT IS!

- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől

- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje

- olasz
- pizza