Segítik a fogyást! Rezisztens keményítőkben gazdag ételek, melyek a vércukorszinttel is jót tesznek

Nem tudod megemészteni őket a gyomrodban, így nem dobják meg a vércukrot.

Rezisztens keményítő a fogyáshoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem minden szénhidrát rossz szénhidrát. A finomított szénhidrátok valóban összefüggésben állnak az elhízással, de a rostokat és keményítőket nem feltétlenül kell kiiktatni a fogyókúrás étrendből, sőt, számos kutatás arra utal, hogy a rezisztens keményítők egyenesen segítik a fogyást.

A rezisztens keményítők olyan különleges szénhidrátok, melyek emésztetlenül hagyják el a gyomrot, és csak a vastagbélben kerülnek felhasználásra, ott pedig táplálják a bélbaktériumokat, így sokat tesznek a bélflóra egészségéért. Emellett pedig számos más egészségügyi előnyt is tulajdonítanak nekik.

Miért fogyassz rezisztens keményítőket?

Az egyik legfontosabb egészségügyi előny, amellyel a rezisztens keményítők fogyasztása jár, hogy javítják az inzulinérzékenységet, vagyis azt, mennyire jól reagál a szervezet az inzulinra, és abban is segítenek, hogy a vércukorszint ne ingadozzon. Ezzel közvetve hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább érezd magad eltelítve, és ne éhezz meg olyan hamar.

Különböző emésztésjavító hatásai mellett kutatások bizonyítják, hogy az, aki rezisztens keményítőt ad az ételekhez, kevesebb kalóriát fog fogyasztani, többek közt azért, mert a rezisztens keményítők kalóriatartalma lényegesen alacsonyabb, mint a nem rezisztens keményítőké.

A rezisztens keményítők osztályozása egy kicsit bonyolult, mivel egy ételben többféle is lehet, de alapvetően három természetes fajtát különböztetünk meg. Az ételek elkészítésétől függően pedig a rezisztenskeményítő-tartalom is jelentősen változhat. Ilyen keményítőt tartalmazó ételekből gyűjtöttünk össze egy válogatást.

Az RS1 típusú keményítők bizonyos hüvelyesekben, magvakban és gabonákban találhatóak meg. Ezek esetében a sejtfalba van zárva a keményítőtartalom, ezért hozzáférhetetlen az emésztőenzimek számára. Kiáztatva, megfőzve érdemes őket fogyasztani. A fehér bab 100 grammjában 4 gramm rezisztens keményítő található.
Fotó: Gancino / Getty Images Hungary
100 gramm kesudióban nagyjából 15 grammnyi a rezisztenskeményítő-tartalom.
A zabpehely rezisztenskeményítő-tartalma pedig nyersen a legmagasabb. 11 gramm, szemben a 0,2-vel, amennyi főzés után lenne, így a tápanyagok akkor hasznosulnak a legjobban, ha a zabkását főzés nélkül készíted.
RS2 az olyan ételekben található, mint a burgonya és a zöld banán. Ez a keményítő a formája miatt áll ellen az emésztésnek.
A nyers banánnak és a belőle készült banánlisztnek hihetetlenül magas, 38 gramm a rezisztenskeményítő-tartalma, így ezek különösen jót tesznek az emésztésnek.
A kukorica szintén kettes típusú rezisztens keményítőt tartalmaz, nem véletlen, hogy a kukoricakeményítő az egyik legelterjedtebb keményítőfajta a boltokban.
Az RS3 vagy retrogradált keményítő hő hatására alakul át rezisztenssé, így ebbe a csoportba olyan ételek tartoznak, melyeket főzés után, hidegen érdemes fogyasztani. A kihűlt sült krumpli rezisztenskeményítő-tartalma például 19 gramm.
Fotó: robynmac / Getty Images Hungary
A másnapos tészta szintén 50%-kal kevésbé emeli meg az ember vércukorszintjét, mint frissen. Erről bővebben is írtunk egy korábbi cikkünkben.
A Srí Lanka-i egyetem kutatói szerint pedig úgy a legmagasabb a rizs rezisztenskeményítő-tartalma, ha kókuszolajjal készíted, majd fél napig hűlni hagyod.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

A cikk az ajánló után folytatódik

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük