Ha így eszed a tésztát, nem hizlal annyira - Véletlen jöttek rá a kutatók
Tudósok újabb érdekfeszítő kutatásban taglalják, hogy a sikeres fogyáshoz egyáltalán nem szükséges elhagynod a szénhidrátot.

no a huto elott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok diétázó tiltólistára helyezi a szénhidrátokat, mert úgy gondolja, hogy fogyasztásuk egyenes utat jelent a túlsúlyhoz. Pedig ahhoz, hogy ledobj pár kilót, nem kell őket teljesen száműzni. Sőt, még talán a gyorsan felszívódó szénhidrátokat sem.

Legalábbis a BBC Trust Me, I'm A Doctor sorozatának egy epizódjában ismertetett kutatás szerint. Dr. Van Tullekan és kollégái arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a szervezetre az előző napról megmaradt tészta. Az eredmények még a szakértőket is meglepték.

Maradék tészta reggelire?

A fehér liszttel, finomított cukorral, fehér rizzsel és burgonyával készült ételek, magyarán a gyorsan felszívódó szénhidrátok rövid idő alatt megemelik a vércukorszintet, ami azonban gyorsan visszaesik, és ismételten éhséget okoz. Ezért nem ajánlják fogyasztásukat fogyókúrázók számára. Különösen nem reggelire.

A kísérlet résztvevőit két csoportra osztották: az első csoporttal frissen elkészített, míg a másodikkal előző napról megmaradt, újramelegített tésztát etettek, majd gyorsteszten megmérték a vércukorszintjüket. Meglepő módon a második csoport tagjainál 50%-kal alacsonyabb glükózszintet mértek az első csoporthoz képest.

- Mindössze egyetlen komponenst, nevezetesen a hőhatást kellett megváltoztatnunk ahhoz, hogy egy alapvetően szénhidrátdús fogást szénhidrátszegényebbé tegyünk. Más szavakkal, a már kihűlt tésztaétel egészségesebb lehet, mint a friss. Akár reggelire is - vélekedik Dr. Van Tullekan.

De mégis hogyan lehetséges ez?

Dr. Denise Robertson, a Surrey Egyetem kutatója szerint a kihűlt tésztából a szervezet nem tud annyi energiát felszabadítani, mint a frissből, ennélfogva az emésztése hasonló a rostok emésztéséhez. A választ pedig a rezisztens keményítők jelenthetik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A rezisztens keményítő kémiai felépítése megegyezik a klasszikus keményítő összetételével azzal a különbséggel, hogy előbbit az emésztőenzimek nem tudják lebontani, ezért ballasztanyagként kezelik. Rezisztens keményítőt tartalmaz többek közt a banán, a burgonya és a nyers zöldség.

A rezisztens keményítő emésztése a vékony- helyett a vastagbélben kezdődik, vagyis nem jut be közvetlenül a véráramba, így nem biztosít azonnali energiát a szervezetnek. Továbbá - akárcsak a ballasztanyagoknak - a rezisztens keményítő ellenálló-képessége az emésztőenzimekkel szemben meglehetősen nagy. Ugyanakkor mégsem tárol annyi vizet, mint a ballasztanyagok, ezért hosszan tartó teltségérzetet sem okoz. 

Páratlan felfedezés

Szintén a tanulmány szerzője, Michael Mosley mesélt a Telegraphnak arról, hogy kollégáival szinte biztosra vették, hogy a kihűlt tészta ellenállóbb az emésztőenzimekkel szemben, mint a friss változtat, ám arra még ők sem számítottak, hogy az újramelegítés ilyen mértékű változást előidézhet a vércukorszintben. 

Ráadásul minderre, mondhatni, véletlenül derült fény, hiszen a résztvevőket azért kínálták forró, hideg és újramelegített tésztával is, illetve különböző paradicsomos és fokhagymás szószokkal, mert a hideg ételeket nem mindenki szereti.

Dr. Robertson ugyanakkor hozzátette, hiába a figyelemreméltó feltételezés, még további vizsgálatok szükségesek, hogy pontosan feltárják, milyen módon segítheti a rezisztens keményítő a fogyást.

Tíz isteni, kalóriaszegény köret, ami tele van rostokkal

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak sós vízben párolt zöldségeket ehetsz. Noha a fehér rizsről és a burgonyáról jobb, ha lemondasz, a következő, ízekkel teli, színes és gusztusos köretek könnyen kárpótolnak ezért. Készítsd el őket rendszeresen!

Képek: Pixabay, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük