Javítja az inzulinérzékenységet, karcsúsít, csökkenti az étvágyat: 9 étel, amiből többet kellene enni

Előzd meg az ingadozó vércukorszintet és a farkaséhséget az inzulinérzékenység javításával.

Inzulinérzékenység javítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár a fogyáson, akár az izomtömeg növelésén keresztül a karcsú, formás test elérése a célod, érdemes foglalkoznod az inzulinérzékenység kérdésével. Ez nemcsak az étvágyat, a vércukorszint ingadozásait befolyásolja, de azt is, hogy mennyit tartalékol a szervezeted.

Az inzulinérzékenység leírja, mennyire sok vagy kevés inzulin szükséges a vércukorszint csökkentéséhez. Ha valakinél csökken az érzékenység, az többet termel a hormonból az azonos hatás eléréséhez, ami magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez, csontritkuláshoz és a megnövekedett étvágynak hála elhízáshoz vezethet. Az inzulinérzékenység többféle tudatos életmódbeli változtatással javítható.

Az inzulinérzékenység javítása

Az egyik előfeltétele a javulásnak a cukros ételek elhagyása, melyekről részletesen itt olvashatsz. A tiltólista mellett azonban az sem mindegy, hogy mi az, amit az elhagyott táplálékok helyett fogyasztasz majd. A következő ételek hatékony segítséget nyújthatnak rendszeres bevitelükkel az étvágy kontrollálásában és az érzékenység javításában. Amennyiben inzulinrezisztens vagy, fogyasztásuk nem helyettesíti a számodra szükséges speciális étrendet, így továbbra is tartsd magad egy szakember ajánlásaihoz. Ha viszont nincs ilyen egészségügyi problémád, akkor ezekkel nagy lépést tehetsz a megelőzés és a fogyás felé!

Az ecet - és más savas ételek, mint a citromlé - javítja az inzulint kibocsátó hasnyálmirigy munkáját, és segít, hogy a tested inkább az izmok számára felhasználható glikogénné alakítsa a szénhidrátokat, ne zsírrá.
Fotó: fotoedu / Getty Images Hungary
A zsíros húsú halak - lazac, makréla, tőkehal - EPA és DHA omega-3 zsírsavakat biztosítanak, melyek erőssé, rugalmassá teszik a sejteket, így azok egyszerűbben alakítják ki a szükséges kötéseket. Fogyaszd őket hetente!
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary
A fahéjat érdemes a gyümölcsös ételekre szórni, így azok cukortartalma kisebb kilengést okoz a vércukorszintben.
Fotó: sommail / Getty Images Hungary
A bogyós gyümölcsök bioaktív antioxidánsai csökkentik a gyulladást és vele együtt az inzulinnal szembeni ellenállást. Ráadásul tele vannak vitaminokkal, rostokkal, és kevés bennük a kalória.
Fotó: ivandzyuba / Getty Images Hungary
A kurkuma erős antioxidáns, sőt, javítja a sovány szövetek és az inzulin közötti kommunikációt is, ami által csökkenti a szénhidrátok zsírként raktározását.
Fotó: Olha_Afanasieva / Getty Images Hungary
A zöld leveles zöldségek mindegyike hozzájárul, hogy a szénhidrátokban dús ételekre se adjon olyan intenzív glikémiás választ a tested. Érdemes minden szénhidrátdús köret mellé beiktatni belőlük.
Fotó: Karisssa / Getty Images Hungary
A gyömbér nyugtatja az emésztést, csökkenti a puffadást, és javítja az inzulinérzékenységet. Érdemes akár mindennap használni, hiszen szinte már nem is fűszer, hanem gyógynövény.
A hüvelyesek nemcsak szénhidrátforrások, de tele vannak rostokkal és fehérjékkel, tápanyagaik ezért lassú felszívódásúak. Rendszeres fogyasztásuk segít a vércukorszint egyenletesen tartásában.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary
Ha kaporral fűszerezel egy ételt, azzal csökkentheted a vércukorszintben okozott kilengést. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vér szérum glükóz- és inzulinszintjét, ami a cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárul. Gyulladáscsökkentő, emésztést javító hatása is lehet.
Fotó: ehaurylik / Getty Images Hungary
Az ételek mellett az italok közül a matcha, a zöld tea és a yerba maté is antioxidánsokat tartalmaz, melyek a sovány szövetekhez juttatják a szénhidrátokat, így azok kisebb valószínűséggel raktározódnak zsírként. A maximális hatáshoz fogyaszd őket étkezés előtt.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük