Héjában van a vitamin - tartja a régi mondás, amire néhány gyümölcs esetében az ember csakugyan íratlan szabályként tekint. Gyakran viszont a szokás rabjaként habozás nélkül szabadul meg az ember a felesleges részektől, a szártól, a levelektől vagy épp a héjtól.
Bár a zöldség- és gyümölcsfogyasztás köztudottan segít pótolni a szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, az előkészítési procedúrával megannyi tápanyag is a kukába, jobb esetben a komposztba kerül.
Héjával együtt fogyaszd!
A héjat tehát kár lenne kidobni, ám arra nagyon oda kell figyelni, hogy a tanács csak a biogazdálkodásban termesztett növényekre vonatkozik, amit nem permeteztek és kezeltek az egészségre káros vegyszerekkel. Az alábbiakban tíz olyan gyümölcsöt és zöldséget ismerhetsz meg, aminél ilyenkor feleslegesen vesződsz a pucolással.

A krumpli héja
bizonyítottan sok vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot tartalmaz. A piszkot alaposan ledörzsölve bátran fogyasztható héjastul, isteni
steakburgonya készíthető belőle.

Az édesburgonya héja béta-karotint tartalmaz, ami a szervezetben A-vitaminná alakul, ezért ettől sem érdemes megszabadulni.

A sárgarépa héja a húsához hasonló fitonutrienseket tartalmaz, ám közvetlenül a héj alatt a legkoncentráltabban, ezért jobb csak dörzsölve tisztítani.

Az uborka káliumban, magnéziumban és rostokban gazdag, illetve gyulladáscsökkentő flavonoidokat és szépítő kovasavat tartalmaz, ami még koncentráltabban érhető el a héjban.

A
cékla és héja vitaminokat, káliumot, magnéziumot, folsavat tartalmaz, ezért egy alapos tisztítás után egyben a legjobb megsütni. Leveleit pedig salátaként vagy pesztóként lehet felhasználni.

Bár szinte mindenki meghámozza, a kivinek is elég a dörzsölés. Héja háromszor annyi
vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a húsa, többek között káliumot, mangánt, C-, E- és K-vitamint.

Bár a piros és a fehér retket sokan fogyasztják egészben, a vízhajtó és májerősítő fekete retek is vastag, kesernyésebb héjával együtt fejti ki a legjobb hatást.

A narancs héja és a héj alatti rész a húsnál kétszer több C-vitamint tartalmaz, és
antioxidáns hatású, ezért kezeletlen biogyümölcsnél nem kell kidobni. Teákban, salátákban vagy édességekre szórva használható.

A padlizsánhéj lila színét a nasunin nevű
antioxidáns vegyület adja, de gyulladáscsökkentő klorogénsavat is tartalmaz, ezért jobb minél fiatalabb, puhább héjú zöldséget választani.

Az ananász gyulladáscsökkentő és regeneráló bromelin nevű enzimet tartalmaz, koncentráltan a héj közelében. Mivel kemény, héjjal együtt turmixban vagy hirtelen sütve ajánlott csak.