A C-vitamint nem képes az emberi szervezet önmagából előállítani, így azt táplálék formájában kell bejuttatni. A hiánytünetek olyan ismert jelenségeket produkálnak, mint a legyengült immunrendszer, a fertőzésre és gyulladásra hajlamos szervezet, a vérzékenység vagy a lassú sebgyógyulás.
A minimális napi C-vitamin-szükséglet 60 milligramm, ám ez éppen csak ahhoz elég, hogy ne kapj skorbutot, ennél a téli időszakban sokkal többre van szükség. 10 dkg citrom nagyjából 50-60 mg C-vitamint tartalmaz. A következő gyümölcsökben és zöldségekben számottevő mennyiség található meg ebből a rendkívül fontos antioxidánsból.

Homoktövis - a cserje rőtnarancs bogyója az első faggyal érik édeskéssé. Ma már hozzá lehet jutni szörp, ivólé és lekvár formájában is. Univerzális gyógynövénynek számít, nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt - körülbelül tízszer annyi található benne, mint a citrusokban -, hanem hatékony antioxidáns vegyületei miatt is. Ha 10 dkg homoktövist megeszel, nagyjából 600 mg C-vitamint juttatsz a szervezetedbe.

Savanyú káposzta - mindenképpen nyers állapotban érdemes megenni. Jelentős rosttartalma átseprűzi az egész emésztőrendszert. Ez az egyik olyan speciális ennivaló, amelyben egyszerre van kén, jód és klór, ami a sejtek regenerálódásához elengedhetetlen. 10 dkb savanyú káposztában 100 mg C-vitamin van.

Paprika - a piros színű paprika C-vitamin-tartalma sokkal magasabb a többi fajtához képest. 100 gramm zöldpaprika átlagban 140 milligramm C-vitamint tartalmaz, piros társa viszont 400 milligrammot. Így a pritamin vagy a kápia a legjobb választás. Ez a zöldség egyébként is a C-vitaminban leggazdagabb élelmiszerek közé tartozik.

Kivi - ez a szőrös gyümölcs a citrusféléknél is több C-vitamint tartalmaz. Ha reggel egyet megeszel, egy felnőtt nő napi aszkorbinsav-szükségletét tudod fedezni belőle, ami 80-90 milligrammnak felel meg. Vigyázz azonban arra, hogy a kivi, mint minden bogyós gyümölcs, allergiát válthat ki!

Csipkebogyótea - langyosan áztatva. Ez azért fontos, mert a magas hőhatás nagyon rosszat tesz a C-vitaminnak. 40 fok felett a vitamin kezd lebomlani, ezért például az amúgy mennyei ízű hecsedli nem a legjobb választás a C-vitamin pótlására. A teát is úgy készítsd el, hogy testmeleg vízben hosszabb ideig áztasd ki a csipkebogyó húsát. 10 dkg csipkebogyóban nagyjából 400 mg C-vitamin van.
Nehogy túladagold!
Vitaminból van vízben és zsírban oldódó is. A jóból is megárt a sok, tehát egyik fajtát sem szabad túladagolni. Nézz meg, melyikre kell nagyon vigyázni!
5 vitamin, amit túl lehet adagolni
Nézegess képeket!
Elolvasom