A puffadás kellemetlen, feszítő érzés, melyet okozhat a szervezet túlzott vízvisszatartása és a gázképződés is. A bélflóra olyan, akár egy ujjlenyomat, így elképzelhető, hogy míg valakinél egy bizonyos élelmiszer gázképződést vált ki, addig a másiknál nem merül fel ez a probléma.
A feszítő érzés hátterében a felesleges víz raktározása is állhat, amit hormonális változások, nagy mennyiségű sós élelmiszerek bevitele, esetleg káliumhiány vagy alacsony folyadékbevitel okozhat. Bármi is eredményezze, a megfelelő vízpótlás mellett akadnak olyan puffadást gátló ételek, amik segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket.
Ételek a puffadás ellen
Bizonyos élelmiszerek nemhogy nem okoznak puffadást, de táplálkozási szakértők szerint még a mikrobiom egyensúlyát is helyreállíthatják, ami nemcsak felvizesedés esetén segíthet, hanem még a túlzott gázképződést is megakadályozhatja. Az alább felsorolt alapanyagok bárhol beszerezhetőek, tápanyagban gazdagok, és könnyen, változatosan illeszthetők be az étrendbe is.

Tökéletes reggeli napindítóként szolgálhat a
zabkása, mely egyúttal hatékonyan gátolja a puffadást is - ezen tulajdonsága magas rosttartalmának köszönhető, azon belül is a benne lévő béta-glükán rostnak, mely erős gyulladásgátló hatással bír.

A lenmag kiemelkedő rostforrás, olyannyira, hogy naponta húsz-harminc grammot javasolt maximum fogyasztani belőle. Akár ízletes
puding is készíthető a felhasználásával, és érdemes is beépíteni az étrendbe, mert a benne lévő rostok prebiotikumokként funkcionálnak a belekben, táplálják a jótékony baktériumokat, és akadályozzák a puffadást, segítik az emésztést.
Fotó: jayk7 / Getty Images Hungary

A gyömbért már évszázadok óta használják áldásos hatásai miatt, javítja az emésztést, gyorsítja a gyomor kiürülését, ezáltal csökkenti a gyomorégés, a gázképződés és egyéb gyomorpanaszok kockázatát is. A benne lévő zingibain enzimnek hála segíti a fehérjék lebontását, támogatja az emésztést.

A joghurt tele van probiotikumokkal, amik védik a gyomor egészségét. Érzékenyebb gyomrúaknak érdemes kipróbálni a kefirt is, ami szintén bővelkedik a jótékony baktériumokban. Fogyasztása támogatja, serkenti az emésztést, enyhíti a puffadást.

Az alma magas víz-, kálium- és pektin nevű oldhatórost-tartalma miatt értékes gyümölcs, rostjai táplálják a mikrobiom jótékony baktériumait. Csökkenti a bélgyulladást, serkenti az emésztést, puffadást gátló hatása is ismert.

Az édeskömény természetes vízhajtó, mely nem csak a felesleges folyadéktól szabadítja meg a szervezetet, hanem gátolja a túlzott gázképződést is a belekben. Ezt az áldásos tulajdonságát a benne lévő anetol, fenkon és ösztragol vegyületeknek köszönheti, amik ellazítják a bélizmokat, csökkentik a gyulladást.

A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, tele vannak oldhatatlan rostokkal, amik felpörgetik az emésztést. Magnéziumtartalmának köszönhetően javítja a gyomor-bél traktusban zajló izomösszehúzódásokat, csökkentve ezzel a gázképződés esélyét.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A savanyú káposzta a fermentáció miatt probiotikumokban bővelkedik, amik támogatják a bélflóra egyensúlyát. Áldásos tulajdonságaiknak hála enyhíti a puffadást és az emésztési problémákat, magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig serkenti az anyagcserét.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)