10 dolog, amitől egészségesebb lesz a kávéd: tedd bele cukor helyett!

Az édesítésről érdemes lemondani, de az ízesítésről nem, főleg akkor, ha jót tesz a szervezetnek.

Kávé ízesítése

A baristák édesítés nélkül javasolják a kávé fogyasztását, hogy önmagában lehessen élvezni a markáns, pörkölt kávébabszemek aromáját. A cukrot, édesítőket és kalóriabombának számító szirupokat javasolt elhagyni, azonban a természetes ízesítést érdemes kipróbálni.

Úgy érdemes plusz pikáns ízt belecsempészni a fekete levesbe, hogy az ne nyomja el az ital eredeti aromáját. A fűszerekkel karakteres ízű frissítő lesz a sima kávéból is, a különféle ízesítők pedig egyedivé teszik a feketét.

Egészséges kávéízesítők

A legnépszerűbb élénkítő italról már kiderült, hogy nemcsak serkentő hatása van, hanem antioxidánsként is működik a benne található klorogénsav miatt. A koffein nemcsak értágító jellegű, de mértékkel fogyasztva karbantartja az anyagcsere-folyamatokat is. Ezeket a pozitív hatásokat lehet felerősíteni azzal, ha olyan adalékanyag kerül a kávéba, melyből még többet profitál a szervezet.

Megfelelő ízesítéssel otthon is készíthetsz olyan kávékülönlegességeket, melyek valamilyen egészséges hozzávalóval a szervezetedre is plusz jótékony hatást fejtenek ki. Galériánkban megtekintheted, melyek azok az egészséges hozzávalók, amelyek nemcsak ízben dobják fel a kávét, hanem pozitív élettani hatásuk is van. 

A kardamom antibakteriális hatású. Az arab országokban ezzel ízesítik a kávét, őrölt formában fél mokkáskanál elég egy bögrébe. Emésztési zavarokra és gyomorbántalmakra is jótékonyan hat.
Fotó: s-a-m / Getty Images Hungary
A fahéj íze harmonizál a kávééval, ráadásul az egyik legjobb antioxidáns. Az emésztésre is pozitív hatással van, a vércukorszintet is kordában tartja. Csapott mokkáskanál fahéjat szórj egy csészébe.
Fotó: sommail / Getty Images Hungary
A chiliben kapszaicin van, mely kis mennyiségben jótékony hatással van az emésztésre. Egy-két vékonyra szeletelt chili paprikát érdemes a kávéba tenni, majd áztatás után kiszedni.
A méz nemcsak ízletes, de jótékony hatását a benne található, száznál több aromaanyag biztosítja. Immunerősítő, jó a vérszegénységre, méregtelenít, valamint kíméli a gyomrot.
A borsmenta frissít és élénkít, csökkenti a puffadást és a hányingert, illetve görcsoldásra is alkalmas. Friss mentalevélből három-négy darabot érdemes a forró kávéba tenni, majd leszűrni.
A levendula nemcsak gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, de a stresszt és szorongást is oldja. A kávé ízesítéséhez fogyasztható esszenciát használj, egy csepp elég egy nagy bögrébe.
Fotó: grafvision / Getty Images Hungary
A kókusz gazdag C-, E- és B-vitaminban, rostban és ásványi anyagban. Kókusztejjel laktózérzékenyek is fogyaszthatják a kávét. Egy kávéskanál kókuszforgács kiáztatása remek ízt ad.
Fotó: alicjane / Getty Images Hungary
A kakaópor cukor nélküli és bio formában nemcsak a vérnyomást és a vérkeringést tartja karban, hanem karakteres ízt ad a kávénak. A natúr kakaóporból egy mokkáskanálnyi elég egy csészéhez.
Fotó: grafvision / Getty Images Hungary
A gyömbéres kávé nemcsak egyedi ízű, de zsírégető funkciója is van. A benne található vegyületek csökkentik a gyulladásokat is. A kiskanálnyi reszelt gyömbért áztatás után ki kell venni.
Fotó: Wavebreakmedia Ltd / Getty Images Hungary
A vaníliában antikarcinogén összetevők vannak, a vanilin vegyület is egy erős rákellens polifenolszármazék. A vaníliarúdból kikapart belső részt kell a kávéba szórni, két késhegynyit.
Fotó: dionisvero / Getty Images Hungary

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük