A fehérjék makrotápanyagok, melyek egy részét a szervezet képes előállítani, míg mások esszenciálisak, azaz külső bevitelre szorulunk belőlük. A testben számos funkciót töltenek be: az izmok, a bőr, a haj és a csontok alkotóelemei, de az anyagcsere-folyamatokban is részt vesznek. Minden egészséges étrendnek, így a fogyókúrának is nélkülözhetetlen részei.
A fehérje kevésbé dobja meg a vércukorszintet, mint a szénhidrátok, hiszen általában csak a felesleget alakítja belőle a szervezet lassan glükózzá. Éppen ezért a proteinben gazdag táplálékok laktatóbbá teszik az étkezést, ami nagyon fontos része a koplalás elkerülésének. Érdemes ezért minden alkalommal, amikor eszel, valamilyen fehérjedús alapanyagot is használni.
Fehérjedús ételek
A diétázók körében nagyon kedvelt fehérjeforrás a csirkemell, hiszen óriási mennyiségű protein van benne, és az egyik legzsírszegényebb hús. Ennek ellenére ezt is meg lehet unni, míg mások elvi okokból nem fogyasztják. Léteznek azonban alternatívák, melyek bizonyos szempontok szerint akár jobb választásnak is bizonyulhatnak a csirkemellnél.

Míg a csirkemell 100 grammjában 31 gramm fehérje található, addig a tonhalban 30, a lazacban 20, a makrélában 19, a tőkehalban 18 gramm van. A csirkével ellentétben a halak zsírja dús omega-3 zsírsavakban, ami véd az érrendszeri betegségekkel szemben.
Fotó: bartoshd / Getty Images Hungary

A száraz vörös hús - comb, karaj, bélszín - körülbelül 24 gramm fehérjét tartalmaz. Jobb vas-, cink- és B-vitamin-forrás a fehér húsnál, ám több zsírt is tartalmaz, ezért érdemes csak heti egy-két alkalommal fogyasztani.
Fotó: Ainatc / Getty Images Hungary

A szejtán búzagluténből, azaz csaknem teljesen tömény fehérjéből készül, így 100 grammjában 75 gramm protein található. Jó vegán húspótló, szójamentes, sokféleképpen ízesíthető, és megfizethető, ám gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.

A rákok és más tengeri herkentyűk húsa 29 gramm fehérjét tartalmaz átlagosan. Már 100 gramm is bőségesen több B12-vitamint biztosít, mint amennyi a napi szükséglet, sőt D-vitamin és szelén is sok van bennük.
Fotó: Fudio / Getty Images Hungary

100 gramm tojás 13 gramm fehérjét biztosít, és mellé szelént, ként, krómot, A-, E-, valamint D-vitamint. Magas koleszterinszint esetén érdemes csak a fehérjét fogyasztani. Reggelire és vacsorára is kiváló.
Fotó: Derkien / Getty Images Hungary

A tofu növényi húspótló, mely 8 gramm fehérjét tartalmaz. Foszfor, kálium, niacin több, kalória kevesebb van benne, mint a csirkében. Mivel azonban szójából készül, mely növényi hormonokat tartalmazhat, napi rendszerességű fogyasztása nőknek nem ajánlott.
Fotó: VeselovaElena / Getty Images Hungary

100 gramm sajtban 25 gramm protein is lehet, ám nagyon fontos, hogy mellé a zsírtartalmat is ellenőrizd, különben ez a sajtmennyiség akár 400 kalória is lehet. A zsírszegény opció jó kalcium- és vitaminforrás.

A fehérjeporok koncentrált élelmiszerek, melyekben akár 80 gramm protein is lehet. Mivel gyorsan felszívódnak, az edzés utáni fehérjepótlás legjobb formáját jelentik, ráadásul könnyen elkészíthetők édesen is. Nem helyettesítik azonban a változatos táplálkozást.
Többféle típusuk közül itt segítünk választani.Fotó: Janifest / Getty Images Hungary

Noha elsődlegesen inkább szénhidrátforrások, sok növényi táplálék tartalmaz jelentős mennyiségű fehérjét. A magvakban nagyjából 20 gramm található sok omega-3 és zsírban oldódó vitaminok mellett. Fehérjedús gabona a quinoa és a zab, de a gomba, a fodros kel és a hüvelyesek is sokat tartalmaznak.
Fotó: Rimma_Bondarenko / Getty Images Hungary