Rákmegelőző és emésztésserkentő hatással bírnak: a dió és a mák kiemelkedő rostforrás

Az élelmi rostok a szervezet egészséges működésének nélkülözhetetlen tápanyagai, és a dió és a mák is bővelkedik bennük.

Dióban, mákban rost
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élelmi rostokról máig sem tudunk mindent, pedig azok kedvező élettani hatása szinte felmérhetetlenül összetett - állítja Soltész Erzsébet dietetikus, aki egy hazai független laboratóriummal együtt ismeretterjesztő sorozatot indított. Első alkalommal a mák és a dió élelmirost-tartalmát vizsgálták meg a WESSLING Tudásközpontban.

Fogyókúrában hasznosak, segítik az emésztést, megelőzhetik a daganatokat - hangzik legtöbbször a válasz az élelmi rostokkal kapcsolatban. Hogy emellett még mérsékelhetik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, szabályozhatják a koleszterinszintet, hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok megelőzéséhez, támogatják a bélflóra egészséges összetételét - ezeket az előnyöket már kevesebben tudják.

Mik azok az élelmi rostok?

Nos, a kérdés nem is olyan egyszerű, még az elmúlt években is változott, hogy mi tartozik pontosan a rostok közé. Kezdjük rögtön egy igazán fontos vizsgálati eredménnyel. Egy adag tisztított dióbél- és egy másik adag étkezésimák-minta élelmirost-tartalmát kiemelkedően magasnak találták.

GettyImages-168849860
Fotó: Emely / Getty Images Hungary
  • Tisztított dióbél: 9,9 g / 100 g (≈10%),
  • Étkezési mák: 17,5 g / 100 g (17%)

Összehasonlításként íme a mértékadó szakirodalmi forrásból származó adatok az étkezési mákra és a tisztított dióbélre vonatkozóan.

  • Tisztított dióbél: 9,63 g /100 g
  • Étkezési mák: 10,79 g /100 g

Miért nem egyeznek az értékek?

A két forrásból származó értékeket összehasonlítva látható, hogy a tisztított dióbél élelmirost-tartalma mintegy 10%, azonban a mák hasonló jellemzőjét a WESSLING Tudásközpont laboratóriuma számottevően nagyobbnak mérte a tápanyagtáblázatban találhatónál. A különbség a mák esetében az évjáratból, a termőhelyi sajátosságokból és természetesen a mák fajtakülönbségeiből is adódhat, de az élelmirost-tartalom meghatározásának mérési bizonytalanságából is eredhet. Ezenkívül egyes szakirodalmi források azonos élelmiszercsoportokra nézve gyakran számottevően eltérő élelmirost-tartalmat adnak meg.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyvalami azonban biztos: egészség megőrzését támogatjuk a rosttudatos, változatos és mértékletes táplálkozással, rostban gazdag alapanyagok használatával. Ahogy az étkezési mák és a tisztított dióbél esetében láttuk, a karácsonyi csemegékhez használt ínycsiklandozó töltelékanyagok szerencsénkre pont ilyen élelmiszer-összetevők.

A tejnél 10-szer több kalciumot tartalmaz: 10 étel a csonterősítő hatású mákból

 Miközben egy deciliter tehéntej 100-120 milligrammot tartalmaz, a mák 100 grammonként 1400 milligrammot, ami laktóz- és tejfehérje-érzékenyeknek is fontos adat.

A tejnél 10-szer több kalciumot tartalmaz: 10 étel a csonterősítő hatású mákból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük