Nátrium-benzoát és szalicil helyett: egy egészségesebb tartósítószert mutatunk befőzéshez

A káros tartósítószerek helyett biztonságos megoldásokat is választhatsz befőzésnél.

Borkősav tartósításra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyanyáink jól bevált receptjeiben még sokszor szerepel a szalicil, betiltása óta pedig a helyét felváltották a biztonságosabbnak gondolt tartósítószerek, mint a nátrium-benzoát. Mára viszont ezt is az egészségügyi szempontból kifogásolható összetevők közt tartják számon.

A tartósítószerek a kívánt hatást úgy érik el, hogy elpusztítják az ételben keletkező, romlást okozó mikroorganizmusokat, vagy meggátolják a szaporodásukat. 

A szalicilsavról kimutatták, hogy a szervezetben képes felhalmozódni, hosszútávon a vesét és az idegrendszert károsítja, nagyipari termelésben be is tiltották. A nátrium-benzoát hosszútávon ideg- és bélrendszeri problémákat, valamint allergiás reakciót okozhat az arra érzékenyek számára.

Borkősav tartósításra

Bár az előbbieket még mindig be lehet szerezni, létezik ennél biztonságosabb megoldás. A Tudatos Vásárló szakértői a tartósítószerek közül a borkősavat ajánlják a befőzéshez, a savanyúság készítéséhez. 

A borkősav többféle növényben, gyümölcsben megtalálható. Legfontosabb forrása a szőlő, a borok egyik sava, az összetevőt a borkészítés során visszamaradt törkölyből tudják kivonni hatékonyan. A borkősavat E334 számmal jelölik.

Biztonságos tartósítószer

A borkősav a tudomány mai állása szerint teljesen veszélytelennek számít, az élelmiszeriparban mennyiségi korlátozás nélkül használható feldolgozott termékekben, lekvárokban, italokban, befőttekben. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint még csecsemőknek gyártott ételekben és bioételekben is engedélyezett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A borkősav íze savanyú, hasonlít a citromsavhoz. Kedvelt összetevője a befőtteknek, mivel savassága miatt szépen megőrzi a gyümölcs eredeti színét. A szert a savanyúság szabályozására is használják, viszont tartósító hatása is hasznossá teszi a konyhában. 

Íze miatt ügyelni kell az adagolásra: egy kilogramm tartósítandó anyaghoz általánosan 0,5-2 gramm ajánlott. Ha befőzésnél vagy szörpkészítésnél kizárólag ezzel tartósítasz, 5 grammnál akkor se tegyél bele többet literenként, mert az íze intenzív. 

Tartósítószer nélkül

A befőtt- és szörpkészítés tartósítószer nélkül is működik, melynek első és legfontosabb feltétele a tiszta, átforrázott, csírátlanított üveg, melybe a befőzött anyag kerül. 

Talán kissé időigényes, de hatásos megoldás a dunsztolás: ennek során hagyományosan a megtöltött üvegeket egy edény vízbe teszik, és a vizet forralni kezdik. Addig melegítik az egészet, míg az üveg tartalma gyöngyözni kezd. Ezzel a romlást okozó baktériumok nagy része elpusztul.

Ha ehhez nincs időd és kedved, rövid távú fogyasztásra elkészítheted egyszerűen tartósítószerek nélkül a gyümölcsből vagy a virágból a szörpitalt, ez viszont sajnos hűtőszekrényben is csak rövid ideig áll el.

Ennél praktikusabb és tartósabb, ha az elkészült szörpöt jégkockatartóba öntöd, majd így lefagyasztod. A trükk segítségével mindenfajta adalékanyag nélkül készítheted el az egészséges italodat, csak a tárolást kell megoldanod.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Bíbortetűt tesznek a népszerű ételbe: 10 élelmiszer, amiről nem is hinnéd, mi van benne

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük