Senki sem élte túl, mikor elsüllyedt a város
Máig látszanak Kekova romjai
Törökország egyik leglátványosabb helyét Kekova, a víz alá merült város jelenti. Most megnézheted!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lükia - Lycia - független városállamok szoros szövetsége volt, melynek története legalább i. e. 1250-ig nyúlik vissza. Törökország délnyugati tengerpartjának sűrű erdővel borított hegyvidékén terült el. Ma a Törökország napsütötte, földközi-tengeri partján tett hajóút során lehet megtekinteni Lükia ókori tengerparti városainak - Kekova, Simena és Teimiussa - félig alámerült romjait.

A tenger Kekovánál
Kekova partjai
A fél város alámerült
Földrengés döntötte romba

Egy ókori város romjai látszanak a víz alatt

A törökországi Kekova-sziget partja mentén egy ókori város falainak és épületeinek elsüllyedt romjai nyugszanak. A város sorsát egy, a második században bekövetkezett földrengés pecsételte meg, mely felét porig rombolta, másik felét pedig a tengerbe süllyesztette. Bár a település később talpra állt, a természeti csapást akkori lakói közül senki nem élte túl.

A régészek szerint Kekova egy lükiai kikötő volt, melynek lakói más lükiai városokkal és a hellén világgal kereskedtek. A kalózok fenyegetése miatt a kikötőt masszívan erődítették, ami kettős célt szolgált: vészterhes időkben menedék volt, másfelől idejében eljuthatott a figyelmeztetés a lükiai szárazföldre a leselkedő veszélyekről.

A szárazföldi partszakaszon, Kekovával szemben, ládaszerű szarkofágok sorakoznak, egy ősi nekropolisz részeiként, Teimiussa lükiai romváros közelében. A zöld dombok övezte teimiussai öböl eszményi kikötőhelyet jelentett a lükiai hajóknak.

A parton továbbhaladva találni meg az ókori Simena romjait, egy, a rómaiak, majd később a Bizánci Birodalom által használt romos fellegvár csipkés erődfala alatt. A fellegvár belsejében a római időkből származó, kicsiny, sziklába vájt színház van. Egy magányos lükiai szarkofág a város alatt, a sekély vízben áll.

Újjáépítették, de lakói örökre elhagyták

A századok folyamán a stratégiailag fontos helyen lévő Lükia megszerzése kihívást jelentett Perzsiának, a görögöknek, Nagy Sándor makedón seregének, a Római és a Bizánci, majd végül az Oszmán Birodalomnak. Kekovát a bizánci időkben építették újra, és ismét virágzott, végül lakói a század végén hagyták el a kalóztámadások és az arab rajtaütések miatt. A lükiai partokat egészen a 18-19. századig nem sikerült megtisztítani a kalózoktól, amikortól a brit flotta ellenőrizte a területet.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Lükia legismertebb korai felfedezője Charles Fellows brit kalandor és utazó volt, neki köszönhető, hogy a vidék felkeltette a Nyugat figyelmét. Fellows egy vagyonos selyemkereskedő és bankár fiaként 1838-ban szervezte első lükiai expedícióját. Ezen és a következő utazásain felfedezte a legismertebb lükiai város, egyben a főváros, Xanthosz és 13 további település maradványait. Sok esetben Fellows volt az első nyugati, aki látta e városokat azóta, hogy lakóik a késői antik korban elhagyták őket.

Máig az egyik legnépszerűbb török látványosság
Csónakkal lehet bejárni az elsüllyedt területet

Angliába hazatérve Fellows közzétette beszámolóját a feltárásokról, ami arra ösztönözte a British Museumot, hogy hajót küldjön a lükiai leletek összegyűjtésére és elszállítására, hogy megőrizzék őket. E műtárgyak kiállítása Londonban legalább akkora szenzáció volt, mint a görög Parthenonból származó Elgin-márványoké 40 évvel korábban. Ha szeretnél megnézni még egy elveszett várost, kattints ide, és ismerd meg azt, ahonnan eltűntek az emberek!

Cikkünk Brenda Rosen Elveszett városok atlasza című könyve alapján készült, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük