Nézd meg! Ebben a kastélyban élt a hírhedt Sade márki
Botrányos orgiák színhelye volt
Sade márki egykor provence-i kastélyában űzte bizarr játékait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Provence illatos levendulamezői és dimbes-dombos, zöldellő, romantikus vidéki tájai között található egy első látásra mesésnek tűnő kis falu, mely fölé azonban sötét romok vetnek minduntalan árnyékot. Lacoste települése ugyanis nem csupán középkori házairól, macskaköves utcáiról, barátságos pékségeiről és színpompás virágosládáiról híres. Mikor éppen nem börtönben töltötte napjait, itt élt a hírhedt Sade márki, akinek ténykedése igencsak meghatározta a falu történetét.

Lacoste
A kastély romjai
Kilátás a kastélyból
Utca Lacoste-ban

Egy kétes hírű arisztokrata

Donatien Alphonse François de Sade márkit írónak és filozófusnak is lehet nevezni, sokkal inkább azonban anarchiát és szexuális szabadosságot hirdető tanításaival vonult be a köztudatba, valamint azzal, hogy a szadizmus szó is az ő nevéből ered.

A 18. században élt botrányhős úgy vélekedett, az egyént nem szabad korlátozni, pártolta a gyilkosság és a magánbűn engedélyezését. Emellett kitartott amellett, hogy a szenvedély természettől eredő dolog, melynek elfojtásával az ember csak magát csonkítja meg, legyen szó előbbinek bármiféle, minden korban erkölcstelennek tartott válfajáról, illetve a szodómia különféle fokozatairól.

A márkit élete során számtalan alkalommal bebörtönözték, halála pedig álmában, egy elmegyógyintézet falai között érte. Amikor azonban nem börtönben ült, lacoste-i kastélyában alkotott, illetve űzött furcsa játékokat.

Mesebeli falu, sötét felhőkkel

A Provence-ben, Franciaország délkeleti részén található Lacoste-ot ma alig ötszázan lakják, nyaranta azonban a turistáknak köszönhetően megsokszorozódik az itt tartózkodók száma, aminek oka többek között a falu fölé magasodó, romos kastély, Sade márki egykori otthona.

Az egykori arisztokrata furcsa szexuális szokásait ezen épület falai között is igyekezett kiélni: az 1770-es években rendszeresen tartott itt orgiákat, melyekre a falubeli nőket is előszeretettel invitálta, emellett itt folytatott bűnös viszonyt felesége nővérével is. A bizarr tivornyák miatt a falu lakói többször hangot adtak megbotránkozásuknak, így a márkinak a helyi rend őreivel rendszeresen meggyűlt a baja.

A másik történelmi momentum, mely beárnyékolta a falu életét, az 1545-ös lacoste-i mészárlás volt, melynek során - a vallásháborúk miatt - a település összes lakosát kivégezték. Lacoste ugyanis protestáns falu volt, körbevéve katolikus közösségekkel, Jean Maynier d'Oppède pedig elhatározta, hogy megtisztítja a környéket az eretnekektől. A falubeliekkel alkut kötött a kapuknál, hogy, ha beengedik, megkíméli őket, mikor azonban ezt megtették, a báró emberei minden egyes lakost lemészároltak.

Egy igazi híresség vette meg a kastélyt

Építészeti különlegességei, kastélya és történelmi látnivalói mellett a turisták gazdag kulturális kínálata miatt is előszeretettel keresik fel a helyet. Ez nagyrészt a divattervező Pierre Cardinnek köszönhető, aki a kastélyt és a falu számos házát is megvette.

A kastély a falu fölött
Sade márki szobra a kastély udvarán

A hírhedt épületet részben renováltatta - a velencei Casanova-palotát is ő vette meg -, és különféle rendezvényeket tart benne. Ezek közé tartozik az augusztusi Lacoste Fesztivál is, melynek során koncertek, színházi előadások és operák várják a látogatókat.

Cardin nem titkolt célja, hogy a művészetek Saint Tropez-jává tegye a falut, amihez a lacoste-i művészeti iskola is hozzájárul, ugyanis messze földről vonzza ide a bohém alkotókat.

Képek: www.chasingtheunexpected.com; frogafile.blogspot.com; metagini.com.

Ezt is szeretjük