A környék 3 legnépszerűbb úti célja

Közel a határhoz

Ha külföldre utaznál, akár csak egy napra, íme, három remek hely. Vedd célba őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Impozáns épületek, gyönyörű tájak, izgalmas ételek és programok - legtöbbször ezek kellenek egy tartalmas hétvégi kikapcsolódáshoz. Illetve az, hogy új helyekre csöppenj, és kicsit más legyen minden, mint a megszokott, otthoni környezet.

Kismarton
Pozsony
Bled

A következő három úti cél a magyar turisták körében leginkább közelsége miatt népszerű, de számos további ok is létezik, mely miatt érdemes tervbe venned egy utazást.

Kalandozás a napfényes Burgenlandban: Eisenstadt, Ausztria

Azt mondják, Burgenland igazán különleges hely, már csak azért is, mert itt az év háromszáz napjában süt a nap. Ez Ausztria legkeletebbre eső tartományának központja, melynek szíve Eisenstadt - magyarul Kismarton -, az ország legkisebb tartományi fővárosa.

Ez a Soprontól mindössze 26 kilométerre fekvő hely az Esterházy fejedelmek rezidenciájaként szolgált mintegy háromszáz éven át. A leghíresebb látnivaló ma is az Esterházy-kastély, illetve az azt körülölelő kastélypark. Az épület szépsége tekintélyt parancsoló, díszes termeinek hangulata visszarepít az 1600-as évekbe, a hercegi család mindennapjai szinte megelevenednek a látogató előtt.

A kastélypark egyike a 19. század legjelentősebb tájparkjainak, a közel ötven hektáros területen négy tó, számos gyönyörű épület, egzotikus fa és cserje található. Ha érdekel a komolyzene, Eisenstadt egész biztos tetszik majd, hiszen Joseph Haydn osztrák zeneszerző neve elválaszthatatlan a várostól: 1761-től csaknem negyven éven keresztül dolgozott karmesterként az Eszterházyak udvarában.

A világ 15 leggyönyörűbb palotája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ma többek között a Haydn-templomban, a Haydn Mauzóleumban, valamint a barokk Haydn-házban találkozhatsz a zeneszerző emlékével. Kismarton a kultúrán kívül is élményekben gazdag időtöltést ígér, a nagyrészt műemlékvédelem alatt lévő óváros, a sétálóutca, a hangulatos éttermek és kávézók lehetetlenné teszik, hogy unatkozz.

Tipp
Ha kíváncsi vagy a kastély történelmére, kellemes meglepetésben lehet részed, hiszen a 11 teremből álló kiállítás tárlatvezetése magyar nyelven is folyik, sőt, az eligazodásban segítő leporellókat is olvashatod magyarul. A kastély 9-től 17 óráig tart nyitva, és 6,5 euró a belépő. Ha szállást keresnél, akár a Haydn Hotelben is megszállhatsz. A részletekért kattints ide! »

A Duna menti szépség: Pozsony, Szlovákia

A szlovák főváros az utóbbi időben nagy változásokon ment keresztül, a legdinamikusabban fejlődő települések között tartják számon.

Pozsony belvárosában a régi korok gyönyörű építészeti műremekei mellett békésen megférnek a mai nagyvárosokra jellemző modern épületek is.

A Budapesttől csupán 200 kilométerre fekvő város azért is különleges számunkra, mert a magyar történelem számos fontos eseményének volt színhelye. Érdekes lehet ezek nyomait felkeresni, elképzelni királyaink koronázási szertartását a Szent Mártonnak szentelt székesegyházban, illetve megcsodálni a híres Kék Templomot, melyet a magyar szecesszió úttörője, Lechner Ödön tervezett.

Pozsony legszebb és legizgalmasabb része az óváros, romantikus, macskaköves utcáit gyalogosan érdemes bejárni, és ezt könnyedén meg is teheted, hiszen csupán néhány négyzetkilométer.

Az egész napos nézelődés után pedig jólesik megpihenni egy hangulatos kávézóban vagy étteremben, majd megkóstolni egy jófajta sört és a híres juhtúrós sztrapacskát.

Tipp
A legolcsóbban busszal juthatsz ki Pozsonyba: az Orangeways busztársaság már 5000 forintért kínál retúrjegyeket Budapest és Pozsony között. A részletekért kattints ide, ha pedig szállást keresel, érdemes itt böngészned. »

Ékszerdoboz Szlovéniában: Bled

A Budapesttől kicsit több mint 500 kilométer távolságra - a határtól azonban már csak 200 körül - fekvő Bled mesebeli szépségével vonzza a turistákat, időseket és fiatalokat egyaránt. Legfőbb látványossága, mely mára a város szimbólumává vált, a Bledi-tó és a közepén lévő kis sziget a templommal, melyhez számos legenda fűződik.

15 mesebeli hely Szlovéniában

Nézegess képeket!

Elolvasom

Úgy tartják, ha a harangot meghúzod, és közben kívánsz valamit, vágyad biztosan teljesül majd. A templom amolyan zarándokhellyé vált a szerelmesek körében, akik szorgalmasan kongatják a harangot az örök boldogság reményében.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kis szigetre nyáron akár úszva is eljuthatsz, az év többi szakában pedig a parton sorakozó tradicionális bledi csónakokkal, az úgynevezett pletnákkal lehet áthajózni - ezért 12 eurót kell fizetni. Ha úgy döntesz, hogy nem szállsz vízre, a tóparton sétálgatni vagy épp a bledi várat megmászni is nagy élmény, hiszen a táj szépsége lenyűgöző. A tavat magas hegyek veszik körül, melyek látványa tükröződik a vízen, így olyan a vidék, mint egy csodás, megnyugtató színekben játszó festmény.

Tipp
Bled környékén rengeteg kirándulási lehetőség közül választhatsz. Ha szeretnél többet tudni a helyről, illetve a szálláslehetőségek között is szívesen böngésznél, kattints ide! »

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük