3 hátborzongató hely, melyet látnod kell

Néha olyan helyekre is el kell látogatni, melyek nem szépségükkel nyűgöznek le, hanem borzalmas események tanúi voltak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán tanultál róla történelemórán, vagy hallottad a hírekben - de nehéz igazán elképzelni, hogyan is történhetett. A tragikus események színhelyei mesélnek, és emlékeztetnek arra, mi az, aminek soha többé nem szabad megtörténnie. Az olyan helyeknek, melyek tanúi voltak szenvedéseknek, szomorú sorsoknak, kegyetlen tetteknek, különös, kísérteties kisugárzásuk van. Hangulatuk beeszi magát az odalátogató gondolataiba, melytől még órákkal, sőt, talán hónapokkal és évekkel később is nehezen szabadul. Íme, három közülük.

Auschwitz
Auschwitz
Srebrenica
Bözödújfalu

A haláltábor: Auschwitz-Birkenau, Lengyelország

A nácik legnagyobb és legszörnyűbb haláltáboraikat Lengyelország területén állították fel. Itt található az auschwitzi tábor is, mely nevét a közeli Oświęcim német elnevezéséről kapta, mely Dél-Lengyelországban található.

Az itt felállított három központi tábor közül a birkenaui őrzi a legfájdalmasabb emlékeket, ez volt ugyanis a zuhanyzónak álcázott gázkamrákkal és krematóriumokkal felszerelt megsemmisítő részleg, ahol több mint 1,1 millió zsidó, 75 ezer lengyel és mintegy 19 ezer roma embert végeztek ki. A koncentrációs tábort 1940 májusában alapították, és öt éven át működött, 1945. január 27-ei felszabadításáig.

Az áldozatok emlékére Lengyelország már 1947-ben múzeumot létesített az auschwitzi koncentrációs tábor helyén. Birkenauban 21 fabarakk maradt meg, többségük úgy, ahogy az utolsó rab elhagyta, a többi leégett, csak a kemencék kéményei állnak, végeláthatatlan, ijesztő erdőként.

Ha úgy döntöttél, fontosnak tartod, hogy tanúja légy mindennek, idelátogatva megnézheted a börtöncellákat, a krematóriumot, a felügyelőtisztek szállásait, valamint a foglyok szomorú mindennapjait bemutató kiállítást is. Úgy tartják, a nácik rengeteg fényképet, adatot megsemmisítettek, hogy eltüntessék a bizonyítékokat gaztetteikről.

A világ 15 legkülönösebb helye

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kiállítás azonban óriási, a foglyok életéről készült fényképekből álló tárlat csaknem húsz méter hosszú. A haláltábor még most, sok évvel később, múzeumként is igen nyomasztó. Ha idelátogatsz, készülj fel egy három-négy órás, szívszorító, lelkedben mély nyomokat hagyó élményre.

Az Auschwitz-Birkenau Múzeum egész évben nyitva áll a látogatók előtt, belépőt nem kell fizetni. Két részből áll, az Auschwitz I. és Auschwitz II. tábort lehet megnézni. Az előbbi inkább múzeum jellegű, az utóbbit, a birkenaui részt pedig meghagyták eredeti állapotában. A hely Krakkótól hatvan kilométerre fekszik, busszal és vonattal is könnyen megközelíthető. Ha kedvezményesen, már 4900 forintért szeretnél eljutni Krakkóba, kattints ide, ha pedig szállást keresel a városban, ide kattintva számos ajánlat közül választhatsz.

A legvéresebb mészárlás: Srebrenica, Bosznia-Hercegovina

A délszláv háború legkegyetlenebb vérengzése ebben a kelet-boszniai városban zajlott le 1995 júliusában. A szerb csapatok mintegy 8700 bosnyák férfit és fiút végeztek ki csupán a hovatartozásuk miatt, emellett közel húszezer nőt erőszakoltak meg. A második világháború óta Európában ez volt a legnagyobb tömegmészárlás, melyet a hágai Nemzetközi Bíróság háborús bűncselekménynek és népirtásnak nyilvánított, az ügyben folyó per ugyanis még mindig tart.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aki idelátogat, megdöbbentő élményben lesz része, hiszen a város még mindig viseli a háború sebeit. Nyomasztó a gyönyörű táj és a lepusztult város kontrasztja, a háborús tömegsír és emlékhely fehér sírköveinek végeláthatatlan tengere pedig hátborzongató és szívszorító.

Srebrenica Szegedtől mindössze 250 kilométerre található, így autóval könnyen megközelítheted. A város egy völgyben fekszik, körös-körül hegyek ölelik.

Az elsüllyesztett település: Bözödújfalu, Románia

Bözödújfalu a Küsmöd-patak partján fekvő, Erdőszentgyörgytől öt kilométerre található aprócska erdélyi település - volt. Ma már csak kísértetfalunak nevezik, nagy része ugyanis víz alatt fekszik.

A falu a romániai falurombolás jelképévé vált, habár a hivatalos álláspont szerint a víztározó megépítésére, mely végül Bözödújfalut elárasztotta, árvízvédelmi okokból volt szükség. Nagy veszteség ennek az igazán különleges kis falunak a megsemmisítése, hiszen ezzel egy olyan egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át - az első írásos emlék a faluról 1566-ból való. Bözödújfalu 180 házának lakói most szétszórva élnek a nagyvilágban, de minden év augusztusának első szombatján falutalálkozót tartanak.


Az elsüllyesztett falut legkönnyebben Marosvásárhely vagy Szováta felől tudod megközelíteni. A 13A jelű országútról Erdőszentgyörgynél kell letérni a 136A jelű, rossz állapotú, de azért járható útra. A tavat - melyet a Küsmöd-patak medrében alakítottak ki - jobb felől kell megkerülni azért, hogy eljuss az egykori Bözödújfalu helyéhez.

A kísértetfaluhoz legközelebb Erdőszentgyörgyön találsz szállást. A Krisztián Vendégházban már tíz euróért eltölthetsz ez éjszakát. További információért kattints ide! »

Képek: hu.wikipedia.org

Ezt is szeretjük