Ahol hallani a kísértetek hangját

Turisták ezrei keresik fel

Kísértetek, kővé vált alakok, felejthetetlen élmények - bármilyen félelmetes is, ezt a helyet látnod kell.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akik már látták, azok a világ egyik legszebb, legfélelmetesebb és egyben legmisztikusabb helyének tartják az Írország nyugati partjainál mintegy nyolc kilométer hosszan húzódó Moher-sziklákat. Amellett, hogy a látvány is különleges, egyben pedig hátborzongató, a legenda szerint a sziklafalon megtörő tenger hullámaiból a holtak lelkeinek fájdalmas sóhaja is kihallatszik.

Ha te is meghallgatnád a morajló tenger által közvetített misztikus üzeneteket, mindenképp látogass el egyszer a szigetország ezen nem mindennapi látványosságához.

A látvány, amit nem felejtesz el

Írország területén nagyrészt szelíden hullámzó, zöldellő mezők és dombok, sekély tavak és csörgedező patakok találhatók. Néhol azonban a természet egy-egy zord vonást kölcsönzött a tájnak, talán, hogy emlékeztessen félelmetes erejére. A háborítatlanul nyugodt ír tájban merészen emelkednek mintegy 200 méter magasba Moher sziklái.

A sziklákon nyoma sincs a természet bájának, tövükben nincsenek fövenyes partú öblök, oldalukról nem futnak le füves lejtők, szirtjeiken nem virítanak színes virágok. Bár tövüket a szél és a hullámok heves rohamokkal ostromolják, láthatólag még évszázadokig képesek lesznek ellenállni a támadásnak.

A szirt tetején állónak kísérteties élményben lehet része. Az alant örvénylő hullámok robaja alig hallható a süvítő, jajongó szélben, a sziklafal alatt vijjogva köröző sirályok némának tűnnek. Viharos napokon e sziklák vidéke a brit szigetvilág legbarátságtalanabb, ugyanakkor furcsán felvillanyozó tája.

Bár monumentálisnak és örök életűnek tűnnek, a sziklák lassan elmorzsolódnak. A szirttető talaját fellazító eső és a falat apránként mardosó szél szállította só együttes munkájának eredménye nem marad el, időről időre nagyobb szikladarabok zuhannak az óceánba.

Rejtélyes, misztikus helyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A sziklacsoda misztikus története

Moher szikláinak története valójában a tengerben kezdődött. Mészkőalapzatuk több mint 300 millió évvel ezelőtt keletkezett. Évszázadok során a tenger különféle színű homokkő- és palarétegek tömegét halmozta egymásra, az így kialakuló tömböt pedig végül a kontinentális mozgások lökték a felszínre.

Nem sok fantázia kell hozzá, hogy magunk elé képzeljük a korai ír isteneket, amint tevékenyen részt vesznek e sziklák megformálásában. A Moher név a hegyfokon egykor magasodó, ősi erődítményre, Mothairre utal, melyet a kereszténység előtti időkben a Hags-fok nevű földnyelven letelepedett emberek építettek.

A lelkük eltávozott, a testük itt maradt

Egy közeli sziklaorom állítólag egy ülő női alakra emlékeztet, aki a tengerre bámul. A helybéliek szerint ő Mal, a kővé vált vén boszorkány, aki egykor üldözőbe vette Cuchulainn ulsteri hőst, e helytől kissé távolabb, a Loop-fok mentén. Ott állítólag elvétette az ugrást, a tengerbe zuhant, és megfulladt. A legészakabbra húzódó sziklavonulatokat Aill na Searrach-nak - Csikók sziklája - nevezik. A szóban forgó csikók valószínűleg a tündérvilágból származtak, és valamilyen ismeretlen okból ők is a tengerbe vetették magukat innen.

Világhírű panoráma

A sziklák legmagasabb pontjára épült az O'Brien-torony, melyhez a leglátványosabb út észak felől közelít. Páratlan kilátás nyílik innen mindenfelé.

Északi irányba tekintve lent, a köves parton elszórtan heverő, ember nagyságú sziklatömbök parányi kavicsoknak tűnnek, míg a legészakibb sziklaormok vöröses sávján túl emelkednek a Connemara 12 tűjének nevezett távoli, kúp alakú csúcsok. Délen, a Loop-foknál magányosan álló világítótorony a Clare grófság nyugati csücskét jelzi, a háttérben pedig Kerry hegyeinek elmosódott vonulata látható.

Csendes, tiszta időben a szigetek ezüstös szürke sziklái hívogatóan csillognak a napfényben, ám, ha az időjárás viharosra fordul, feketének és fenyegetőnek tűnnek, mintha egy váratlan fordulattal egyszerűen át akarnának kelni a közbülső South Sound tengerszoroson, hogy megostromolják a szárazföldet. Moher sziklái azonban még hosszú ideig bástyák módjára őrt állnak a tengerparton.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Varázslatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük