3 hátborzongató, kísérteties hely a Földön

A világ számos csodás helyet rejt - és jó néhány olyat is, melynek csak a hírétől kiráz a hideg. A következő három ilyen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet erejét nem múlhatjuk felül, ám az ember is képes borzasztó tettekre, ha pusztítani vágyik. Ez utóbbira kitűnő példa a ma már szabadon látogatható Auschwitz.

A sedleci osszárium Kutná Horában

A haláltáboron kívül azonban még számos más helyet találni, ahol nap mint nap érezni a halál hűs leheletét - elég csak Csehországba látogatni hozzá.

Bár, ha az idegeid nem elég erősek, jobb, ha messze elkerülöd a hasonló hátborzongató helyeket.

Másfél millió halott lelke: az auschwitzi koncentrációs tábor

A második világháború legnagyobb német megsemmisítő táborának a több részből álló táboregyüttest, az Auschwitz-Birkenau Koncentrációs Tábort tartják, ahol a világháború éveiben legalább 1,6 millió embert öltek meg - nagy részben zsidókat, kisebb részben romákat, lengyel és szovjet hadifoglyokat, valamint homoszexuálisokat, sérült, fogyatékos férfiakat, nőket, gyermekeket.
A tábor ma már üresen áll, eltekintve attól a felfoghatatlan mennyiségű emberi maradványtól, mely emlékhely keretében a világháborúban elkövetett borzalmakra emlékeztet. A hely ugyanis jó ideje látogatható: Auschwitz I-et nem sokkal a háború után restaurálták, jelenleg múzeumként üzemel. Auschwitz II-t is megnyitották már, az emberek százezreinek életét kioltó gázkamrák mindkettőben láthatók.

A legtöbb épületrész is nyitva áll a látogatók előtt - egy részükben az egyes nemzetek külön-külön kiállítás keretében emlékeznek a táborban elhunytakra. A múzeum állandó szereplője az a kiállítás is, ahol az áldozatok hátrahagyott tárgyait tartják: a sok ezer bőrönd, a szemüvegek, cipők és az áldozatok levágott hajának látványa egyszer és mindenkorra beleég a látogatók emlékezetébe. Különös és hátborzongató, hogy a környéken egy madár se hallatja a hangját, a csend teljes.

A jógik temetője: a Halál völgye Tibetben

A tibeti Halál völgye három kilométer hosszan, észak-déli irányban húzódik a Kailash-hegységben, 5680 méterrel a tengerszint felett. A gleccserfal által lezárt völgy bejáratát, mely a Titapuri-, avagy az Éhes Lelkek Otthona nevű hegy közelében található, két hatalmas, vörös szikla őrzi. A kopár, kietlen vidéket senki sem lakja, ráadásul természeti látványosságokban sem gazdag. Mégis a világ egyik legkísértetiesebb helye: a tibetiek szerint ebben a völgyben találni azt a helyet, melyet a jógik haláluk napján felkeresnek, és ahol elbúcsúznak evilági életüktől.

Ahogy a hegy, úgy a völgy is különleges energiákkal bír a tibetiek szerint: mivel sem növény, sem állat nem él meg itt, rendkívül tiszta energiákkal rendelkezik, mely nagyban elősegíti a megvilágosodást. A buddhisták itt járják szertartásos sétájukat, az óra járásával megegyező irányban, illetve kizárólag a kijelölt ösvényen. A legendák szerint az, aki letér az ösvényről, rövid életre számíthat.

A csontok temploma: a sedleci osszárium

A csehországi Kutná Hora külvárosában álló sedleci osszárium igazán hátborzongató hely: a római katolikus kápolna és csontmúzeum közel 40 ezer csontvázat rejt magában - előbbinek szinte teljes berendezése emberi csontokból áll.
A kápolna melletti területet akkor kezdték temetőként használni, amikor 1278-ban a sedleci ciszterci apát a Szentföldről visszatérve egy kevés, a Golgotáról származó földet hintett szét a templom kertjében. Ekkor vált sokak által vágyott temetkezési hellyé: Európa számos részéről érdeklődtek a hely iránt. Ennek, valamint a 16. századi pestisjárványnak köszönhetően a temető területe csakhamar hatalmas méreteket öltött.

Maga a kápolna az 1400-as években épült a temető középpontjában - az építkezés során feltárt tömegsírok csonthalmait ekkor helyezték el benne.

A csontok művészi elrendezésére csak 1870-ben került sor, amikor a kápolna rekonstrukciójakor megbízták František Rint fafaragót, hogy valahogy rendezze el a csonthalmokat. Ekkor született a kápolna sarkaiban álló négy hatalmas, harang formájú csonthalom, illetve az óriási csontcsillár, melyet egy egész csontváz alkot koponyák füzéreinek körében.

Ezt is szeretjük