Az utolsó paradicsom

Ilyen nincs több a világon

A csodák szigeteként emlegetik a lenyűgöző látvánnyal bíró tengeri kolosszust. Nézd meg te is a bolygó egyik utolsó érintetlen helyét!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyedülálló látványt nyújt a tenger közepéből kimagasló kőszikla, ahogyan az ég felé törekedve megközelíthetetlenséget sugall. Az egykor burjánzó növény- és állatvilággal rendelkező Ball’s Pyramid mára ugyan kissé átalakult, de földöntúli szépsége és egyedülálló látványa ma is turisták ezreit vonzza. Ha te is kíváncsi vagy az egyik utolsó földi paradicsomra, ezt mindenképp látnod kell.

Ball’s Piramyd - a csodák szigete

Az Ausztrália keleti partjai előtt álló Ball's Pyramid Sydney-től északkeleti irányban 700 kilométerre található. A térképen a szigetet jelző apró pötty szinte elvész a környező óceánban. Azok viszont, akik a valóságban szemtől szembe találkoznak ezzel a tengeri sziklaboglyával, alig hisznek a szemüknek. Olyan magasnak látszik ez az obeliszk, hogy már-már az eget karcolja. Bár az alapjánál csak 400 méter széles, több mint 550 méternyire magasodik a víz fölé.

A pusztulásra ítélt paradicsom

Az istenek játszóterének is nevezett hely vulkáni kőzetek fennsíkja, mivel a Ball's Pyramid régen kihunyt, málladozó vulkán, melynek csak a csúcsa emelkedik a tengerszint fölé. Azóta a tenger állandóan hadakozik a tulajdon mélyéről a felszínre tört, betolakodó kőtömeg ellen.

A hullámok évszázadok óta pusztítják a kőzetet, és kitartásuknak, valamint a szél munkájának köszönhetően a siker küszöbén állnak. Mára az eredeti kőtömegnek már csak három százaléka maradt fenn, melyet az óceán rongáló tevékenysége szigetek és kitüremkedések láncolatává tördelt szét.

A magával ragadó szépség - a sziget, mely érintetlen maradt

Az első ismert személy, aki megpillantotta a sziklát, Henry Lidgbird Ball, a Supply hajó parancsnoka volt, aki - a hajója fedélzetén telepesekkel - 1788-ban haladt el mellette, Norfolk szigetére vezető útja során. Ball a piramis alakú sziklát saját magáról nevezte el.

Visszafelé jövet horgonyt vetett a szigetlánc legnagyobb tagjánál, melyet Lord Howe-ról, a brit admiralitás első lordjáról nevezett el. A Lord Howe-szigettől 20 kilométerre délre eső Ball's Pyramid érintetlen maradt. Csónakok kerülgetik, mintha tiszteletköröket tennének, miközben utasaik lenyűgözve bámulnak felfelé.

A világ legszebb nemzeti parkjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Csak a tengeri madarak nem fejezik ki hódolatukat, amikor körberepülik a csúcsot, és leszállnak a veszélyes kiszögellésekre. Számukra ez a szélfútta sziklaboglya ideális fészekrakó hely. Ezrével költik itt ki fiókáikat minden évben az álarcos szulák, az óvatos viharmadarak, a kormos csérek, a vörös farkú trópusi madarak és a többiek.

A Lord Howe-szigetnél, ott, ahol a meleg, trópusi, dél felé tartó áramlások találkoznak a szubantarktikus hideggel, található a legdélibb fekvésű korallzátony. A zátony zugaiban, valamint a sziklakiszögellések és párkányok alatt több mint 400 trópusi és hidegebb vízi halfaj él.

Ellenáll az embernek

Két évszázadon át a Ball's Pyramid ellenállt az ember támadásának. Nincsenek öblei vagy sík partszakaszai, ahol a csónakok könnyedén partot érhetnének, csak egyetlen kikötőhíd van a hullámverte, meredek sziklafalak között. Sok csónaknyi vállalkozó kedvű hegymászót vert már vissza a víz.

Némelyikük, dacolva a hullámokkal és a cápákkal, úszva közelítette meg felszerelésével a sziklát. Ám amikor megpróbálták megvetni a lábukat a törékeny köveken, tengeri madarak csaptak le rájuk. Úgy tűnt, hogy az Ausztrália Mount Everestjének nevezett Ball's Pyramidot már soha nem fogják meghódítani. A helyzet azonban 1965-ben megváltozott, amikor Bryden Allen és John Davis vezetésével egy ausztráliai csapatnak sikerült feljutnia a csúcsra.

Ők is csaknem kudarcot vallottak az utolsó 60 méteren, ahol a sziklák annyira ingatagok, hogy némelyikük az első érintésre a tengerbe zuhant. Ma a Ball's Pyramid a bolygó egyik utolsó, viszonylag érintetlen helyeként a Világörökség része.

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Csodálatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

vatna jokull
  • természeti csoda
  • európa kincsei

Itt dobog a Föld szíve

Ezt is szeretjük