3 mesés város, ha nincs autód

A hosszú hétvégén szívesen ellátogatnál a szomszédos országok legszebb városaiba, de nincs autód? Eláruljuk, hova indulj el.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy igazi utazó kedvét a hűvösebb idő sem veheti el a hosszabb-rövidebb kirándulásoktól, mint ahogy igaz ez arra is, ha épp nem parkol sokat látott autó a háza előtt.

Ha tartalmas és kalandos kikapcsolódást keresel, egyúttal szeretnéd mindezt az országhatáron túl megvalósítani, érdemes busszal vagy épp vonattal nekivágnod. A következő három gyönyörű várost így is könnyedén elérheted.

Kultúrparadicsom a szomszédban: Graz, Ausztria

Stájerország tartományi székhelye, az Alpok középső részének keleti lábánál fekvő Graz 300 ezer lakójával Ausztria második legnagyobb városa. Graz Mura által kettészelt, látnivalókban nem szűkölködő óvárosa 1999 óta a Világörökség része, 2003-ban pedig méltán nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A hely szépségét igazán csak gyalogosan lehet élvezni, így érdemes egy kiadós sétát tenned, melynek során alaposabban szemügyre veheted a várost jellemző stíluskavalkád részét képező román, gótikus, reneszánsz, barokk vagy épp szecessziós épületek sokaságát.

Ha a modern építészet kedvelői közé tartozol, látogass el az üvegből és műanyagból készült Művészetek Házához, mely szokatlan építészeti megoldásai ellenére is remekül illeszkedik környezetébe. A Mura két partját összekötő mesterséges sziget szintén kihagyhatatlan látványosság, mely számos kulturális és szórakoztató eseménynek ad otthont. Grazba látogatva mindemellett érdeklődésednek megfelelően olyan különleges múzeumok közül is válogathatsz, mint a Villamosmúzeum, a Repülőmúzeum, a Frida és Fred Gyermekmúzeum vagy a Bűnügyi Múzeum.

15 kultikus város, amit látnod kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha pedig egy kellemes kiránduláshoz támad kedved, a Várhegyre vezető sétát akár gyalog is megteheted, de Európa legmeredekebb fogaskerekű vasútján vagy a gyorsliften is, mely a hegy gyomrán át akár egy perc alatt felvisz a csúcsra. Ide feljutva pillanthatod meg a város egyik jellegzetességét, az Óratornyot is, mely, ha nem vigyázol, könnyen megtréfálhat: a nagymutató mutatja ugyanis az órát, míg a kicsi a perceket.

Hogy juthatsz el ide?
Ha busszal vagy vonattal Szombathelyre utazol, onnan az EURegio Spezial menetjegykedvezmények keretében már 13 euróért válthatsz menettérti jegyet Grazba és vissza. További információkért kattints ide! »

Felejthetetlen vajdasági séták: Újvidék, Szerbia

A Vajdaság dél-bácskai körzetében található Újvidék Szerbia harmadik legnagyobb városa, egyúttal egy egyedülálló, soknemzetiségű település, ahol a hagyományok és a modern kor szelleme képes együtt, harmóniában létezni.

Számos látványosságának köszönhetően kellemes sétákra biztosít lehetőséget a város főtere, tovább haladva pedig templomok, múzeumok, paloták sokasága tárul fel előtted, többek között a Mária neve templom, a Vajdasági Múzeum, a püspöki palota vagy a Szerb Nemzeti Színház.

Ha pedig kirándulni szeretnél, vedd célba a Duna túlpartján található péterváradi várat, mely mintegy háromszáz évvel ezelőtt épült, azzal a céllal, hogy a középkorban a török támadások ellen védelmet nyújtson.

A Városi Múzeum is a várban található, így nem kell messzire menned, ha gazdag kincseit szívesen megtekintenéd. A péterváradi vár további érdekessége a felszín alatt húzódó, 16 kilométer hosszú alagútrendszer.

Hogy juthatsz el ide?
Újvidék Budapestről közvetlen vonattal, Szegedről pedig Szabadkán átszállva közelíthető meg, arra azonban ügyelj, hogy az útleveledet ne hagyd otthon. Egy retúrjegyet Budapestről és vissza körülbelül 22 euróért válthatsz meg.
A részletekért kattints ide! »

Egy kis Párizs: Nagyvárad, Románia

A nagy múltú romániai város a Sebes-Körös partján található, mindössze 12 kilométerre a magyar határtól. Ha szereted a költészetet - Juhász Gyula és Ady Endre neve is szorosan kötődik a városhoz - és a különleges, melankolikus őszi hangulatot, Nagyváradot érdemes egyszer ilyenkor is felkeresned, a régi épületek, a fasorokkal övezett utcák ugyanis ilyenkor még különösebb hangulatot adnak Közép-Kelet-Európa Párizsának.

15 mesebeli hely Szlovéniában

Nézegess képeket!

Elolvasom

A város utcáit róva szembetűnő látványt nyújt a stílusbeli sokféleség, melyet a felsorakozó szecessziós, barokk, román, neoromán és neoklasszicista épületek sora igazol. Ha kíváncsi vagy Románia egyik leglátványosabb barokk templomára, látogass el a római katolikus bazilikához, a szecessziós Fekete Sas Palota pedig cirkalmas díszeivel és üvegfedelű passzázsával lesz felejthetetlen élmény.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a hosszú séták után kulturális kikapcsolódásra vágysz, a több mint száz éves Nagyváradi Állami Színházban lebilincselő előadásokkal vár a Szigligeti Társulat. Emellett Ady kedvenc - EMKE - kávézóját is megcsodálhatod, ahol állítólag örök múzsáját, Lédát ismerte meg, tovább sétálva pedig megtekintheted az Ady Endre Emlékmúzeumot is.

Hogy juthatsz el ide?
Budapest és Nagyvárad - Oradea - között közvetlen autóbusz közlekedik, melyre 7000 forintért kapsz retúrjegyet. A további információkért keresd fel a Volán honlapját, vagy érdeklődj jegyirodáikban.
Ezt is szeretjük