A 4 legfontosabb utazási kedvezmény, ami biztos, hogy nem szűnik meg
Akár féláron is utazhatsz
Vannak olyan kedvezmények, melyeket nem az állam ír elő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg korábban széles körben keltett riadalmat a kormány bejelentése az utazási kedvezmények körének lényeges mértékben való szűkítéséről, később lecsitultak a kedélyek. Előbb bejelentették a megvonások elhalasztását, 2013 végén pedig kérdésünkre is azt nyilatkozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy a kedvezményrendszer átalakítása nem aktuális.

Akárhogy legyen is, nem árt tudni, hogy léteznek olyan kedvezmények, melyek nem az állami döntésektől függenek, a MÁV például számos üzletpolitikai kedvezménnyel kívánja vonatra csábítani az utazóközönséget. A következőket például érdemes ismerned.

Kedvezmény alkalmi menettérti jegyekre

A MÁV menettérti kedvezményt biztosít, ha az utasok bizonyos országos, illetve regionális rendezvényeket látogatnak meg. Azt, hogy mely rendezvényeket - például kiállításokat, vásárokat - érinti a kedvezményes oda-, illetve visszautazás lehetősége, a MÁV díjszabási rendelkezés és külön hirdetmény formájában teszi közzé.

A kedvezmény mértéke 20, 30, illetve 50% is lehet, ez mindig esetenként kerül megállapításra, és általában a legrövidebb, illetve csatlakozás szempontjából legkedvezőbb útirányon át lehet igénybe venni. Fontos továbbá, hogy a rendezvényen való részvételt igazolni kell, például a menetjegy helyszínen való lepecsételtetésével vagy a belépő bemutatásával.

Családi kedvezmény

A vonaton nemcsak a gyermekek és a tanulók kaphatnak díjcsökkentett menetjegyet, de a MÁV kedvezményt ad olyan felnőtteknek is - a családi viszonyok ellenőrzése nélkül -, akik 18 éven aluli gyermekkel utaznak együtt. A kedvezmény mértéke 33%, és azt egy vagy több gyermekkel utazó egy vagy két felnőtt veheti igénybe.

Kedvezmény, ha csoportban utazol

Szervezett csoportban való utazás esetén - legyen a szervező bármilyen személy vagy szervezet -, ha legalább tíz fő utazik együtt, a MÁV üzletpolitikai kedvezményt biztosít az utasoknak. Legalábbis, ha mindenki azonos kiindulási állomásról azonos célállomásig, azonos osztályon utazik. A kedvezmény mértéke 10-19 fő esetén 20%-os, 20-49 fő esetén 33%-os, 50 főtől pedig 50%-os. Érdemes tehát a kedvezményben gondolkodni akkor is, ha nagyobb baráti társasággal utazol együtt.

Még több cikk hasonló témában:

Kedvezmény fiataloknak

Annak ellenére, hogy komoly kedvezményt jelent, sokan még mindig nem ismerik, így ki sem használják a MÁV 26 éven aluli fiataloknak szánt kedvezményét - bár sok helyen a jegypénztárosok, illetve a kalauzok is rákérdeznek e célból a fiatal vagy fiatalnak tűnő utasok életkorára.

A kedvezményt péntek 10 órától vasárnap 24 óráig lehet igénybe venni, ünnepnapokkal egybekötött hétvégéken azonban ez az időszak kitolódik. Ha többet szeretnél tudni erről, illetve a többi üzletpolitikai kedvezményről, kattints ide!

Ezt is szeretjük