Így utazhatsz szinte ingyen: 3 eset, amikor kifizetik helyetted

Több olyan lehetőség is adott, mikor mások fizetik helyetted az utazásod költségeit.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen szó buszról, vonatról vagy személyautóról, az utazási költségek manapság igencsak borsosak, amellett azonban, hogy számos kedvezményt igénybe lehet venni, sokak számára jelenthet könnyebbséget az is, hogy bizonyos esetekben nem saját maguknak kell kifizetni az adott összegeket.

Léteznek ugyanis olyan speciális esetek, mikor mások fizetik az utazás költségeit. Ezek közé tartozik, mikor a munkáltató vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - OEP - fizeti ki azokat, de az is, mikor az illetékes munkaügyi központ képzése miatt kap kedvezményt egy álláskereső.

Amikor az OEP fizet

Ha biztosítottként egészségügyi ellátás igénybevételének céljával utazol, illetve ezt nem helyi közlekedési eszközön teszed meg, az OEP átvállalja a költségeidet. Ráadásul nemcsak a biztosítottnak fizet, de, amennyiben 16 év alatti gyermeket kísér, vagy a beutaló orvos azt szükségesnek tartja a beutalt állapota miatt, egy kísérő személynek is.

Az ehhez szükséges utalványt a háziorvos vagy gyermekorvos állítja ki, az adott egészségügyi szolgáltatónak pedig le kell igazolnia a beteg megjelenését.

Fontos azonban tudni, hogy hely- és pótjegyek árához nem járul hozzá az OEP, emellett nem jár költségtérítés, amennyiben más jogcímen valaki egyébként is jogosult az ingyenes utazásra, kivéve, ha egészségi állapota miatt nem tud tömegközlekedéssel utazni.

Ha valakire utóbbi egyébként is igaz, ennek orvosi igazolása mellett az OEP az autóval történő utazás költségeihez is hozzájárul, a biztosítottnak és a kísérőnek 21 forintot fizet az utazásra kilométerenként, az adott viszonylatban a legrövidebb távon közlekedő tömegközlekedési eszköz útvonalát alapul véve. További információkért kattints ide!

Amikor a munkáltató fizet

A 39/2010 II.26 számú kormányrendelet értelmében a munkavállaló jogosult a munkáltatói utazásiköltség-térítésre, amennyiben munkahelye és lakóhelye nem azonos településen található. Ha például vidékről jársz fel dolgozni Budapestre, a főváros közigazgatási határáig az útiköltség 86%-át kell megtérítenie a munkáltatódnak. Akkor is jár költségtérítés, ha az utazás nem a napi szintű munkába járáshoz szükséges, hanem például hétvégenként szeretnél hazalátogatni állandó lakhelyedre.

Még több utazási kedvezmény:

A költségtérítés közforgalmú vasút 2. kocsiosztályára, helyközi autóbuszjáratokra, elővárosi buszokra, HÉV-re vagy menetrend szerint közlekedő hajóra, kompra és révre érvényes, emellett fontos tudni, hogy 2013-ban a hétvégi hazautazás költségtérítésének felső határa havonta 34 600 forint volt. Kattints ide, és tudj meg többet!

Amikor képzés miatt kapsz kedvezményt

Ha munkakeresőként olyan támogatott képzésen veszel részt, melyet a munkaügyi központ szervez, lakóhelyed vagy tartózkodási helyed, illetve a képzés helye között 90%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg menetjegyedet az országos közforgalmú vasutak vonalaira, a helyközi, távolsági autóbuszokra, valamint díjszabási övezetektől függően a budapesti elővárosi vasút vonalaira.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A kedvezmény a menetjegyek tekintetében korlátlan számban felhasználható az igazoláson szereplő időtartam alatt, fontos azonban tisztában lenni vele, hogy a helyi közlekedésre nem érvényes, emellett munkaviszony fennállása mellett akkor sem vehető igénybe, ha részt veszel az adott képzésen. Érdemes további információkért a helyi munkaügyi központoknál érdeklődnöd, ide kattintva pedig elolvashatod korábbi cikkünket is a témában.

Ezt is szeretjük