Ingyen utazhatsz vonaton és buszon is: így működik az utazási utalvány
Egyes egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél díjmentesen utazhatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán eddig nem is tudtad, de, ha az úti célod valamilyen orvosi rendelő vagy kórház, azaz egészségügyi szolgáltatás igénybevétele miatt szállsz buszra, vagy akár ülsz autóba, megtéríthetik a költségeidet.

Az egészségbiztosítás keretében biztosítottak és kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek és a kísérőik részére ugyanis igényelhető támogatás az utazási költségekkel kapcsolatban. Orvosi beutalóval vagy bizonyos esetekben anélkül is igénybe veheted az utazási utalványt, melyet minden esetben az orvostól kell kérned.

Utazási költségtérítési utalvány

Az OEP által rendszeresített szigorú számadású nyomtatvány két pénztári szelvényből és egy ellenőrző szelvényből áll, ennek felmutatása ellenében él a díjmentesség. A költségtérítési utalványt a beteg és indokolt esetben a kísérője használhatja azoknak a tömegközlekedési társaságoknak a vonalain, melyekkel az egészségbiztosító szerződést kötött.

Az utalvány kiállítására kizárólag a háziorvos vagy a házi gyermekorvos jogosult, így náluk kell érdeklődni a lehetőségről. Az úti célként szereplő egészségügyi szolgáltató leigazolja a beteg megjelenését, aminek nyoma lesz az utalványon. Ezt a leigazoltatott pénztári és ellenőrző szelvényt pedig a következő háziorvosi találkozó alkalmával kell leadni az orvosnak. Ha ezt valaki elmulasztja, akkor hat hónapon belül nem kaphat újabb utazási költségtérítési utalványt.

Az utalvány csak a menetrend szerint közlekedő, közforgalmú közlekedési eszközökön, az adott település közigazgatási határain kívül közlekedő járatain használható, a helyi közlekedésben a támogatás nem érvényesíthető.

Utazási utalvány

Az utazási utalvány abban különbözik a költségtérítési utalványtól, hogy előbbi nem használható tömegközlekedési eszközön, kizárólag autóval történő utazás esetén, és a háziorvos mellett kiállíthatja szakorvos is.

Erre azért van szükség, hogy az a beteg is igénybe vehesse a támogatást, aki az orvosa döntése alapján egészségi állapota miatt nem tud tömegközlekedési eszközön utazni, helyette gépkocsival szállítják. Az utazási utalványon az orvosnak fel kell tüntetnie, hogy a beteg egészségi állapota miatt nem tud tömegközlekedési eszközön utazni, és indoklást is fűznie kell hozzá.

Abban az esetben, ha a betegnek egészségi állapota vagy az elhúzódó kezelés következtében a kórházban kell maradnia egy időre, akkor a kísérője hazaútját is elszámolhatják, de a beteg ellátását indokló dokumentummal kell igazolnia a kíséret szükségességét. Az utalványt a lakóhely szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár részére kell megküldened, vagy személyesen beadnod, ahol a kérelem elbírálása után, ha megállapítják a jogosultságot, utólag folyósítják a költségtérítést.

Ki jogosult utalványra?

Nem jár utazási költségtérítés annak, aki más jogcímen díjmentes utazásra jogosult, így például 65 év feletti személy nem kérheti a menetjegy árának kifizetését. Igénybe veheti viszont, aki közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik, krónikus betegsége, illetve állandósult egészségi állapota miatt minimum havi egy kezelést kap, vagy kúraszerű ellátást vesz igénybe.

De szakorvosi vélemény alapján akkor is járhat az utalvány, ha a betegnek egészségi állapota miatt olyan egészségügyi szolgáltatóhoz kell utaznia, mely a beteg lakóhelye szerint a területi ellátásra kötelezett egészségügyi szolgáltatónál nagyobb távolságra található. Orvosi beutalóval, szűrővizsgálatkor, gyógyászati segédeszköz átvételekor is használható az utazási utalvány.

Mekkora a térítés mértéke?

Ha a beteg tömegközlekedéssel utazik, a térítés az igénybe vehető kedvezményekkel csökkentett menetjegy árával megegyező, a hely- és pótjegyek árát azonban nem térítik meg. Gépkocsival utazás esetén pedig a célállomásra a legrövidebb távon közlekedő tömegközlekedési eszköz útvonalát veszik alapul, és kilométerenként 21 forintot számolnak el a beteg esetében, kísérője külön utazásáért viszont valamennyivel kevesebbet, 18 forintot. Nem tudod igénybe venni a támogatást? Tudd meg, milyen busz- és vonatjegyárakra számíthatsz jövőre!

Vetted már igénybe a támogatást?

Ezt is szeretjük