Ne hagyd, ha ezzel próbálkozik az ellenőr: amit nem tehet meg!
Nincs könnyű dolguk az ellenőröknek, de akármit ők sem tehetnek meg a buszon, vonaton.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vonaton vagy buszon való bliccelés, legyen akármi az oka, a közlekedési vállalattal és a többi, fizető utassal szemben sem tisztességes, emellett pedig nem is kifizetődő, az ellenőr ugyanis a jegyár megfizetésén túl súlyos pótdíjakkal is büntetheti a szabályokat be nem tartó utasokat.

Ez persze csak az egyik oldal, nem csak olyankor lehet ugyanis konfliktusba keveredni az ellenőrrel, ha valaki érvénytelen menetjeggyel vagy jegy nélkül utazik. Ilyen helyzetben nem árt, ha az utas ismeri a jogait, ugyanis igen behatárolt, hogy mit is tehet meg egy ellenőr probléma esetén - a kérdés persze meglehetősen aggályos, hiszen sokan pont ezzel élnek vissza.

Negatív tapasztalatok mindkét oldalon akadnak, ezek mérlegelését mi most nem is kíséreljük meg, ellenben következzen mindaz, amihez nincs, és amihez joga van a távolsági buszon és vonaton dolgozó ellenőrnek.

Amihez nincs joga

Az ellenőr nem hatósági személy, így jogköre korlátozott: a rendőrökkel ellentétben nem igazoltat, így nem vagy köteles neki átadni irataidat, a kedvezményre jogosító igazolványt vagy igazolást például egyébként is elegendő csak felmutatni.

Utóbbi vonatkozik arra az esetre is, amennyiben digitálisan szeretnéd bemutatni menetjegyed a vonaton, például telefonon vagy laptopon.

Ha a jegy vagy a kedvezményre való jogosultságot bizonyító irat bemutatását az utas megtagadja, az ellenőrnek nincs joga ahhoz, hogy ahhoz bármilyen formában hozzájusson utóbbi engedélye nélkül, például motozással vagy a csomagok átkutatásával.

Nem akadályozhatja a személyes szabadságot sem - például a vonatról való leszállást -, nem tarthat fenn, nem foghat le, nem állhatja el az utadat, gyakorlatilag tehát egy ujjal sem érhet hozzád vagy éppen poggyászodhoz. Ha ezek bármelyikét megteszi, azzal sérti jogaidat, saját hatáskörét pedig túllépi, aminek rá nézve komoly következményei is lehetnek.

Amit viszont megtehet

Az ellenőrnek joga van elkérnie jegyedet, bérletedet, valamint az utazási kedvezmény igénybevételére való jogosultságot igazoló papírokat, ha pedig erre okot adsz, joga van pótdíjat kiszabni. Jogosult bizonyos adatok megismerésére is, joggal kérheti például családi és utónevedet, születési családi és utónevedet, a születési helyet és időt, édesanyád nevét, lakcímedet, valamint a kedvezményt megalapozó okmány típusára, azonosítójára, kibocsátójára és érvényességére vonatkozó adatokat.

Ez a baj a vonatokkal és buszokkal

Nem mindenki elégedett a hazai tömegközlekedéssel. Megkérdeztük a járókelőket, mit tartanak problémának. Nézd meg a videót!

Utazási hírek:

Az már más kérdés, hogy, bár kérheti mindezt, az utasnak jogában áll megtagadni a teljesítést. Bár ilyenkor maga az ellenőr nem sokat tehet, kérheti rendőrség közreműködését, például kihívhatja őket a következő megállóhoz.

Amennyiben az utas megtagadja a pótdíj fizetését, az ellenőr ki is zárhatja az utazásból, vagyis leszállíthatja a vonatról vagy buszról. Ebben az esetben a közlekedési vállalatot ugyanúgy megilleti a megtett útra vonatkozó menetdíj, az utas a leszállításra hivatkozva nem követelheti azt vissza.

Fontos tudni azonban, hogy bizonyos esetekben az ellenőr nem érvényesítheti ezt a jogot, a MÁV szabályai szerint például nem szállíthat le a járműről terhes nőt, 18 év alatti, egyedül utazó gyermeket, tíz év alatti gyermeket és kísérőjét, fogyatékkal élő, mozgásban korlátozott vagy olyan személyt - és kísérőjét -, akinek a leszállítás állapotából adódóan veszélyeztetné testi épségét, életét.

Az ellenőrnek mindemellett joga van ahhoz, hogy felszólítsa az utast, amennyiben nem úgy viselkedik, ahogy azt a közlekedési vállalat üzletszabályzata előírja - ilyen esetekért bírságolhat is, amit érdemes komolyan venni, ha ugyanis az utas nem fizeti be határidőn belül, még nagyobb büntetést szabnak ki, amit idővel behajtó cégen keresztül fizettetnek ki.

Ha van bármilyen pozitív vagy negatív történeted a témában, írd meg nekünk!

Ezt is szeretjük