Így utazhatsz jegy nélkül a vonaton: van ilyen, és legális!

Ahhoz, hogy vonaton utazhass, ezentúl nem mindig lesz szükség arra, hogy nálad legyen a jegyed.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A MÁV-Start Zrt. nemrég arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg már elektronikus formában is be lehet mutatni a vasúti jegyek QR-kódját a kalauzoknak, jegyvizsgálóknak azon esetekben, ha valaki az internetes menetjegyváltás során az otthoni nyomtatás funkciót jelöli meg.

Mindez azt jelenti, hogy az utazóknak az adott járatokon nem kell rendelkezniük a papír formájú jeggyel, elég azt például hordozható számítógépüket vagy telefonjukon bemutatni.

Nem lesz szükség papír formájú jegyre

Az azonosításra szolgáló QR-kódot a jegyvizsgáló úgy is ellenőrizheti, hogy az csupán digitális formában, például pdf formátumban elérhető. A jegyvizsgálók az utas készülékének képernyőjén megjelenő információkat - a papíralapú jegyhez hasonlóan - a kód beolvasásával és a személyazonosság vizsgálatával ellenőrzik.

Problémát vethet fel azonban, hogy a digitális jegyeket a kalauzok kizárólag az utas együttműködésével tudják érvényesnek elfogadni, ugyanis az ellenőrzés során esetlegesen szükség lehet a kód nagyítására vagy az eszköz közelítésére, távolítására, emellett a kalauz nem is veheti el az utas készülékét.

Nem érvényes minden vonatra

A MÁV-Start 2008-ban indította el azt az értékesítési rendszert, mely otthoni, interneten való jegyvásárlásra is alkalmas. Eddig ily módon több mint hárommillió jegyet vásároltak meg az utasok, ebből körülbelül százezer jegyvásárlás történt otthoni nyomtatással.

Jelenleg elektronikus bemutatással belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat-, illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt 60 nappal, elővételben is. A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek névre szólnak, és adott vonatra érvényesek.

A lehetőséggel azonban még nem lehet minden vonaton élni, egyelőre ugyanis csak a feláras vonatokra vonatkozik, vagyis az InterCity, a nemzetközi EuroCity és a railjet járatokra, vagyis azokra, ahol pót-, illetve helyjegyet kell váltani a menetjegy mellé.

Így szerezhetsz ingyenes szállást!

Ha szívesen megismerkednél más országok kultúrájával, szeretsz ismerkedni, és a szálláson is spórolni szeretnél, a kanapészörf neked való!

Az elektronikus formában is bemutatható vasúti jegyekről további tájékoztatás a MÁV-Start weboldalán található, valamint a helyi tarifával hívható 06 40 49 49 49-es, MÁVDIREKT ügyfélszolgálati telefonszámon kérhető.

Vettél már így vonatjegyet?

Ezt is szeretjük