6 csodás, frissítő budapesti tópart: andalogni, piknikezni és sportolni is tökéletesek
Víz közelében lenni mindig üdítő, milyen jó, hogy a fővárosban is van rá mód!

naplás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fővárosról általában nem a természetközeliség jut az ember eszébe, sokkal inkább a lebetonozott, nyüzsgő terek, a forgalmi dugó és az emberáradat. Szerencsére azonban vannak olyan zugok is, amikről szinte nehéz elhinni, hogy Budapest területén találhatók, hiszen sokkal békésebbek és zöldebbek is, mint a város többi része. 

A parkok és a tópartok jelenléte egyértelműen növeli a város élhetőségét, segít a feltöltődésben és a mindennapok forgatagától való eltávolodásban. A víz közelsége még akkor is üdítő, ha egyébként nem alkalmas pancsolásra. A partokon van mód piknikezésre, andalgásra és sportolásra is. A főváros legklasszabb tavai közül válogattunk.

Kána-tó

A 2005-ben létesített Kána-tó a XI. és a XII. kerület határán helyezkedik el, vízfelülete 3 hektár. A környék futáshoz, napozáshoz, olvasgatáshoz is tökéletes, és mivel jó a közvilágítás, este is lehet andalogni a parton. A horgászáshoz napijegy megváltása kötelező. Szomszédságában egy sport- és szabadidőközpont található.

Kána-tó, Kőérberek, 2017 Budapest
Fotó: Wikipédia/Globetrotter19

Guttmann-tó

A Mély-tóként is ismert víz a 10. kerületben, az Újhegyi lakótelep szívében lelhető fel. A tó körülbelül egy hektáron terül el, a horgászok kedvelt helyszíne. Nádas öleli körbe, árnyas fák szegélyezik, és rengeteg hal úszkál benne. Egy kis oázis a környező betondzsungelben. 

Feneketlen-tó

A Feneketlen-tó a budapestiek kedvelt sétálóhelye. A XI. kerületi Kosztolányi Dezső téren található, a lombos fák, a nádas és a közeli Szent Imre templom miatt igazán festői látványt nyújt. A tó az 1800-as évek második felében keletkezett. A helyszínen egy téglagyár állt, a dolgozók épp egy agyaggödröt mélyítettek, amikor a munkálatok közben felszín alatti vízfolyást leltek. A víz melletti park 1958 és 1960 között, részben társadalmi munkában épült. Futókör és fitneszpark is van körülötte. 

Feneketlen-tó
Feneketlen-tó
Fotó: Indafotó/mammaróza

Orczy-tó

Az Orczy-park vagy Orczy-kert a VIII. kerületben található, árnyékos részekkel, padokkal, sportolási lehetőséggel, kalandparkkal és az Orczy-tó frissítő látványával várja a pihenésre vágyókat. Az utóbbi évek során nagyon sokat változott a környezete. A Klinikák és a Nagyvárad téri metrómegálló között elterülő, mintegy 26 hektárnyi park Budapest egyik legnagyobb zöldfelülete. A közelben lévő Fűvészkertet is megér egy sétát. 

Orczy-tó
Orczy-tó
Fotó: Indafotó/nevetnijo

Naplás-tó

A Naplás-tó, amely Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, a XVI. kerületben található. A '70-es évek végén jött létre a Szilas-patak visszaduzzasztásával, amivel a patak áradásait kívánták megakadályozni. Innen a hivatalos neve is: Szilas-pataki árvízvédelmi tározó. Állat- és növényvilága rendkívül gazdag, ezért a környezetével, a Cinkotai parkerdővel és a Szilas-patak menti láprétekkel együtt természetvédelmi terület. A tóban a fürdés tilos, a horgászás engedéllyel lehetséges. A környéket szívesen keresik fel a kirándulók és a biciklisek is, jó itt lopni a napot. (A naplás a régi napol szóból ered, ami az idő elvesztegetését, eltöltését jelentette.)  A koránkelők látványos napkeltékben gyönyörködhetnek a parton. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Indulhat a Ferrari kaland a Shellnél!

Válassza minőségi üzemanyagainkat, gyűjtse a Kuponokat, és hajtson rá a rollerekre!

Promóciónkban 3 Ferrari rollert kínálunk a család minden tagjának: felnőtt, gyerek és freestyle. Ha összegyűjtött 4 db Promóciós Kódot, a Webshopból megvásárolhatja a kiszemelt Ferrari rollert ingyenes magyarországi kiszállítással.

A tájékoztatás nem teljes körű. További részletek: shell.hu

Promóció

Városligeti-tó

A Városligeti-tó nem maradhat ki egy ilyen összeállításból, bár egyébként is nagy ismertségnek és népszerűségnek örvend. A tavon tavasztól őszig csónakázásra is van mód, a vízről szemlélve pedig hihetetlenül hangulatos a környék: a műjégpálya és a Vajdahunyad vára miatt az ember úgy érzi, hogy egy megelevenedett díszletben tartózkodik. A 18. és a 19. század fordulóján jött létre. A tó egyik részét télen sem engedik le, ez viszont csak néhány éve van így. 

Mesés kis tavak Budapest környékén, ahol strandolni is lehet: ingyenes helyeket is mutatunk

Akár autóval, akár tömegközlekedéssel indul útnak a család vagy baráti társaság, ezek a Budapest környéki strandok minden esetben könnyen megközelíthetőek. Érdemes reggel útra kelni, így nem kell vadászni a legjobb helyekre, és egész nap élvezhető a tavak nyújtotta frissítő élmény.

(A borító- és ajánlóképen: Naplás-tó, forrása: Indafotó/Juhász József. Képek forrása: Wikipédia/ Globetrotter19, Indafotó/mammaróza, Indafotó/nevetnijo.)

Ezt is szeretjük