3 gyönyörű kastély Budapest mellett: eldugott kis csodák

Mesevilágba repítenek el a Budapest környéki kastélyok, akár télen is látogathatók.

Budapest környéki kastélyok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szerte az országban népszerű úti célt jelentenek nagy múltú, gyönyörűen felújított kastélyaink, nincs ez másként a főváros közelében sem. Hogy a kastélyparkok szépségét megcsodálják, sokan tavasszal keresik fel az építményeket, pedig akad, amelyik egész évben nyitott kapukkal várja a látogatókat.

Budapest környékén nemcsak vadregényes kirándulóhelyek, botanikus kertek, hangulatos kisvárosok és kellemes borospincék nyűgözik le a turistákat, de érdemes szemezgetni picit a történelmi építmények közül is.

A kápolnásnyéki Halász-kastély

A Budapesttől 40 kilométerre fekvő Kápolnásnyék gyöngyszeme a Dabasi Halász-kastély, melynek eredetije a köznemesi Halász család 19. század eleji klasszicista kúriája volt. Ezt építtette át az 1910-es években egy csodálatos neobarokk kastéllyá Halász Gedeon, aki egyébként Vörösmarty Mihály jó barátjának unokája is volt.

Az államosítás után a hely termelőszövetkezeti központ lett, amit nagyon megsínylett az állapota, ráadásul parkjában építették meg az országutat is az autópálya felé. A rendszerváltás után magánkézbe került, és üresen állt, mígnem 2011-ben műemléki státuszt kapott. 2016-ra teljesen felújították, és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kezébe került, most Halász Gedeon Központ néven működik benne kiállítás, koncerteket, programokat tartanak benne.

A kastély a téli időszakban, azaz december 1-jétől március 31-éig hétfő kivételével mindennap 9 és 17 óra között tart nyitva. A belépőjegy felnőtteknek 1000, 18 év alattiaknak 500 forint, amellyel a park és a kiállítások is megtekinthetők. Ha csak a parkot járnátok be, a jegy ára 500 forint. Kápolnásnyékig az út mindössze 40 perc vonattal a Déli pályaudvartól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tóalmási Andrássy-kastély

A Pest megyei Tóalmás községben található Andrássy-kastélyt Wahrmann Renée építtette újjá a millenniumra Ybl Lajos tervei alapján 1894-95-ben. A fényűző barokk palota a báró Prónay Sándor által kialakított Bócz-kertben kapott helyet ekkor, felújítva ekkor az angolparkot, de pálmaházat, sőt, a párizsi Opera lépcsőjének másolatát is megépítették benne.

A kastély később a jelenlegi nevét adó Andrássy család tulajdonába, majd állami kézbe került, és szakszervezeti üdülőként működött. Itt forgatták A tizedes meg a többiek és a Csárdáskirálynő filmváltozatának egyes jeleneteit is. Alapítványi kézben van jelenleg, tulajdonosa a WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány, és folyamatosan újítják fel.

A kastély egy része és a hozzá tartozó 30 hektáros park, amelyben egy gyönyörű tó partján is megpihenhetnek az érkezők, hétköznaponként, 9 és 17 óra között látogatható az alapítvány honlapja szerint. Budapestről egyébként közvetlenül busszal is elérhető Tóalmás.

Az acsaújlaki Prónay-Patay-kastély

Az Acsához tartozó acsaújlaki kastélyt egy gyönyörű nászajándékként építtette báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay Tibor vármegyei főispán számára 1907 és 1910 között, majd az államosítást követően az első kastélyszállók egyike volt 1986-tól kezdve.

A rendszerváltás után ez a kastély is magántulajdonba került, ám tulajdonosa gyönyörűen, az eredeti épületet figyelembe véve újította fel a régi várkastélyok mintájára. A kastély települése 43 kilométer távolságra van Budapesttől, busszal Újpestről vagy Vácról is megközelíthető.

Prónay-Patay-kastély egész évben mindennap, ünnepnapokon is nyitva tart, ám ilyenkor is kizárólag idegenvezetővel látogatható. A jegyár 1000 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 800, az idegenvezetői díj pedig a csoport nagyságától függ, 1-től 5 főig 1000 forint, fölötte picivel nő.

A gyönyörű Nádasdy-kastély

Székesfehérvár közelében található meg Nádasdladány, melynek leggyönyörűbb látnivalójáért érdemes elutazni. A Nádasdy-kastély szomorú története regénybe illik.

A Nádasdy-kastély minden kövét a szerelem járja át: még a pápa is áldását adta

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Indafotó/itaka - tóalmási Andrássy-kastély.)

Ezt is szeretjük