A világ 4 legcsúnyább turistalátványossága

Szörnyülködj velünk!

A turisták nem csak a szép és lenyűgöző látnivalókra kíváncsiak. A következő négy hely is bizonyítja.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden város magáénak tudhat egy-egy szemet gyönyörködtető, történelmi és kulturális kincsként emlegetett épületet, olyan alkotásokat is találni azonban a nagyvilágban, melyeket inkább tartanak melléfogásnak, mint egy-egy történelmi kor vagy stílusirányzat szimbólumának. Íme, négy olyan turistalátványosság, melyet az útikönyvek is csupán szokatlan, meghökkentő vagy vicces megjelenésük kapcsán emlegetnek.

Agbar-torony
Rágógumi-fal
Tianzi Hotel
Az Óriáskoala

Agbar-torony, Barcelona, Spanyolország

Barcelona harmadik legmagasabb épülete, az Agbar-torony jóval több egyszerű felhőkarcolónál: a város vízellátásáért felelős toronyként is szolgál, szikrázó üvegablakaival és több mint harminc emeletével pedig a katalán főváros szinte bármely pontjáról látható. A szokatlan kinézetű épületet 2005-ben adták át, fallikus sziluettjének megálmodásában pedig a közelben magasodó Montserrat természet formálta csúcsai inspirálták Jean Nouvel francia tervezőt.

Vitatott alakja miatt a víztorony látványa számtalan találgatásra adott okot, és emberek tízezreinek fantáziáját mozgatta meg azzal kapcsolatban, mire is hasonlít leginkább. Bár a tervező szerint is fallikus karakterrel jellemezhető leginkább az épület, szokatlan formája miatt számos, további asszociációkra utaló gúnynevet - például Töltény, Uborka vagy Kúp - is aggattak már rá a helyiek. A torony látványvilágát fokozza, hogy éjszaka színes kivilágítást kap, ami még a nappalinál is bizarrabb, már-már földönkívüli vonásokkal ruházza fel.

Rágógumi-fal, Seattle, USA

A több ezer színes rágógumival kidekorált téglafal Seattle egyik kedvelt látványossága. Egyesek a graffitikhez hasonló, ugyanakkor gyomorforgató rongálásnak, mások a feleslegessé vált rágható édesség kreatív újrafelhasználási módjának tekintik, de vannak, akik egy gigantikus, kollektív művészeti alkotást látnak benne.

A több méter hosszan húzódó, ragacsos gyűjtemény legelső darabjai a ’90-es években kerültek fel a falra, a Market Theater színházjegyeiért sorban álló, unatkozó embereknek köszönhetően. Bár a színház dolgozói többször is eltávolították a rágógumikat, egy idő után feladták, a rossz szokás ugyanis szó szerint ragadóssá vált, mára pedig a világ minden pontjáról zarándokolnak ide utazók, hogy egy-egy darabbal ők is gazdagítsák a nem éppen gusztusos gyűjteményt.

Vannak, akik szerencsehozó pénzérméket is felragasztanak a falra, mások különféle szimbólumokat és szerelmes üzeneteket hagynak az utókorra, de akadnak olyanok is, akik saját nevüket vagy arcképüket formázzák meg a kiköpött rágókból.

Tianzi Hotel, Peking, Kína

A világ különc, néha szélsőséges építészeti megoldásainak egyik ékes bizonyítéka a Peking külvárosában álló, három kínai istenséget ábrázoló, gigantikus szoborcsoport, melynek tízemeletes, mosolygó alakjait látva kevesen gondolnák, hogy valójában egy turisták körében is igen népszerű szállodát rejtenek.

A több mint negyven méter magas figurák öltözékét díszítő tarka-barka motívumok mögött bújnak meg a szálloda ablakai, a főbejárat pedig az egyik istenség cipőjénél kapott helyet. A 2001-ben épült Tianzi Hotel alakjai a szerencsét, a jólétet és a boldogságot, illetve a hosszú életet szimbolizálják. Egyikük egy nagy sárga barackot tart a kezében, melynek belsejében egy különálló, furcsa kis lakosztályt is berendeztek.

A Császár hotel vagy Mennyország Gyermeke Hotel néven is ismert épület azonban nemcsak színpompás díszítése és az arcokra mosolyt csaló kinézete miatt tér el a hétköznapi szállodáktól, de a világ legnagyobb megjelenítő, festett szoborépületeként a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Óriáskoala, Dadswells Bridge, Ausztrália

A Grampians Nemzeti Park egyik legnépszerűbb látványossága, ugyanakkor Ausztrália jelképessé vált épülete a Dadswells Bridge-ben található, 14 méter magas Óriáskoala, melyet a turista Melbourne és Adelaide között autózva vehet szemügyre.

A monstrumot 1988-ban építették, később pedig egy bozóttűz során elpusztult híres ausztráliai koala emlékére Samnek keresztelték. A csaknem 12 tonna súlyú, üvegszálas, bronzból öntött állatszobor sokak szerint teljes mértékben nélkülözi a valódi koalamackók kedves vonásait, mások azonban elragadónak tartják a részletekbe menően kidolgozott kabalaállatot.

Tartozzanak bármelyik táborba, a látványosság ezrével vonzza a turistákat, hisz azok mellett, akik célirányosan keresik fel a koalát, kevesen akadnak, akik ne szeretnének egy különleges országúti pihenőhelyen feltöltődni dél-ausztráliai útjuk során.

A mackó gyomrában étterem, kávézó, bár, illetve szuvenírüzlet működik, emellett a közeli park és motel is csábító úti cél lehet a fáradt utazóknak.

Képek: bikemandan.com; i.telegraph.co.uk; davidwallphoto.com; grammarpolice.net.

OLVASD EL EZT IS!

babasziget
  • mexikó
  • amerikai egyesült államok

A világ 3 leghátborzongatóbb látványossága

muzeumok
  • csehország
  • nagy-britannia

A világ 5 legbizarrabb múzeuma

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük