A világ 3 leghátborzongatóbb látványossága

Csak erős idegzetűeknek!

Ezt a három helyet csakis akkor keresd fel, ha van elég bátorságod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt, hogy a félelemnél sokszor erősebb a kíváncsiság, az élet sötétebbik oldalát prezentáló turistalátványosságok is bizonyítják, nem utolsósorban pedig az, hogy sokszor többen keresik fel ezeket a helyeket, mint egy-egy csodás vidék kulturális kincseit és természeti látnivalóit.

Mexikói csatorna
Játékbabák szigete
Alcatraz
Queen Mary

Ha titkon te is vágysz a borzongásra, a következő három hely tökéletes úti célnak bizonyulhat, viszont, ha szeretnéd, hogy arcodat továbbra is napfény simogassa, és lelkedbe se költözzön mardosó, fekete füst, még véletlenül se keresd fel őket.

A világ legmorbidabb úti célja: Játékbabák szigete, Mexikó

Mexikó fővárosától néhány kilométerre, Xochimilco csatornáinak környékén található a világ egyik leghátborzongatóbb turistacélpontja, a La Isla de las Munecas, vagyis a Játékbabák szigete. A helyi legendák szerint az aprócska szigetet egy leánygyermek szelleme kísérti, aki az egyik csatornában vesztette életét.

A mexikói Don Julian Santana a tragédia hatására remeteként kezdett itt új életet, és hosszú időn át játékbabák gyűjtögetésének szentelte mindennapjait, minek köszönhetően a ma népszerű turistacélpontnak számító helyre látogatva az utazó úgy érezheti, mintha egy rossz horrorfilmbe csöppent volna. A máskor bájos játékbabák szinte az egész szigetet ellepik - számtalan darab található a fákon, a kerítéseken és a földön -, és kísérteties szemeikkel figyelemmel kísérik az idetévedt vándorok útját.

A remete valódi célja azonban nem az elrettentés volt. A szóbeszéd szerint a zavarodott elméjű férfi a játékbabákkal szerette volna felvidítani a kislány szellemét, valamint elűzni a környéken ólálkodó gonosz lelkeket. Vannak, akik úgy tartják, hogy a babákban ma is a gyermek lelke lakozik, egyesek szerint pedig azok néha megmozdulnak, és suttognak a turistáknak.

A helyhez kötődő történetek félelmetes voltát fokozza, hogy Don Julian Santana 2001-ben szintén rejtélyes körülmények között halt meg, holttestét ugyanabban a csatornában találták meg, ahol egykor a kislányét is. A helyiek szerint valamilyen formában azóta is a szigeten őrködik. Mexikóvárosból a Cuemanco-csatornán át, gondolákkal tudod megközelíteni helyet. A hagyomány szerint, ha a szigetre látogatsz, ajándékként magaddal kell vinned egy babát, valamint gyertyákat és cukorkát, hogy megbékítsd az itt bolyongó lelkeket. Ha azonban kevésbé félelmetes, de igencsak érdekes látnivalókra vagy kíváncsi, az ősi Xochimilco-tó környékét, mely egykor az aztékok otthona volt, mindenképp érdemes bebarangolnod.

Túra a hírhedt börtönben: Alcatraz, USA

Az Alcatraz világhírű erődítménye a San Francisco-öbölből kimagasodó kis szigeten terül el. A fegyintézet bezárása után a helyet különleges természeti és történelmi értékei miatt nemzeti parkká nyilvánították, zömök falai között pedig napjainkban múzeum működik.

Évente közel másfél millió turista látogat el ide, hogy körbejárja a világ valaha épült legbiztonságosabb börtönét, ahol egykor Al Capone is raboskodott. Az Alcatrazhoz a Halászok Rakpartjáról komppal juthatsz el. A rövid hajóút alatt fokozatosan válnak láthatóvá a vészjósló erődítmény falai és a szédítően meredek sziklapart körvonalai. A citadellához felfelé vezető úton lélegzetelállító kilátás nyílik az öbölre és a mólókon lustán nyújtózkodó oroszlánfókákra, a főépületbe lépve azonban az utazót rögtön magával ragadja a börtön nyomasztó hangulata.
 
A több mint 90 ezer négyzetméteres létesítmény falai között az idegenvezetés az egykori fegyőrök hangján hallható, ami még inkább felerősíti a kínzó bezártságérzetet. A kor leghírhedtebb gengsztereinek korabeli fényképei, megsárgult újságcikkek, kopott falfeliratok és ócska használati tárgyak tanúskodnak a börtönélet egykori mindennapjairól. A zord, vasrácsos folyosók és a szűk cellák közötti több órás barangolás után megkönnyebbülten léphetsz ki a szabad ég alá. A kirándulás zárásaként pedig néhány dollárért akár haza is vihetsz egy műanyag dobozba csomagolt darabkát ebből a hátborzongató helyből, amivel nemcsak ahhoz járulhatsz hozzá, hogy fenntartsák a műemlékszigetet, de mindig emlékszel majd rá, hogy te is azok táborát gyarapítod, akiknek sikerült élve kijutniuk az Alcatrazból.

1001 út története: Queen Mary hotel és múzeum, USA

Az egykor a világ egyik legnagyobb hajójának tartott Queen Mary 1967 óta a kaliforniai Long Beach-en horgonyoz, fedélzetén egy luxushotellel, illetve az Amerikai Egyesült Államok egyik legkeresettebb múzeumával.

Az egykori fényűző hajó, melyet 1001 sikeres transzatlanti út után küldtek nyugdíjba, számtalan étteremmel, szolgáltatással és gyönyörű, óceánra nyíló panorámával várja a kikapcsolódni vágyókat, valamint mindazokat, akik kíváncsiak a történelem egy érdekes szeletére, illetve a hajóra, mely még a Titanicnál is nagyobb és erősebb volt.

Vannak azonban, akik nem az elegancia és a múlt század atmoszférája miatt keresik fel a helyet, sokkal inkább azért, mert úgy tartják, a látogató itt akár egy-két szellemet is elcsíphet. Akárcsak maga a hajó, a vele kapcsolatos híres kísértettörténetek is bejárták a fél világot. Útjai során 49 titokzatos haláleset történt a hajón, mellyel összefüggésben tucatnyi megmagyarázhatatlan jelenséget dokumentálták.

A Queen Mary-n kiállítás és idegenvezetés is várja a szellemekre kíváncsi turistákat. Utóbbi során a vendégek betekintést nyerhetnek a hajó különböző, kísértetjárta helyiségeibe - a több órás felfedező séta a labirintusszerű, szűk folyosókon át vezet a félhomályos belső terek különös atmoszférájába.

Bár könnyen lehet, hogy a hely vonzerejének növelése miatt, mindenesetre az idegenvezetők időben felkészítik a résztvevőket arra, hogy esetenként szokatlan zajokat, hirtelen hőmérséklet-változást észlelhetnek, illetve váratlanul fényképezőgépük és mobiltelefonjuk is meghibásodhat.

A feljegyzések szerint az egyik kabinnál egy ifjú hajóinas, a konyhában egy meggyilkolt szakács, a legalsó szinten pedig fuldokló katonák szellemeinek segélykiáltásait visszhangozzák olykor a falak. Függetlenül azonban attól, hogy mennyire hiszel a paranormális jelenségekben, egy Queen Mary-n tett látogatás akkor is izgalmas és felejthetetlen élményt nyújthat, ha egyetlen kísértettel sem találkozol szembe.

A képek forrása: wikipedia.org, Jflo23; Synesthetize; hu.wikipedia.org, Sfoskett.

Ezt is szeretjük