A világ 5 legbizarrabb múzeuma

Megdöbbentő képekkel

Boszorkányok, kínzóeszközök, a legcsúnyább műalkotások - íme, öt furcsa múzeum.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A múzeum szó hallatán a többség képzeletében görög atlétákat és kecses istennőket mintázó antik szobrok jelennek meg, vagy épp régmúlt századok festményei virágos mezőkről, piknikező nemesekről, katedrálisokról és napraforgókról, és a legritkább esetben sem olyan tárlatok, melyek profán, meghökkentő, olykor pedig hátborzongató kiállítási tárgyakat gyűjtöttek egybe. Nem véletlen azonban, hogy utóbbiak is igen nagy népszerűségnek örvendenek. Ismerd meg te is a világ legbizarrabb múzeumait!
 
Falloszmúzeum
Boszorkánymúzeum
Rossz Műalkotások Múzeuma
Kínzóeszközök múzeuma

Utazás a férfiasság körül

A mára világhírűvé vált izlandi, reykjavíki falloszmúzeum nagy vihart kavart alapításakor, 1997-ben. Nem csoda, hiszen a kiállítási tárgyak valóban nem mindennapiak: a kevesebb mint két milliméter hosszú hörcsöghímvesszőtől egészen egy ámbráscet péniszéig több mint kétszáz darab látható az adott testrészből a múzeumi vitrinekben.

A kollekció szinte egyetlen hiányzó darabja egy emberi hímtag, azonban már ezt az űrt is kitölteni látszik annak a négy jelentkezőnek az ajánlata, aki végrendeletileg is tanúsította szándéka komolyságát. A múzeum csak május végétől szeptemberig tart nyitva, ekkor is csupán a délutáni órákban, ám még így is évi közel hatezer látogatóval büszkélkedhet.

Boszorkányok márpedig léteznek

Az angolok egyik kedvelt hétvégi úti céljának számító Cornwallban, pontosabban Boscastle-ben található az a különleges és kissé hátborzongató múzeum, mely a boszorkányság és a boszorkányüldözés világát tárja a látogatók szeme elé.

A világ legnagyobb hasonló jellegű gyűjteményét felvonultató, 1951-ben megnyílt tárlat páratlan sokaságát mutatja be a boszorkánysággal kapcsolatos alkotásoknak - számtalan nyomat, festmény és fotó található a múzeumban - és tárgyaknak, érintve a sötét mágiát, a sátánizmust, a gyógyító varázslatok és a javasasszonyok világát, a szent helyeket, a varázsigéket és az átkokat.

A világ legbizarrabb hoteljei

Nézegess képeket!

Elolvasom

A gyűjtemény emellett olyan különlegességeket foglal magában, mint a kuruzslók kencéi és varázsszerei vagy egy boszorkánykonyha elengedhetetlen tartozékai. A kiállítás a boszorkányüldözésre vonatkozó dokumentumokat is felvonultatja, de helyet ad napjaink boszorkánykultúrájának, a Wicca-életstílusnak is.

A legrosszabb műalkotások szemléje

Az amerikai Bostonban egy igencsak furcsa ötletet valósítottak meg a Rossz Művészet Múzeuma segítségével. A szokványosnak nem igazán mondható tárlat több tucat - mondjuk így - nem igazán sikeres alkotást vonultat fel, kezdve a legcsúnyább tájképektől a nem túl érzékletes benyomás alapján létrehozott impresszionista alkotásokon át a furcsa kék emberek kollekciójáig.

A magántulajdonban lévő, körülbelül ötszáz alkotást magának tudó, 1994-ben alapított MOBA - Museum Of Bad Art - büszkén mutatja be az efféle művészet legjavát a közönségnek. A múzeum mára elmondhatja magáról, hogy többen látogatják, mint a hagyományos képzőművészeti tárlatokat, és több, a falai között őrzött alkotás is világhírűvé vált.

Ahol a WC kap főszerepet

Bármennyire is meghökkentő, az indiai Új-Delhiben a WC több ezer éves történetének és fejlődésének szenteltek múzeumot. A Sulabh Nemzetközi WC-múzeum intézményében a látogató felfedezheti, miként változtak az évszázadok során a toaletthasználat trendjei, milyen technológiákat és anyagokat használtak fel elődeink a mellékhelyiségek létrehozására, illetve milyen szerepet töltött, illetve tölt be jelenleg is az árnyékszék a különféle kultúrák és országok mindennapjaiban.

Olyan részletekre is fény derül, miként végezték dolgukat Európa nagy királyai, illetve mikor mutatták be az első vízöblítéses WC-t. A történelmi adatokon, a középkori illusztrációkon és a legmodernebb technikai vívmányokon kívül igazi kortárs műalkotásokat is megismerhetsz, ha idelátogatsz.

Egy sötét korszak borzongató emléke

Bár ma senki sem büszke rá, az eretnekek, boszorkányok és közellenségek kínzásoknak való alávetése és kínhalála szerves része volt a középkornak, mint ahogy az inkvizíció is kitörölhetetlen nyomot hagyott Európa történetében.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha akár kíváncsiságból, akár a történelmi érdekességek miatt mindennek te is tanúja akarsz lenni, érdemes ellátogatnod a sötét középkornak rémisztő emléket állító csehországi, prágai Középkori Kínzóeszközök Múzeumába, mely garantált, hogy maradandó nyomot hagy emlékezetedben. A kiállítás több mint hatvan kínzóeszközt vonultat fel, részletes leírásokkal alkalmazási módjukról és a kínvallatások gyakorlatáról. A múzeum érdekessége, hogy nem rekonstruált darabokat mutat be, a kiállítási tárgyak nagy részét egykor valóban használták.

Képek: www.thehistoryblog.com

Ezt is szeretjük