A világ 3 legizgalmasabb múzeuma
Felfedeznéd a világűrt vagy épp a modern művészek monumentális, döbbenetes alkotásait? Íme, három különleges múzeum.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a klasszikus műalkotások és az olyan világhírű múzeumok is elemi erővel hatnak az utazóra, mint a Louvre, az Ermitázs vagy a British Museum, vannak helyek, melyek izgalmas, szokatlan látnivalóikkal és megdöbbentő kiállítási tárgyaikkal vonzzák a turistákat. Ha valami különlegesre vágysz, a következő múzeumokba egyszer mindenképp látogass el!

Irány az űr: Smithsonian Űrkutatási Múzeum, Egyesült Államok

A washingtoni Smithsonian Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeum a világ legnagyobb repülőgépekből és űrhajókból álló gyűjteményével rendelkezik.

A repülés és űrkutatás történelmének és műszaki fejlődésének kutatását, a bolygók, a földi geológia és geofizika jobb megismerését szolgáló központ páratlan kincseit két helyen őrzik: a National Mallon álló múzeumban és a Dulles repülőtér közelében található Steven F. Udvar-Hazy Centerben.

A Mall-épületben állították ki többek között a Wright fivérek 1903-as Flyerét, a Spirit of St. Louist és az Apollo-11 parancsnoki modulját, valamint egy, a látogatók által is megérinthető holdkőzetet. A Dulles repülőtér melletti központban pedig olyan gépeket lehet megtekinteni, mint a Lockheed SR-71 Blackbird, a Concorde, az Enola Gay Boeing B-29 Superfortress - ez a gép dobott atombombát Hirosimára - és az Enterprise űrsikló. Az emlékezetes kiállítási tárgyak közé tartozik még az az űrruha, amit Buzz Aldrin és Neil Armstrong viselt a Holdon.

A Bolygók felfedezése című tárlat a földi űrkutatás és az űrhajózás történelmét, a bolygókutatás eddigi vívmányait ismerteti meg. Itt látható annak a Voyager űrszondának a teljes léptékű másolata is, mely a Jupiterig, a Szaturnuszig, az Uránuszig és a Neptunuszig is eljutott.

Középpontban található az IMAX filmszínház, számos repülésszimulátor és egy fantasztikus üzlet, ahol olyan haszontalan, ám annál izgalmasabb holmikat szerezhetsz be, mint az asztronauták által is fogyasztott ételek.

A pop-arttól az óriáspókokig: Tate Modern, Nagy-Britannia

A londoni Tate Gallery modern művészeti gyűjteménye a Temze déli partjának egyik jellegtelen és a városképet rontó épülete, a Bankside Power Station átalakítása után került jelenlegi helyére. A Jacques Herzog és Pierre de Meuron által teljesen újratervezett és átépített erőműtelep ma a világ legnagyobb modern művészeti gyűjteményének ad otthont. Az elmúlt tíz évben a folyópartnak ez a része gyökeres átalakuláson ment keresztül, így a part menti sétaút, a Thames Way lehetővé teszi, hogy keleti és nyugati irányban számos egyéb látványosságot is felkeress.

A világhírű óriáscsúszdáiról is ismert helyet legkönnyebben úgy közelítheted meg, ha átkelsz a Millenium Bridge-en, London első gyalogoshídján - egyben több mint száz év után az első hídján. Amint a nyugati bejáraton a Tate Modernbe lépsz, a hatalmas Turbine Hallban találod magad, a látványtól pedig a lélegzeted is elakad. Ezt a fantasztikus kiállítóhelyet a félévenként változó, különleges időszaki tárlatoknak szentelik, ami lehetővé teszi az olyan monumentális művek bemutatását, mint Louise Bourgeois Maman névre keresztelt gigászi nőstény pókja és három tornya, melyek a megnyitó fényét emelték.

A kiterjedt és szellős galériák közül a 3-as és az 5-ös szint állandó kiállításoknak ad helyet. A kubista, szürrealista, impresszionista, pointilista, absztrakt és pop-art művészek alkotásai mellett multimédiás installációkat is láthatsz. Egyes művészeknek, közöttük Francis Baconnak egy egész termet szenteltek. A műalkotásokat rendhagyó módon nem időrendben, hanem tematikus sorrendben mutatják be, ami igencsak hatásos fogás.

A modern kor csodája: Guggenheim Múzeum, Spanyolország

Bilbao az észak-spanyolországi Baszkföldön található, és a 19. század óta Spanyolország legfontosabb kereskedelmi kikötője. Az iparvidék újjászületése érdekében kidolgozott városfejlesztési koncepció keretében számos futurisztikus építmény és stílusos metrórendszer született, a kikötő pedig közvetlenül a partra költözött.

1991-ben a baszk hatóságok és a Guggenheim Alapítvány megállapodott arról, hogy Bilbaóban hozzák létre az új Guggenheim Múzeumot. Az 1993-as pályázaton Frank O. Gehry tervét fogadták el, hamarosan meg is történt az alapkőletétel, és 1997 októberében a múzeum megnyitotta kapuit. 1998 októberére több mint 1,3 millióan látogattak el ide, ami nem is csoda, hiszen a múzeumépület saját jogán is önálló műalkotás: mészkőből, üvegből és titánból készült tömbje 3,25 hektárt foglal el, miközben Bilbao többi részének szintje alatt 16 méterrel áll.

A múzeum körül kortárs művészek fantasztikus installációi láthatók, míg odabent megállhatsz Gehry művészi látomásának központi elemében, a virág alakú felülvilágítóval megkoronázott roppant átriumban.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük