Visszanöveszthetők lesznek az emberi végtagok? Megdöbbentő felfedezést tettek a tudósok

Egy új tanulmány szerint a jövőben talán lehetséges lesz visszanöveszteni a balesetben elveszített emberi végtagokat.

A jövőben talán visszanöveszthetők lesznek az emberi végtagok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány szerint a jövőben talán lehetséges lesz visszanöveszteni a balesetben elveszített emberi végtagokat, derül ki a HVG cikkéből.

Az eredmények megkérdőjelezik azt, amit eddig gondoltunk az emberi regenerációval kapcsolatban. 

A jövőben talán visszanöveszthetők lesznek az emberi végtagok

Elképzelhető, hogy vissza lehet majd növeszteni az elvesztett emberi végtagokat egy új tanulmány szerint, de ennek a megvalósulása még hosszú időbe telhet. 

Development Biology folyóiratban megjelent eredmények alapján elképzelhető, hogy az emlősök regenerálódási képessége bizonyos feltételek teljesülése mellett mégsem csak a májra vagy a bőrre korlátozódik. A Texas A&M School of Vaterinary and Biomedical Science kutatói már évek óta foglalkoznak a témával. 

GettyImages-638684598
Fotó: Jasius / Getty Images Hungary

A szalamandra és bizonyos más állatok képesek teljes végtagokat, csontokat és ízületeket is regenerálni, ezért a tudósok már régóta tanulmányozzák őket. A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy lemásolhatóak-e ezek a regenerációs mechanizmusok, és alkalmazhatók-e az emberekre. A szakértők eddig úgy vélték, hogy a végtagok regenerációjához az idegek jelentik a kulcsot. 

Ez valószínűleg igaz a szalamandrákra és néhány más fajra, de az emlősökre nem biztosan, derül ki a ZME Science cikkéből. A tudósok korábban megállapították, hogy az emlősök regenerálódásához mechanikai terhelés szükséges, és az idegek hiánya nem gátolja ezt a lehetséges regenerációs képességet. 

GettyImages-170617385
Fotó: filo / Getty Images Hungary

Az ezzel kapcsolatos kísérletek során a tudósok egerek regenerációs képességét tesztelték úgy, hogy felfüggesztették az állatok hátsó végtagjait. Az egerek így nem tudtak nyomást gyakorolni a felfüggesztett végtagjaikra és az azokon lévő sérült ujjaik nem tudtak regenerálódni. Amikor abbahagyták a felfüggesztést, és újra terhelés érte a végtagokat, elkezdődött a regenerálódási folyamat. 

Bizonyos szalamandrákon végzett vizsgálatok során az is kiderült, hogy az állatok nem tudnak regenerálódni, ha eltávolítják az idegeiket. Az emberi végtagok azonban a kutatók szerint nem ilyenek, hanem jobban hasonlítanak az egerekéhez, azok regenerálása nem igényel idegeket, hanem sejtszinten is előidézhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A kutatás eredményei reményre adnak okot, hiszen azt jelenthetik, hogy maguk az idegek olyan szövetek, amelyeket képes regenerálni az emberi test. A kutatók szerint a távoli jövőben a tényleges emberi regeneráció is lehetségessé fog válni - írják.

Visszaállították a vak páciensek látását: sertésbőrt használtak hozzá

Sertésbőrből kivont fehérjékkel sikerült helyreállítani súlyosan látássérült és vak emberek látását.

Visszaállították a vak páciensek látását: sertésbőrt használtak hozzá

Sertésbőrből kivont fehérjékkel sikerült helyreállítani súlyosan látássérült és vak emberek látását.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük