Változás jön a KRESZ-ben: nagyon sokakat érinthet

A KRESZ-szabályok módosításának egyik legfontosabb célja a közlekedési balesetek elkerülése és egy kulturáltabb közlekedés kialakítása.

GettyImages-813079014

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KRESZ-szabályok módosításának egyik legfontosabb célja az aktív Magyarországért felelős államtitkár szerint a közlekedési balesetek elkerülése és egy kulturáltabb közlekedés kialakítása, derült ki az Infostart.hu cikkéből

Révész Máriusz szerint már idén elfogadhatják az új módosítást, ami az olyan új közlekedési eszközökre is vonatkozni fog, amik az előző szabályozás időpontjában még nem léteztek. Ilyenek például az elektromos rollerek vagy a segwayek.

Így változhat a KRESZ

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta a lapnak, hogy elkészült az a javaslat, ami az elektromos rollerek közlekedését is szabályozná, és talán már idén vagy legkésőbb a jövő év elején el is fogadhatják azt.

A módosítás az államtitkár szerint részben azért volt szükséges, mert hazánkban a nyugati országokhoz képest még mindig nagyon sok a baleset. A KRESZ-változtatás legfontosabb célja a közlekedési balesetek elkerülése és egy kulturáltabb közlekedés kialakítása. 

Ezenkívül fontos szempont, hogy megjelentek olyan új közlekedési eszközök, mint például az elektromos rollerek és a segwayek, amelyek az előző szabályozás időpontjában még nem léteztek.

GettyImages-1280935797
Fotó: Nico De Pasquale Photography / Getty Images Hungary

A KRESZ-szabályozás várhatóan érinteni fogja a követési távolságot, illetve azt is, hogy milyen feltételek mellett lehet elektromos rollerrel az úttesten haladni. 

A mostani állásfoglalás szerint az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít, ami azt jelenti, hogy nem közlekedhet bicikliúton és jogosítvány, illetve bukósisak kell a vezetéséhez, továbbá féklámpa és index is. Ez Révész szerint egy teljesen rossz helyzet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nyugat-európai minta alapján azt javasolták, hogy a 25 km/h-nál kisebb végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárhoz hasonló szabályok vonatkozzanak, azokra pedig, amelyek ennél gyorsabb haladásra is képesek, a segédmotor-kerékpárok szabályai.

A Legfőbb Ügyészség állásfoglalása szerint az már most is ittas vezetésnek számít, ha valaki részegen vezet elektromos rollert.

Biciklivel közlekedsz? Ha ezeket a szabályokat nem tartod be, sokkal nagyobb veszélyben vagy

A rendőrség közleménye szerint az elmúlt időszakban több balesetben is érintettek voltak kerékpárosok. Ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottság hasznos ajánlást adott közre, amit a bringásoknak és a gépjárművezetőknek is érdemes megfogadni.

Biciklivel közlekedsz? Ha ezeket a szabályokat nem tartod be, sokkal nagyobb veszélyben vagy

A közlekedés biciklivel is körültekintést igényel.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük