Biciklivel közlekedsz? Ha ezeket a szabályokat nem tartod be, sokkal nagyobb veszélyben vagy

A közlekedés biciklivel is körültekintést igényel.

GettyImages-941940888
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári melegben sokan nem szívesen ülnek be a forró gépjárműbe, hanem sokkal kellemesebb, gyorsabb és nem utolsósorban környezetbarát módon közlekednek: biciklire pattannak. Ám a rendőrség közleménye szerint az elmúlt időszakban több balesetben is érintettek voltak kerékpárosok. Ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottság hasznos ajánlást adott közre, amit a bringásoknak és a gépjárművezetőknek is érdemes megfogadni.

  • Arra kérnek mindenkit, hogy a balesetek megelőzése és saját testi épségük megóvása érdekében mindig tartsák be a KRESZ előírásait.
  • Elindulás előtt nézzék át a kerékpárt, hogy azon minden berendezés (kormány, lánc, pedálok, világítás stb.) a rendeltetésének megfelelően működjön!
  • Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem! Az elsőbbségi szabályokat mindig tartsák be! Győződjenek meg róla, hogy az elsőbbséget megkapták!
  • Amennyiben kisgyermeket szállítanak a kerékpáron, azt fokozott elővigyázatossággal tegyék! Tíz évnél nem idősebb utast a kerékpár pótülésén kizárólag 16. életévét betöltött személy szállíthat!
  • A kerékpáron a bevásárlótáskákat úgy helyezzék el, hogy az ne akadhasson a kerék küllői közé!
  • Fontos, hogy a kerékpárosok tartsanak megfelelő oldaltávolságot a járművektől, ezzel elkerülhetők az úgynevezett ajtórányitásból adódó balesetek!
  • Kérik továbbá a gépkocsivezetőket, amennyiben kerékpáros előzésébe kezdenek, azt alacsonyabb sebességgel, kellő körültekintéssel és megfelelő oldaltávolság tartásával tegyék, hiszen egy szemből érkező autó közeledése miatt sem veszélyeztethető a kerékpáros testi épsége!

Fotók: Getty Images

Fel se ülj a biciklire, ha ez a 8 tartozék nincs rajta

A kerékpárra mint közúti forgalomban részt vevő járműre is fontos szabályok vonatkoznak.

Ezt is szeretjük