10 biztonsági tanács a rendőrségtől: így közlekedj a motorosszezonban

A rendőrség azt kéri, mindenki fogadja meg a tanácsaikat a balesetmentes motorosszezonért.

no-robogo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó idő beköszöntével egyre több a motoros az utakon. Tavaszra, a szezon kezdetére a legtapasztaltabb járművezető is kieshet a rutinból a több hónapnyi kihagyás után. A motorkerékpár műszaki állapotának ellenőrzése és a szükséges szervizelés elvégzése mellett a járművezető elméleti és gyakorlati tudásának felfrissítése is fontos.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyek észben tartásával minimalizálható a balesetek esélye. A rendőrség kéri, hogy minden motoros fogadja meg a következő tíz közlekedésbiztonsági tanácsot.

A rendőrség tanácsai motorosoknak

  • Az első hosszabb út előtt ajánlott gyakorolni! A rendőrség javasolja, hogy ezt az erre kijelölt pályán, akár szakember segítségével tegyük, de amennyiben erre nincs lehetőség, akkor rövid távon, kevésbé forgalmas útszakaszon érdemes gyakorolni, átismételni a vezetéstechnikai ismereteket. Továbbképzéseken való részvételre nem csak a kezdőknek, a rutinos motorkerékpárosoknak is szükségük lehet.
  • A biztonságos közlekedés jelentősen függ a motorkerékpár műszaki állapotától és karbantartottságától. A járművet rendszeresen ellenőrizni és szervizelni kell.
  • Mindenki használjon megfelelő védőfelszerelést, fektessen nagy hangsúlyt a teljes, biztonságos öltözékre. Nyáron is érdemes teljes védőfelszerelést viselni, a kötelező bukósisak mellett a védelemmel ellátott nadrág, kabát és csizma egy esetleges balesetben csökkenthetik a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát. Az élénk színű felszerelés jelentősen javítja a láthatóságot, ami akár életet is menthet.
  • A balesetek elkerülése érdekében körültekintően közlekedjünk, és a közúti közlekedés szabályait mindig tartsuk be!
  • Kereszteződésben mindig győződjünk meg arról, hogy az elsőbbséget valóban megkaptuk.
  • Irányváltoztatás előtt fokozott körültekintéssel ellenőrizzük, hogy a hátunk mögött más jármű nem kezdett-e már előzésbe. A szemből érkezőknek elsőbbséget kell adni, ne kezdjünk bele a manőverbe, csak akkor, ha az már biztonságosan elhaladt. A megfelelő oldaltávolság tartására is ügyelni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Motorosként tudjuk, hogy a láthatóságnak fokozott szerep jut a közlekedésben. A jelzőlámpa piros jelzésénél állva jelezhetjük a mögöttünk érkezőknek, hogy ott vagyunk - különösen éjjel, vagy rossz látási viszonyok között -, ha felvillantjuk párszor a jármű féklámpáját.
  • A sebesség nem megfelelő megválasztása az egyik kiemelt baleseti ok. Fokozott óvatossággal, az előírt sebesség betartásával kell közlekedni, illetve, ha az út- és látási viszonyok indokolják, akkor a szükséges mértékben csökkenteni a sebességet, hogy a hirtelen fékezést elkerüljük.
  • A láthatóság mellett a tisztánlátás is nagyon fontos, ügyeljünk a bukósisak plexijének tisztítására.
  • Ne kockáztassunk, mindenki csak akkor üljön motorra, ha mentálisan és fizikálisan is biztonságos, vezetésre képes állapotban van!

Fotók: Getty Images

Alapvető szabályok, amiket ismerned kell, ha biciklire ülsz

A rendőrség a balesetek elkerülése érdekében kéri, hogy minden biciklis tartsa be a következő szabályokat.

Ezt is szeretjük