10 biztonsági tanács a rendőrségtől: így közlekedj a motorosszezonban
A rendőrség azt kéri, mindenki fogadja meg a tanácsaikat a balesetmentes motorosszezonért.

no-robogo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó idő beköszöntével egyre több a motoros az utakon. Tavaszra, a szezon kezdetére a legtapasztaltabb járművezető is kieshet a rutinból a több hónapnyi kihagyás után. A motorkerékpár műszaki állapotának ellenőrzése és a szükséges szervizelés elvégzése mellett a járművezető elméleti és gyakorlati tudásának felfrissítése is fontos.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyek észben tartásával minimalizálható a balesetek esélye. A rendőrség kéri, hogy minden motoros fogadja meg a következő tíz közlekedésbiztonsági tanácsot.

A rendőrség tanácsai motorosoknak

  • Az első hosszabb út előtt ajánlott gyakorolni! A rendőrség javasolja, hogy ezt az erre kijelölt pályán, akár szakember segítségével tegyük, de amennyiben erre nincs lehetőség, akkor rövid távon, kevésbé forgalmas útszakaszon érdemes gyakorolni, átismételni a vezetéstechnikai ismereteket. Továbbképzéseken való részvételre nem csak a kezdőknek, a rutinos motorkerékpárosoknak is szükségük lehet.
  • A biztonságos közlekedés jelentősen függ a motorkerékpár műszaki állapotától és karbantartottságától. A járművet rendszeresen ellenőrizni és szervizelni kell.
  • Mindenki használjon megfelelő védőfelszerelést, fektessen nagy hangsúlyt a teljes, biztonságos öltözékre. Nyáron is érdemes teljes védőfelszerelést viselni, a kötelező bukósisak mellett a védelemmel ellátott nadrág, kabát és csizma egy esetleges balesetben csökkenthetik a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát. Az élénk színű felszerelés jelentősen javítja a láthatóságot, ami akár életet is menthet.
  • A balesetek elkerülése érdekében körültekintően közlekedjünk, és a közúti közlekedés szabályait mindig tartsuk be!
  • Kereszteződésben mindig győződjünk meg arról, hogy az elsőbbséget valóban megkaptuk.
  • Irányváltoztatás előtt fokozott körültekintéssel ellenőrizzük, hogy a hátunk mögött más jármű nem kezdett-e már előzésbe. A szemből érkezőknek elsőbbséget kell adni, ne kezdjünk bele a manőverbe, csak akkor, ha az már biztonságosan elhaladt. A megfelelő oldaltávolság tartására is ügyelni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • Motorosként tudjuk, hogy a láthatóságnak fokozott szerep jut a közlekedésben. A jelzőlámpa piros jelzésénél állva jelezhetjük a mögöttünk érkezőknek, hogy ott vagyunk - különösen éjjel, vagy rossz látási viszonyok között -, ha felvillantjuk párszor a jármű féklámpáját.
  • A sebesség nem megfelelő megválasztása az egyik kiemelt baleseti ok. Fokozott óvatossággal, az előírt sebesség betartásával kell közlekedni, illetve, ha az út- és látási viszonyok indokolják, akkor a szükséges mértékben csökkenteni a sebességet, hogy a hirtelen fékezést elkerüljük.
  • A láthatóság mellett a tisztánlátás is nagyon fontos, ügyeljünk a bukósisak plexijének tisztítására.
  • Ne kockáztassunk, mindenki csak akkor üljön motorra, ha mentálisan és fizikálisan is biztonságos, vezetésre képes állapotban van!

Fotók: Getty Images

Alapvető szabályok, amiket ismerned kell, ha biciklire ülsz

A rendőrség a balesetek elkerülése érdekében kéri, hogy minden biciklis tartsa be a következő szabályokat.

Ezt is szeretjük